°C 6

Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet

06.01.2019.

Ivana Ćurić

Bezbrižan dan na godišnjem odmoru 24-godišnjem Josipu Filipoviću iz Petrovine i njegovoj obitelji u jednoj sekundi okrenuo je život za 360 stupnjeva. Svakodnevni skok u more završio je ozbiljnom ozljedom kralježnice koja ga je prikovala za krevet.

-Dogodilo se to 16. kolovoza… Nakon skoka u more, koji je očito bio nezgodan, Josip je ostao bez motorike ruku i nogu. Prebačen je u bolnicu u Zadar gdje je operiran jer se ustanovila da su pukla tri kralješka-prisjeća se kronologije događaj Josipov otac, Pero Filipović kojeg mnogi u Petrovini znaju jer je upravo tamo u proteklom mandatu bio predsjednik mjesnog odbora. Bio je to šok za mladog Josipa, i za cijelu njegovu obitelj koja svim snagama uz pomoć obitelji i prijatelja nastoji učiniti sve kako bi pomogli Josipu usred velike traume.

Nakon 17 dana liječenja u Zadru Josip je prebačen u Draškovićevu u Zagreb gdje je bio dvadesetak dana, a od 28. rujna liječenje se nastavlja u Varaždinskim toplicama.

-Do kada će biti tamo, to ne znamo. Rečeno nam je da četiri mjeseca liječenja koliko pokriva zdravstveno ističu 28. siječnja uz mogućnost produženja do maksimalno još tri mjeseca, odnosno do kraja travnja. Ali hoće li mu to odobriti znat ćemo tek krajem siječnja-kaže otac Pero.

Kaže, laganog pomaka ima, počeo je micati desnom rukom, ali ne toliko da bi samostalno mogao dohvatiti nešto. I ta, najmanja naznaka oporavka ulila je nadu svima, da djelomično povrati funkcije ekstremiteta koliko može.

Prijatelji iz Gradića priskočili u pomoć

Uz obitelj prvi su stali rodbina i Josipovi prijatelji, većinom iz Gradića, koji su već potaknuli da se prikupi dio novca na koncertu KUD-a Gradići za potrebe njegova liječenja, jer otac je prošle godine ostao bez posla.

-Pokrenuli su prijatelji niz akcija i donacija kroz koje se prikuplja novac za liječenje uz pomoć robotike u klinici u Zagrebu. Sve to košta, neki kažu za tri mjeseca da je potrebno od 15 do 20 tisuća eura. Bilo je humanitarnih akcija i u Petrovini, cijelo mjesto se uključilo u prikupljanje pomoći, pekare Friško postavile su kutije za donacije u svojim prodavaonicama, pomagali su i sami župljani, rodbina prijatelji…nabraja gospodin Pero niz ljudi koji su se na ovaj ili onaj način uključili u pomoć za njegova sina.

U veljači humanitarni koncert za Josipa

Kako su rodom iz Bosanske Posavine u sve se uključila i Posavska TV koja će početkom veljače u svrhu pomoći za obitelj Filipović, odnosno Josipovo liječenje, organizirati i humanitarni koncert.

-Koncert će se održati 2. veljače u Restoranu Ćurak u Rugvici gdje će nastupiti razni KUD-ovi uz izvedbe narodne i izvorne glazbe. Ulaz će biti besplatan, a dobrovoljni prilozi prikupljat će se na licu mjesta- kaže gospodin Filipović o eventu kojeg organizira sama Posavska TV.

Gluhi na Josipovu nesreću nisu ostali ni drugi gorički volonteri i humanitarci. Tako se za pomoć javila i ekipa okupljena oko nedavnog turnira Turopoljsko srce, Tihana Maretić i drugi akteri, pa je za očekivati da će uskoro biti i humanitarnih događanja u našem gradu kako bi se pomoglo Josipu za ono što će mu biti najpotrebnije, bilo da su to donacija za liječenje, nabava kreveta ili nešto drugo.

Do koncerta, ili drugih eventa za Josipa, oni koji žele i mogu pomoći već danas mogu uplatiti na račun njegova oca u PBZ banci na ime: Pero Filipović, Istarska 19, Petrovina Turopoljska, Velika Gorica, IBAN HR24 2340 0093 2007 2732 4.

Račun za strane valute je HR57 2340 0093 2330 8428 1 (SWIFT adresa PBZ-a : PBZGHR2X).

-Sve je to borba živaca i vremena, ali ne predajemo se, borit ćemo se za našeg Josipa i dalje-zaključio je otac Pero naš razgovor.

Galerija slika

Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet Josipu (24) je potrebna pomoć: Ozljeda kralježnice prikovala ga je za krevet