°C 15

"Lidrano 2019": Učenici pokazali ljepotu stvaralaštva

30.01.2019.

Ivana Ćurić

Smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva "Lidrano 2019" na gradskoj razini jučer je održana u našem gradu, a domaćin je bila Osnovna škola Velika Mlaka.

Tri povjerenstva birala su najbolje radove učenika s područja Grada Velike Gorice i susjednih općina u području literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva.

Najviše radova pristiglo je za literarni izraz, čak njih 24, a povjerenstvo nije imalo lak zadatak je trebalo je odabrati tek pet radova koja će se predstaviti na županijskom Lidranu.

-Po razredima najviše je literarnih radova pristiglo iz šestih razreda. Ove godine pisalo se o ljubavi, piramidama, jeseni, zavičaju, o domoljublju, o jednom beciklinu, nogometu, o blagdanskim ugođajima, o mojim bojama svijeta, gitari, obiteljskim i drugim odnosima, značaju glazbe u životu učenika, o tradiciji, slovima, prijateljstvu, kućnim ljubimcima, refleksijama o sebi životu, svijetu…Zajedničko je svim radovima da zadovoljstvo čini suživot s bližnjima i svi očekujemo svoje mjesto pod suncem i razumijevanje na obiteljskom, prijateljskom i ljubavnom planu-rekla je Nada Mihoković-Kumrić iz povjerenstva za literarni izraz.

U toj kategoriji za županijsku smotru predložena su četiri priče i jedna pjesma, i to: "U meni imaš prijatelja" rad Luke Cundekovića iz OŠ Jurja Habdelića (mentorica Ksenija Lažeta); "Čovjek u životu drugog čovjeka" rad Stele Ribić Huzjak iz OŠ Jurja Habdelića (mentorica Ivana Babić); "Životni vrtlog" učenice Vite Peher iz OŠ Ščitarjevo (mentorica Martina Mlinarić); "Bad blue modrice" rad učenice Paula Pffeifer Rimac iz OŠ Eugena Kvaternika (mentorica Jasminka Tihi Stepanić) te pjesma "Egipatski snovi" učenika Šimuna Lučića iz OŠ Novo Čiče (mentorica Marina Zorić).

-Zaista mi je žao što barem sedam radova ne ide dalje. Teško je to svesti na minimalistički broj, a da nemate osjećaj da ste nekoga zakinuli jer iza svakog rada je jedno dijete sa svojim očekivanjima i tu nam je bilo teško, no propozicije su takve da jednostavno morate odlučiti-poručio je književnik Božidar Prosenjak komentirajući radove učenika. Još nekoliko radova je pohvaljeno ako nisu predloženi za županijski Lidrano, a povjerenstvo je dodalo kako su ih ugodno iznenadili učenici petog razreda.

Ove godine pristiglo je i pet novinarskih radova, "čak" pet puta više nego lani. Većinom su to bili intervjui, jedan putopis i jedna "vremenska prognoza" o školskoj godini, a za županijsku razinu predložen je rad Ide Nuković iz OŠ Eugena Kumičića "Razgovor s Ladom Rojc, nogometnom sutkinjom i instruktoricom: Znala sam samo da volim nogomet".

Predstava OŠ Pokupsko-najbolje ostvarenje u dramskom izrazu

U kategoriji dramskog stvaralaštva 20 učenika nastupilo je u pojedinačnom scenskom izrazu, najviše njih iz OŠ Jurja Habdelića, a tročlano povjerenstvo u sastavu Ana Katulić, Marija Kolb i Mirel Huskić za županijsku razinu predložilo je učenicu Saru Azinović iz OŠ Eugena Kvaternika (mentorica Ivana Dubovečak), zatim Bornu Guzanića iz OŠ Ščitarjevo (mentorica Danijela Gašpar) te Bugu Berger iz OŠ Vukovina (mentorica Suzana Vranić).

Ove godine u skupnom scenskom izrazu nastupile su tri skupine velikogoričkih škola, a pošto ih toliko može biti predloženo za županijsku razinu, sve tri izvedbe idu dalje s tim da je povjerenstvo kao najbolje ostvarenje pohvalilo učenike OŠ Pokupsko koje je nastupilo s autorskim tekstom mentora Maria Ožakovića "Problemi s kolačem". Uz njih dalje ide i OŠ Eugena Kumičića s prikazom "Na kuhači Greta" (mentorica Ljubica Skelin) te OŠ Eugena Kvaternika s izvedbom "Uvijek nada" (mentorica Ivana Zec).

-Kriteriji za grupne su bili da imaju jasnu cjelinu, početak sredinu i kraj, jasnu temu, ideju i događaj, to je ono što scenski prikaz mora imati, drugi kriterij je uvježbanost, odnosno preciznost i čistoća izraza, te dikcija i treći kriterij je onaj x-faktor, odnosno opći dojam-pojasnila je Marija Kolb iz povjerenstva za dramsko stvaralaštvo. Potencijala svakako ima među učenicima, a predstoji nam samo iščekivati natjecanje na razini Zagrebačke županije i poželjeti im puno uspjeha.