Maradone već dugo nema, no njegova kestenjara je tu. A tko nam peče kestene?
Prošlo je godinu i pol dana od kad Maradone, poznatog velikogoričkog kestenjara, više nema. No njegova kestenjara na istom je mjestu – kod „robnjaka” odakle se miris finih kestena pruža centrom grada. Zastaju Velikogoričani u ovim hladnim jesenjim danima, primamljeni mirisom kestena i kupuju mjerice za „po putu” ili pak nose kućama svojim najmilijima. Ukusni, fini, slasni, baš onakvi kakve ih je i Maradona za nas pravio sada ih priprema gospodin Veis Muharemi – nasljednik kestenjare legendarnog Maradone.
Gospodin Veis najstariji je zet pokojnog Ešrefa Sulejmanija, suprug njegove kćeri, a posao je preuzeo odnosno nastavio nakon njegove smrti na zamolbu svoje punice, Maradonine žene.
-Kad je Maradona umro prošle godine, po želji njegovoj i želji moje punice koja je odabrala mene kao najstarijeg zeta da preuzmem ovu pečenjaru kestena da Goričani ne ostanu uskraćeni s kestenima, da ih imaju u ponudi. Tako da sam prošle i ove godine ja tu i nadam se da ću biti dok me zdravlje služi – kaže nam gospodin Veis.
Naš novi kestenjar rodom je također iz Kosova, a u Hrvatsku je doselio prije četrdeset godina. Ovdje se oženio i osnovao obitelj.
-Dolazim iz istog Maradoninog sela iz Kosova, ali dugo sam ovdje u Hrvatskoj preko četrdeset godina, upoznao se s njegovom kćeri. Ona je tu u Bakariću išla u školu. Oženili smo se, imao sam svoj posao, ali dobio sam otkaz pa me punac uvodio u ovaj posao – priča nam Veis.
U ljetnim mjesecima radi kao sezonac na moru, dok jesenske i zimske mjesece Goričanima peče kestene. Kako ih dobro ispeći naučio je, kaže nam, od svog oca koji se također bavio ovim poslom, no male tajne kako da budu još bolji kao i savjete pružio mu je punac, dragi Maradona.
- Njegov glavni savjet je bio da je kupac uvijek u pravu. Ako i nije u pravu opet vrijedi pravilo broj jedan da je uvijek u pravu – kaže nam uz osmijeh Veis i dodaje:
-I trebam bit vrijedan, pošten, poštivati taj posao i raditi ga s ljubavlju i s mušterijama i kupcima bit ljubazan, baš kao što je to bio i Maradona.
Ako ste dobri prema ljudima i oni su prema vama dobri, kaže Veis, a za Velikogoričane ima samo riječi hvale:
-Ja sam s puncem proveo dosta u Gorici pomažući njemu, tako da dosta ljudi Goričana i brežana poznajem, i pristupačni su i dobri, kad je normalan čovjek normalni su i ljudi – dodaje.
Opisao nam je i gospodin Veis kako pravilno ispeći kestene da bi bili što bolji.
-Na brijegu se reže kesten, okrene se prvo na tu stranu gdje je zarezano, to je centralni dio, poklopi se malo i nakon tri-četiri minute okrenete, potez jedan drugi i gotovo – miješajući nam govori dok građani nestrpljivo čekaju na svoju mjericu pa smo morali naš ugodni razgovor polako privesti kraju.
Dok svoju mjericu mirišljave jeseni zadovoljno nosimo kući, s osmijehom nas pozdravlja novi gorički kestenjar kojeg svakodnevno možete naći na dobrom starom mjestu.
-Pozdrav svim "Goričancima" i dođite po svoje kestene kod „robnjaka” na staru lokaciju – poručuje gospodin Veis.