Novosti Sport Događanja

Medicinska skrb prioritet Grada – u iduće četiri godine izgradnja dnevne bolnice, gradnja Centra za starije počinje ove godine

09.07.2024. / Redakcija

Uobičajeno, Aktualnim satom počela je još jedna sjednica Gradskog vijeća. Vijećnici imaju priliku postavljati pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima, a prvi je tu priliku iskoristio vijećnik Vedran Zobec kojeg je zanimalo kako napreduju pregovori oko izgradnje dnevne bolnice u našem gradu o kojoj je bilo riječi prije Parlamentarnih izbora.

-Bolnica bi trebala biti izgrađena na obilaznici preko puta budućeg kampa Hrvatske nogometne reprezentacije. Medicinska skrb je prioritet broj 1 našeg grada – odgovorio mu je gradonačelnik Ačkar te dodao:

-Prije parlamentarnih izbora, izglasano je da u narednom periodu od četiri godine treba biti realizirano u našem gradu. Nakon odobrenja u Vladi, imali smo sastanak u Ministarstvu zdravstva. U radnoj skupini su djelatnici koji su već radili na ovakvim projektima, ali i stručnjaci iz našeg grada. Treba odgovoriti na što više potreba naših građana a koje se odnose na zdravstvenu skrb, da dobiju sve ono za što su morali ići u Zagreb – dodao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vijećnika SDP-a Ivu Jelušića zanimalo je koliko sredstava iz gradskog proračuna mediji dobivaju i hoće li im, ako ne izvršavaju svoj posao i ne objavljuju priopćenja, biti uskraćeno financiranje. Također predložio je gradonačelniku da se financijski dokumenti gradskih trgovačkih društava objavljuju na web stranicama jer obavljaju važne poslove u gradu.

-Mediji su u privatnom vlasništvu i nema smisla da se gradonačelnik petlja u uredničku politiku privatnih medija. Koliko mediji dobivaju jasno je vidljivo, transparentno i dostupno svima na uvid. Što se tiče izvještaja o radu trgovačkih društava, na idućoj sjednici Gradskog vijeća možemo staviti vrlo transparentno njihov rad – odgovorio je gradonačelnik vijećniku Jelušiću.

Imaju li sva djeca mjesto u vrtiću?

Vijećnicu Ivanu Belošević zanimalo je jesu li sva djeca upisana u vrtić i kada bismo mogli očekivati početak radova Centra za starije osobe.

-Upisi su i ove godine prošli bez teškoća i svako dijete koje je imalo uvjete je dobilo mjesto u vrtiću. A uvjeti su da roditelji i dijete imaju prebivalište u Velikoj Gorici, da su oba roditelja zaposlena i da dijete s 31. kolovoza ima godinu dana. U planu upisa bilo je 503 mjesta ali reorganizacijom je upisano nešto više od 520 djece. U tijeku su prijave za tri nova vrtića, Velikogoričanka sa 6 odgojnih skupina, Dubranec s jednom odgojnom skupinom te Gradići s tri odgojne skupine pa će tako tijekom pedagoške godine 2024./2025. biti upisano više od 700 djece – kazala je resorna pročelnica Lana Krunić Lukinić.

-U tijeku je izrada izvješća o provedenom javnom savjetovanju, nakon toga slijedi natječaj za izvođača radova, pa možemo očekivati da će ove godine početi izgradnja Centra za starije osobe- odgovorio je vijećnici Belošević zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Vijećnik Damir Slojšek osvrnuo se na nedavni problem s vodom u Kurilovcu.

-Dio hidranata u Ulici Ivan Gorana Kovačića kod kućnog broja 10 nije radio. Zanima me je li provjerena ispravnost hidranata i u kojem se oni periodu provjeravaju. Također, zanimalo ga je što je s natječajem oko Pročistača otpadnih voda – pitao je vijećnik Damir Slojšek.

-Hidranti se po gradu provjeravaju i oni koji nisu u funkciji se popravljaju u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom.

-Imam podatak da još 10 -ak Aglomeracija po Hrvatskoj ima sličan problem i očekujem da ćemo u što skorije vrijeme dobiti suglasnost resornog Ministarstva za dodatnim sufinanciranjem da bismo mogli donijeti odluku – odgovorio mu je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

S prvim danom srpnja u gradu je počeo voziti novi besplatni međugradski prijevoz. Autobusne stanice su obilježene samo žutim slovima, hoće li biti izgrađene kućice kao zaštita od vremenskih nepogoda – zanimalo je vijećnika Zvonka Kunića.

-Mi smo morali uvesti svoj lokalni prijevoz, što je dobro jer ZET nije mogao odgovoriti na sve potrebe građana. Nije normalno da već desetljećima Velika Gorica nije bila spojena sa svojim naseljem – s Mičevcem. Nije normalno da su žitelji Velike Mlake morali hodati po kilometar, kilometar i pol da bi mogli doći do javnog prijevoza. Nismo bili povezani sa željezničkom postajom. Pozivam sve koji misle da bi trebali napraviti izmjenu dnevnog reda neke linije da nas se jave, u narednim mjesecima napravit ćemo dva dodatna perona što će nam omogućiti prilagodbu polazaka iz nekih naselja. U ovih 60 dana ćemo osluškivati kritike i primjedbe građana jer sa svojim prijevozom sada možemo prilagođavati sve. U postupku javne nabave su nadstrešnice koje će biti postavljene – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

O mogućnostima organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom govorio je vijećnik Most-a Ivan Bekavac.

-U našem gradu registrirano je više od 8700 osoba s invaliditetom. U kasnijoj životnoj dobi osobe s teškoćama ne mogu se osloniti na pomoć roditelja zbog starosti i bolesti i tada gradovi nalaze prostor za stanovanje osoba s invaliditetom u novouređenim objektima organiziranog stanovanja u centrima za osobe s invaliditetom. U gradovima poput Zagreba, Svetog Ivana Zeline, Đurđevca takvi Centri su izgrađeni novcem iz Eu fondova. Ima li uprava našega grada volje i kapaciteta pripremiti i provesti isti ili sličan projekt iz EU fondova – zanimalo je vijećnika Bekavca.

-Da, apsolutno imamo volje, imamo želje i smatram da je to dobra ideja i da bi se trebali potruditi da dođemo do zajedničkog cilja i da iskoristimo europska sredstva koja ćemo imati na raspolaganju kako bi organizirano stanovanje zaživjelo na dobrobit naših sugrađana u potrebi.
Također, vijećnika Bekavca zanimalo je što je s cijenom grijanja za građane koji žive u višestambenim zgradama i koji se griju na HEP toplinarstvu.

-Je li grad Velika Gorica raspisao javnu nabavu za uslugu analiza sustava grijanja tople vode i obračuna potrošnje toplinske energije? Je li gotova predmetna analiza i ako nije kada u planu završetak – upitao je vijećnik Bekavac.

-Važno je naglasiti da sve zgrade koje su energetski obnovljene u Velikoj Gorici a griju se na taj sustav doživjele su preporod što se tiče računa koji su znatno manji, ušteda je znatno veća. S HEP Toplinarstvom razgovaramo o promjeni kotlovnica i dotrajale infrastrukture jer to sve na kraju utječe na cijenu skupog grijanja s kojim se godinama već borimo – kazao je gradonačelnik i dodao da će odgovor na to pitanje detaljno dobiti u pisanom obliku.

Ljetne manifestacije u gradu

Vijećnika Stipu Duvnjaka zanimalo je hoće li u gradu tijekom ljetnih mjeseci biti organizirane neke manifestacije i događanja te koji su sve zeleni projekti aktualni? Vijećnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji „Od izvora do mora“.

-u svibnju i lipnju se živjelo u gradu punim plućima, a zahvaljujući TZ grada Velike Gorice i POU i tijekom ljeta neće biti dosadno, bit će dosta manifestacija. 11. srpnja bit će održano natjecanje za MISS sporta. Također,bit će i Međunarodni festival folklora na Tuđmancu, početkom rujna počinje i Petek na Gorice, Plemenita opčina turopoljska organizira i svoju Žirovinu. Početkom rujna bit će i old timer show – kazao je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

- U protekle dvije godine posađeno je više od 1000 sadnica stabala, povučeno je 7000 eura nepovratnih sredstva za zelenu tranziciju. Još ćemo dobiti 1000 sadnica stabala što će ozeleniti naš grad. Dobrovoljni vatrogasci brinu o našim sadnicama i zalijevaju ih u ovim vrućim danima. Veseli nas i posađeni urbani voćnjak. Nastavit ćemo sa ozelenjavanjem grada – napomenuo je gradonačelnik Ačkar odgovorivši na pitanje o zelenim akcijama vijećniku Duvnjaku.

Vijećnik Ozren Robić upitao je što je s gradnjom javnih WC-a u gradu?

-Na novom autobusnom terminalu koju treba biti izgrađen na našem autobusnom kolodvoru, koji je do sada trebao biti u već vidljivoj fazi izgradnje ali se nije dogodilo, bit će i javni WC. No, dogodilo se niz loših okolnosti – preminuo je statičar, razbolio se projektant...kzao je gradonačelnik.

-Je li se razmišljalo da iskoristimo priliku blizine ZTC-a i da Goričani koji imaju infarkt da se prevoze helikopterskim prijevozom umjesto sanitetom? Naši građani imaju dva puta veću šansu da umru nakon srčanog udara od građana Zagreba jer je udaljenost do bolnice puno veća - pitao je vijećnik Robić.

-Sve što je za dobrobit građana Velike Gorice jasno ćemo komunicirati s resornim ministarstvom da vaš prijedlog bude usvojen ali se u svakom slučaju slažem s vašim prijedlogom – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnicu Valentinu Dorotić zanimalo je koja je svrha novog lokalnog autobusnog prijevoza. Kada će biti usklađen vozni red vlakova i autobusa? Također, napomenula je da OŠ Nikole Hribara ove godine slavi 40 godina od osnutka. Ima li Grad u planu urediti okoliš oko škole prije početka nove školske godine – pitala je Mostova vijećnica Dorotić.

-Uštedjeli smo 20 posto gradskog novca s uvođenjem novog autoprijevoznika. Pri tome smo uveli nove linije, građani imaju priliku dati svoje primjedbe koje ćemo mi uvažiti i do jeseni uskladiti linije u dogovoru s njima kako bi većina bila zadovoljna – odgovorio je gradonačelnik.
Što se tiče okoliša oko najveće škole, osnovne škole Nikole Hribara gradonačelnik je ponovno naglasio je tamo posađen urbani voćnjak kojeg svi mogu vidjeti i kada plodovi narastu mogu ih ubrati. Spomenuo je da je škola u potpunosti energetski obnovljena.
-Nakon što izgradimo školu u Kurilovcu, Hribar ćemo rasteretiti, što je izrazito važno - zaključio je gradonačelnik Ačkar.

Radovi i rekonstrukcije ulica

Vijećnik HDZ-a Milivoj Dijanežević postavio je pitanje o gradnji i rekonstrukciji ulica na području grada. Koje ulice i prometnice već ovo ljeto dolaze na red izvijestio je pročelnik Dubravko Katulić.

-Ulica kneza Porina je u završnoj fazi. Radit će se pješačke staze, a sljedeći tjedan počinju pripreme samih asfaltnih površina. Radovi će biti završeni već početkom kolovoza. U tijeku su radovi u naselju Ščitarjevo na ulazu u naselje, sljedeći tjedan započinjemo s asfaltiranjem pješačkih staza još smo u dogovoru s vodoopskrbom s obzirom na to da smo imali dio od aglomeracije koji još treba sanirati. Preostaje još završno saniranje same kolničke konstrukcije te će taj dio do skretanja za Obrezinu biti gotov – rekao je Katulić dodavši da se radi i pješačka staza u Šiljakovini, u tijeku je izvođenje i bit će gotova tijekom jeseni.

-Najavljujem i radove u Gradićima u Gredičkoj ulici kao i u Stepanjskoj u Donjoj Lomnici. Prijedlozi ugovora su napravljeni. Čekamo da Grad potpiše ugovor o kreditiranju s našom poslovnom bankom kako bi mogli zaključiti ugovore i započeti s radovima. Bit će i zamjena vodovodne mreže pa je potrebno izvršiti te radove zatim i rekonstrukciju ulice. Kroz mjesec dana bi radovi trebali početi – kazao je pročelnik.

Otvorene su ponude za Jelačićevu ulicu, ocjenjuju se i odluka će biti kroz tjedan dva kao i za ulicu Augusta Šenoe koja je uz obilaznicu, dodaje Katulić.

U pripremi je i raspisivanje natječaja za ulicu Bratstvo I. U sklopu nerazvrstanih cesta i redovnog održavanja ovog ljeta je na redu obnova ulične konstrukcije u Radićevom odvojku i trgu kralja Tomislava od semafora tržnog centra do ulaza u Javnu vatrogasnu postrojbu.

Grad osigurava radne bilježnice i pribor za školarce

Hoće li škola u Dubrancu biti spremna za početak nove školske godine zanimalo je nezavisnog vijećnika Jurja Odrčića te hoće li grad pomoći roditeljima u nabavci radnog pribora za školarce.

Radi se ubrzanim intenzitetom kako bi Područna škola u Dubrancu bila spremna za novu školsku godinu, odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Primijetio sam da se radi i vikendima kako bi do polovice kolovoza škola bila spremna za tehnički pregled i kako bi bila spremna za sve polaznike početkom rujna. Veseli nas što je u Vrhovju i Dubrancu duplo veći broj prijavljenih učenika za prvi razred nego što je to bilo prethodnih godina – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Grad Velika Gorica, uz sve što država daje za osnovnoškolsko obrazovanje, maksimalno podržava roditelje, napomenuo je gradonačelnik.

-Uz besplatne udžbenike koje dobivaju od države, Grad financira radne bilježnice. Kao i lani i ove godine ćemo u potpunosti financirati tehnički pribor i likovne mape. Vlada je prošle godine uvela i besplatan obrok. Sve škole koje su ostvarili uvjete i napravile učionice, a koje je Grad financirao, dobit će produženi boravak sukladno potrebama. Treba napomenuti da je češće za produženi boravak problem naći prostor nego financiranje dodatnog učitelja – naglasio je gradonačelnik i zaključio da u gradskom Proračunu uvijek ima dodatnih sredstava za financiranje učitelja u produženom boravku.

Podijeli