°C 9

Miošićeva, Gajeva, ali i prigradske ceste u planu obnove... Diže se i kredit!

02.12.2019.

Petar Brnada

U proračunu Grada Velike Gorice za 2020. godinu, koji će se pred gradskim vijećnicima naći u četvrtak, među planirana su i sredstva za održavanje nerazvrstanih cesta i javno prometnih površina kao i gradnju novih prometnica. Zavirili smo u njega kako bi vidjeli koje prometnice bi trebale biti u obnovi i gradnji sljedeće godine. 

Kao prvi zahvat ističe se obnova ulice Augusta Šenoe do Šetališta Franje Lučića čiji bi kolnik trebao dobiti potpuno novi asfalt. Odradit će se frezanje asfalta te strojno asfaltiranje kolnika u dužini od 450 metara za što se planira utrošiti 830 tisuća kuna. Kada je u pitanju uređenje i obnova nerazvrstanih cesta, najstavljaju se i radovi u Zagrebačkoj ulici, konkretno na potezu od Trga P. Krešimira IV. do Ulice Slavka Kolara. Tamo će se frezanje asfalta i strojno asfaltiranje kolnika provesti u dužini od 600 metara, a vrijednost radova iznosi 1,25 milijuna kuna.

Sljedeća po redu je Gajeva ulica u Kurilovcu i to u cijeloj svojoj dužini od Ulice S. Kolara pa do Kurilovečke ulice. Novi sloj asfalta tako će se protegnuti dužinom od 250 metara za što će se utrošiti 200 tisuća kuna. U obnovu će i Vukomerička ulica na dionici od Dalekovoda do Ulice A. K. Miošića. Riječ je o 620 metara novog asfalta i vrijednosti radova od 660 tisuća kuna, a nešto manje sredstava, točnije 600 tisuća kuna utrošit će se i na asfaltiranje kolnika u Okujama, u Ulici Gajec u dužini 950 metara.

Petstotinjak metara novog asfalta trebala bi dobiti i Zavrtnica u Novom Čiču za što je planirano 210 tisuća kuna te oko 400 metara Vinogradarske ulice u Markuševcu Turopoljskom za što je potrebno 220 tisuća kuna. Novi asfalt proći će i glavnom prometnicom kroz naselje Kosnica, a riječ je o 300 metara ceste za čiju će se obnovu potrošiti 530 tisuća kuna. U programu redovnog održavanja je i uliva Vladimira Nazora na Plesu gdje će se 850 metara asfalta postaviti za 500 tisuća kuna.

Kada podvučemo crtu, za asfaltiranje devet navedenih prometnica Grad će u idućoj godini utrošiti oko pet milijuna kuna, iznos jednak sredstvima koje ćemo utrošiti za zimsko održavanje cesta koje podrazumijeva neophodne radove za osiguravanje prohodnosti cesta i prometnih površina za sigurno odvijanje prometa u zimskim uvjetima. Oko 6 milijuna kuna rezervirano je i za saniranje odnosno "krpanje" ulica. 

Četiri nove-stare prometnice

I dok će određene ulice u obnovu asfalta, pojedine prometnice prema programu građenja komunalne infrastrukture čeka potpuna rekonstrukcija, a u planu je i završetak dviju novih prometnica.

U tom programu naći će se Ulica Petra Zrinskog na dionici od Plepelićeve ulice do Ulice F.K. Frankopana, za što će se utrošiti nešto više od 2 milijuna kuna, a u rekonstrukciju će i Ulica A. K. Miošića od Kolarove ulice do Kurilovečke ulice, projekt od gotovo 3,4 milijuna kuna.

Ipak, najzahtjevnije i najveće stavke u programu građenja komunalne infrastrukture tiču se izgradnje prometnice S2 u poslovnoj zoni Vukovinsko polje te cesta od D30 prema odlagalištu Mraclinska Dubrava. Izgradnja prometnice S2 namijenjene novim poduzetnicima i investitorima, a koja je većzapočela, u 2020. godini koštat će oko 10 milijuna kuna dok ćemo za novu prometnicu prema Mraclinskoj Dubravi utrošiti 4,7 milijuna kuna. Njenom gradnjom kamioni VG Čistoće više neće prolaziti kroz središte naselja Mraclin.

15 milijuna kuna za ceste koje ne obuhvaća Aglomeracija

Sljedeće godine započinje i dugo pripreman projekt Aglomeracije Velika Gorica, projekt gradnje 145 km novih cjevovoda za odvodnju planiran u trajanju od tri godine, a nakon što prođe polaganje cijevi po određenim cjelinama obnovit će se i velikih 81 kilometar cesta u prigradskim naseljima.

Za one prometnice koje nisu obuhvaćene tim projektom Grad će ići u obnovu podizanje kredita. Putem kreditnog zaduženja koje je planirano u visini od 15 milijuna kuna sanirat će se tako glavne nerazvrstane ceste županijskog i lokalnog karaktera, a značajne su u prometnom smislu i s većim prometnim opterećenjem. Kada projekt krene radovi na cestama bit će svakodnevica svim vozačima.