°C 14

Mara i Matija iz Dječjeg gradskog vijeća na prijemu u Gradskoj upravi

21.05.2019.

Petar Brnada

U velikogoričkoj Gradskoj upravi danas je održan susret te kratko druženje s Marom Miličević, predsjednicom Dječjeg gradskog vijeća, i njenim zamjenikom Matijom Dražetićem koji su na poziv UNICEF-a predstavljali Hrvatsku na EU dječjoj konferenciji u Bukureštu.

Kao što smo već pisali, u Bukureštu se od 4. do 7. svibnja održala Konferencija EU Children’s Summit “Europe we want” na kojoj je donesena Dječja deklaracija o participaciji koja će biti predstavljena liderima EU-a na konferenciji u Sibiu u Rumunjskoj i potom prevedena u konkretne preporuke Vijeća.

Maru koja je učenica OŠ Velika Mlaka, i Matiju, učenika OŠ Vukovina, u ime Grada Velike Gorice primio je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar, koji im je tom prigodom čestitao te zaželio sreću s participacijom u budućnosti.

Na Konferenciji je sudjelovalo oko 80-ero djece i 70-ero odraslih iz cijele Europske unije, a sama Dječja deklaracija poziv je na akciju kako bi države članice uspostavile formalne mehanizme koji promiču dječju participaciju u procesima donošenja, a temeljem odluka prema Preporuci Komisije o ulaganju u djecu, Povelji Europske unije o temeljnim pravima i sukladno Konvenciji o pravima djeteta.

Na susretu je Mara, kao predstavnica države koja će od 1.1.2020. predsjedati Vijećem EU, održala govor u kojem je izrazila želju da se nastavi proces koji je započeo u Rumunjskoj. S predstavnicima Rumunjske i Finske, Mara je uručila premijerki Dječju deklaraciju.

Obzirom da će Hrvatska iduće godine predsjedati Europskim vijećem, Mara i Matija obratili su se sudionicima na zatvaranju Konferencije s porukama djece i idejom kako da čelnici Europske unije sudjelovanje djece učine svojim prioritetom i ostvare ga u praksi.