°C 1

Lomničani protiv asfaltne baze

19.04.2017.

ivana

U Donjoj Lomnici austrijski STRABAG počeo je s izgradnjom asfaltne baze i betonare u Industrijskoj ulici. Projekt je to kojem se pričalo i godinama unazad, Lomničani su čak 2010. potpisivali i peticiju protiv gradnje objekta pod nazivom „Radna zona-DA, Asfaltna baza-NE“, činilo se kako neće biti ništa od toga, no radovi na izgradnji počeli su proteklog mjeseca što je ponovno uzburkalo mještane.

Iz tog razloga, Lomničani i zainteresirani koji su se okupili prvo na društvenoj mreži, a potom i jučer na skupu u Donjoj Lomnici rekli su glasno "NE" asfaltnoj bazi u svom susjedstvu.

-Predložili smo konkretne prijedloge i korake koje odmah zahtjevamo od Grada. Sve dobronamjerne primjedbe i prijedlozi su dobrodošli. Vijećnici MO Donja Lomnica uz punu podršku gradonačelnika i Grada još jednom napominjemo da smo protiv gradnje asfaltne baze, a ohrabrilo nas je obećanje gradonačelnika koji je rekao "To je moja župa, tu sutra moram doći među sve vas, tu živim ja i moja obitelj, moja rodbina i naravno da sam protiv bilo kakve gradnje koja bi narušila zdravlje mojih sumještana". Dragi Lomničani, glave skupa i idemo civilizirano riješavati ovaj problem korak po korak - poručio je Milivoj Dijanežević ispred Mjesnog odbora pozvavši sumještane da imaju povjerenja u Mjesni odbor i da ih neće izdati što su svi pozdravili pljeskom.

Potom je tajnica Mjesnnog odbora iznijela i zaključke sa zajedničkog sastanka s predstavnicima Grada Velike Gorice, a to su sljedeći:

1.Grad će pokušati zaustaviti radove do okončanja cijelog postupka
2.Vijeće MO-a okupit će tim ljudi iz Donje Lomnice koji će biti neposredno uključeni u riješavanju problema s Vijećem MO-a i Gradom
3. Putem nadležnih ministarstva Vijeće MO-a zatražit će reviziju Studije utjecaja na okoliš
4.Angažirat će se neovisni pravni tim koji će analizirati sve zakonske mogućnosti koje su na raspolaganju Gradu i Vijeću Mjesnog odbora
5. Po dobivanju dokumenta Vijeće MO-a i Grad će zajedno odlučiti o aktivnostima koje će se poduzeti
6.Prvi sljedeći radni sastanak bit će u četvrtak s predstavnicima Mjesnog odbora, Grada i Strabaga

Uz Lomničane u društvenom domu sinoć su skupu prisustvovali i predstavnici goričkih političkih stranaka koji su došli izraziti podršku kao i pojedini mještani iz drugih naselja.

Nevažeća Studija utjecaja na okoliš?

Prema studiji utjecaja na okoliš koja je napravljena još 2009. godine tvrtka Strabag d.o.o. planira izgradnjom asfaltne baze i betonare u okviru Radne zone Donja Lomnica.

- Planiranim zahvatom izgradit će se asfaltno postrojenje kapaciteta 160t/h i betonara kapaciteta 70 m3/h. Izgradnja moderne asfaltne baze koja ima na odgovarajući način riješeno visokoefikasno pročišćavanje dimnih plinova iz sustava proizvodnje asfaltne mješavine, te kompaktne toranjske betonare  bez  proizvodnje  otpadnih  voda,  odnosno  recikliranja vode  od  pranja  kamionskih  miješalica, s odgovarajućim uklapanjem u okolni krajobraz i hortikulturnim rješenjem cjelokupne lokacije zahvata, nudi prihvatljivo rješenje za okoliš-stoji u Studiji utjecaja na okoliš.

Planirana godišnja proizvodnja asfaltne mase u Lomnici bi bila 120.000 tona, a negativni utjecaj očituje se u povećanju prometa lokalnim prometnicama te u vezi s tim i moguće povećanje buke te onečišćenja zraka. Mogući je utjecaj na vode i tlo, stoji u Studiji čiju reviziju traže Lomničani.

-Ta Studija ne vrijedi za ovaj dio jer smo u blizini aerodroma i jer imamo aerozagađenje u jednoj od maksimalnih mjera i Zakon RH kaže ako je područje zagađeno određenom bukom ne smiju se određivati nova zagađenja, to je strogo zabranjeno-rekao je Stjepan Dehin dodavši kako buka u Lomnici od zrakoplova iznosi između 65 i 75 decibela što je ionako iznad dopuštenih normi.

Upravo zbog bojazni od dodatnog onečišćenja, koje ionako trpe zbog zrakoplova na čijoj liniji slijetanja je upravo Donja Lomnica, mještani se nadaju da do izgradnje asfaltne baze neće doći.

 

Galerija slika

Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze Lomničani protiv asfaltne baze