°C 30

Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso!

07.05.2019.

Petar Brnada

Borbeni avion MiG-21 kojim je junak Domovinskog rata, hrvatski pilot Rudolf Perešin, u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, danas je iz Austrije stigao u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Tako se legendarni Perešinov avion MiG-21 oznake "26 112" nakon dugih 28 godina napokon vratio u Hrvatsku, nakon dugotrajnog boravka u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, i to samo pet dana nakon godišnjice njegove pogibije u operaciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine. Avion je na Pleso stigao rastavljen na veće dijelove koje su dovezla dva kamiona Hrvatske vojske.

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade, rekli su iz MORH-a.

-Čast mi je što sam imao priliku voditi cijeli ovaj proces povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku. Posebno hvala ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je uložio izniman trud da ovaj simbol pobjede u Domovinskom ratu vrati u Hrvatsku. Svi smo mi ponosni što je avion danas ovdje, a herojski čin našega pilota Perešina u povijesnim trenucima važnim za našu državu, pokazao je svijetu kakve ljude hrvatska vojska i hrvatska država ima- kazao je jutros zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik, Drago Matanović.

Prisjećajući se lika i djela Rudolfa Perešina kojeg zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir, Michael Križanec, smatra zaslužnim za razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je kako je transport aviona obavljen u rekordnom roku te kako su hrvatski zrakoplovni tehničari koji su sudjelovali na zadatku, svojim znanjem i vještinama oduševili austrijske kolege.

-Operacija je planirana i provedena u svega pet dana, 20 sati efektivnog rata – i avion je tu. Spoj mladosti iskustva, puno volje i ono što je vezivno tkivo svih nas zrakoplovaca koji smo to radili i pripadnika Zapovjedništva za potporu koji su avion prevezli - bila je motivacija. Znamo tko je Rudi i što on znači Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, znamo što on znači Oružanim snagama, znamo što znači građanima RH. Bez njega i bez njegovog čina mnogi od nas ne  bi ni bili u zrakoplovstvu jer nas je on sve motivirao da idemo i krenemo. I evo nas ovdje smo. Rudi nas sve povezuje- zaključuje Križanec.

Desetnik Željko Janečić, jedan od dvanaestorice zrakoplovnih tehničara koji su sudjelovali u transportu aviona Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku, prisjetio se poznanstva s Perešinom.

-Emocije su prisutne zaista u velikoj mjeri. Kada nam je zadaća dodijeljena, nismo pitali kako će to izgledati i koliko će trajati. Posebna mi je čast jer sam poznavao pilota Perešina. Bio je čovjek, ljudina. Kada je Rudi preletio u Austriju, netom prije toga sam radio na remontu ovog aviona. Posebno sam ponosan i hvala mu na tom herojskom činu-rekao je Janečić.

Avion Rudolfa Perešina u nedjelju će biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a  povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Perešin je bio prvi hrvatski pilot od čitave grupe pilota koji su iz jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva prebjegli na stranu Hrvatske, a svoju priliku iskoristio je 25. listopada 1991. godine kada je dobio naredbu da izviđa povlačenje JNA iz Slovenije. Perešin je tada bio pilot-izviđač i letio je na posebnom MIG-u 21 R koji je umjesto naoružanja nosio kamere. Tada je prilikom povratka s izviđanja skrenuo u Austriju i u visini Bleiburga u brišućem letu sletio u Klagenfurt.

Povodom povratka Perešinovog aviona MiG-21 u Hrvatsku, Ljerka Perešin, supruga junaka Domovinskog rata, u ime cijele obitelji uputila je zahvalu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću što se avion njezinog supruga, nakon 28 godina vratio u domovinu.

-Rudolfe, mirno snivaj, a ja ću svima pričati priču o cijelome tvome životu dokle god živim. To naravno, ne mogu ostvariti sama, ali zato imam ljude pored sebe koji mi u tome pomažu- rekla je Ljerka Perešin.

Foto: MORH

 

Galerija slika

Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso! Legendarni Perešinov MiG-21 stigao na Pleso!