°C 12

Ministrica pozvala građane da kupuju domaće mlijeko s hrvatske farme

02.12.2020.

Ivana Ćurić

Postavljanju novog, drugog mljekomata u Velikoj Gorici jutros je prisustvovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković podržavši domaće proizvođače. Velikogoričani će na novoj lokaciji kod DOma zdravlja moći kupiti mlijeko s rugvičke farme obitelji Pandek.

-Samoposlužni uređaji s domaćim poljoprivredno – prehrambenim proizvodima izvrstan su kanal prodaje i za samog poljoprivrednog proizvođača i za krajnjeg potrošača u kratkom lancu opskrbe. Proizvođaču omogućuje izravan plasman proizvoda i bolju cijenu, a krajnjem potrošaču domaći, kvalitetan svježi proizvod koji je stalno dostupan. Važnost ovakvog puta prodaje najviše je došao do izražaja u okolnostima poslovanja uzrokovanima pandemijom COVID-19. Mljekomati i slični samoposlužni uređaji od Nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju, što iziskuje ulaganja u prilagodbu. Pružit ćemo financijsku pomoć našim poljoprivrednicima koji posluju na ovakav način, a građane pozivam da kupuju domaće i piju hrvatsko mlijeko, od kojeg je čak 96% prvog razreda i visoke kvalitete-izjavila je ovom prigodom ministrica Vučković.

Na ovom mljekomatu, postavljenom kraj Doma zdravlja, mlijeko će stizati s rugvičke farme obitelji Pandek. Njihova tvrtka PA-VITA uspješno se bavi proizvodnjom mlijeka već 10 godina.

– Usprkos teškim periodima i naša tvrtka PA-VITA i dalje je uspješna, te se nadam se da će naša proizvodnja uz pomoć Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske opstati i biti još bolja. – kazao je vlasnik farme Kristijan Pandek.

Na farmi u Rugvici ima 145 muznih krava i njihov podmladak, a trenutno se radi na modernizaciji proizvodnje odnosno digitalizaciji procesa mužnje koja će omogućiti bržu proizvodnju mlijeka koje ova tvrtka nagodinu proizvede i više od milijun litara.

Projektom direktne prodaje mlijeka obitelj Pandek želi doseći prodaju trećine vlastite proizvodnje mlijeka, stoga je ovo njihov treći mljekomat, već drugi u Velikoj Gorici.

Mljekomat koji je danas postavljen u Velikoj Gorici dio je projekta Mljekarsko-stočarske zadruge "Proizvodi sela" koja je s postavljanjem mljekomata i siromata krenula 2014. godine te postavila 16 samoposlužnih aparata.

-Naši mljekari bore se s nelojalnom konkurencijom, što ne zaslužuje ni jedan proizvođač jer na tržište stavlja svježe i visokokvalitetno domaće mlijeko – poručio je upravitelj zadruge Darko Pavičević.

Prilikom postavljanja mljekomata ministrica Vučković je naglasila kako je riječ o najkvalitetnijem mlijeku u Europskoj uniji, no da prostora za prepoznavanje rada mljekomata u Hrvatskoj ima napretek.

-Ovo je najkvalitetnije mlijeko koje možete kupiti, ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji, koje prolazi najstrože laboratorijske analize. I ne samo mlijeko. Tu su i domaća jaja i druge namirnice koje rastu na hrvatskim poljima i farmama, a čija je kvaliteta neupitna upravo zbog kratkog puta dolaska na vaš stol. Kupujući hrvatsko pomažemo našim poljoprivrednicima i jedemo zdravu i kvalitetnu hranu – zaključila je ministrica.

Za Program pomoći je iz Državnog proračuna osigurano 500 tisuća kuna, a najviši iznos potpore koji se može dodijeliti po samoposlužnom uređaju je 5 tisuća kuna (do stvarnog troška na temelju vjerodostojnih dokaza o izvršenim plaćanjima u procesu fiskalizacije). Njegovi korisnici su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika, čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Program pomoći je u postupku elektronskog savjetovanja koje će trajati do 5. prosinca 2020. godine.