°C 1

Na Aktualcu o asfaltnoj bazi, Kučkom mostu, divljim deponijima, javnoj rasvjeti, skloništu za životinje...

11.04.2019.

Petar Brnada

Na Aktualnom satu velikogoričkog Gradskog vijeća i ovog su se puta mogle čuti razne teme i pitanja koja zanimaju, ali i brinu vijećnike.

Tako su se na repertoaru jutros pojavile neke stare „priče“ poput Kučkog mosta i asfaltne baze, ali i  sve veći problem divljih odlagališta otpada, pitanja o zamjeni gradske rasvjete, gradskim vrtovima, ležećim policajcima na Plesu, mostu u Čičkoj Poljani, napuštenim životinjama, tribinama u Gradskoj dvorani itd…

Aktualac je otvoren upravo pitanjem o Kučkom mostu kojega je postavio vijećnik Sven Fabijančić.

-Poznato je da je most dobio izvođača radova, to je tvrtka Geo tehnika d.o.o., s otoka Brača, no ono što nas konkretno zanima je zbog čega je odbijena druga tvrtka prijavljena na natječaj, koja je imala gotovo 900 tisuća kuna jeftiniju ponudu. Navodno, odbijena je i žalba koju je odbijena tvrtka priložila upravo zbog samog odbijanja- kazao je Fabijančić.

Odgovor mu je dao gradonačelnik Dražen Barišić koji je naglasio da je prihvaćena viša ponuda jer niža nije imala valjanu dokumentaciju.

-Na natječaj su se prijavile dvije tvrtke, Vodoprivreda Zagorje i Geo tehnika, prihvaćena je viša ponuda jer niža nije imala svu valjanu dokumentaciju koja je bila potrebna. Priložili su žalbu, traži se dodatno pojašnjenje kriterija za odabir ponude, te dostavljenih dokaza koje Grad nije prihvatio. Sutra ističe rok do kada bi ta tvrtka trebala dokazati svoju sposobnost da zadovolji uvjete natječaja, stoga će sljedeći tjedan biti donesena konačna odluka o odabiru izvođača, a radovi bi do jeseni trebali biti gotovi- rekao je gradonačelnik Barišić.

Vijećnik Fabijančić tom je prigodom izrazio i zabrinutost oko sigurnosti mještana i djece na Plesu istaknuvši da zbog obližnjeg rent-a-cara auti tamo dan-noć jure neprilagođenom brzinom.

-Upoznati smo sa situacijom u naselju Pleso, dugogodišnji je to problem, zbog nekoliko hotela na toj lokaciji, rent-a-car-ovi moraju u kratkom vremenu od lokacije do lokacije doći što brže, pa time krše prometne propise te uznemiravaju mještane. U dogovoru s Međunarodnom zračnom lukom i Hrvatskim cestama te Ministarstvom pred otvaranjem vrata za ulaz u prostor zračne luke, ali s time gradimo elaborat sigurnosti ulica, rješenjem koje će ponuditi struka bismo trebali smiriti promet, uz upozorenja koja ćemo postaviti- odgovorio je gradonačelnik.

Gotovo identično pitanje postavio je vijećnik Stjepan Rak koje ga je zanimalo hoće li i kada Grad donijeti odluku o realizaciji postavljanja opreme za smirivanje prometa - ležećih policajaca, i u kojim naseljima se planira postavljanje istih, s obzirom na, kako je rekao, sve veći broj nesavjesnih vozača.

-Zahtjevi o postavljanju ležećih policajaca predani su Gradu od Novog Čiča, Jagodnog i Velike Bune. Mi sukladno zakonu moramo tražiti suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova da bi mogli predočiti projektnu dokumentaciju te krenuti u realizaciju. Postupamo po svim zahtjevima Mjesnih odbora, imamo pet mjesnih odbora gdje smo dobili suglasnost Ministarstva te sada trebamo to realizirati - to su Čička Lazina, Čička Poljana, Pleso, Petrovina Turopoljska i Velika Mlaka- odgovorio je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

Probni rad asfaltne baze

Temu asfaltne baze koja je nedavno krenula s probnim radom otvorio je vijećnik Damir Šimunić.

-Prošlog tjedna na društvenim mrežama proširila se snimka probnog rada asfaltne baze iz koje je vidljivo da je to sve u suprotnosti od rečenog na sjednici. Iz dimnjaka ide gusti dim, kamioni bez cerade, širio se smrad, a tek je riječ o probnom radu, za kojeg nije tražena dozvola Grada. Kakvo je daljnje postupanje Grada- upitao je Šimunić zatraživši tom prilikom i očitovanje gradonačelnika Barišića o navodnom sukobu interesa vezanom za skupocjeni automobil njegove supruge.

-Pozorno pratimo sve što se događa u krugu asfaltne baze, ispitat ćemo cijelu situaciju te odgovoriti pisanim putem. Moja supruga je imala rentan automobil od ovlaštenog rent a car-a, na tri mjeseca, automobil je vraćen zadnji dan isteka najma, platila ga je 12 tisuća kuna novcem sa svog računa, zatražila je od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa očitovanje, sa svim računima i ugovorima je poslano Povjerenstvu te očekujemo (pozitivnu) reakciju, jer je sve učinjeno po zakonu- naglasio je Barišić.

Proširenje tribina u Gradskoj dvorani

Vijećnika Darka Bekića zanimalo je što će Gradska uprava napraviti što se tiče radova u gradskoj dvorani, obzirom na sve veći uspjeh rukometa i košarke i samim time sve većeg zanimanja javnosti za te utakmice. S obzirom na istek koncesija za usluge zbrinjavanja napuštenih životinja u skloništu za životinje Bekića je zanimalo i koji su planovi za daljnji rad skloništa.

-Proračunom za 2019. izdvojili smo sredstva za izgradnju novih tribina, trenutna tribina od 350 sjedećih mjesta u vrlo je lošem stanju, nova će ih imati 700, biti teleskopska tako da se može koristiti cijeli prostor dvorane. Trebamo otvoriti natječaj te odlučiti se za izvođače radova, nadam se da ćemo vrlo skoro imati uređenu dvoranu. Televizijske prijenose ne možemo imati, obzirom da televizijske kamere zahtijevaju bolju osvijetljenost prostora, također sredstvima proračuna, zamijenit će se rasvjeta u sportskoj dvorani, pa ćemo omogućiti i prijenos za utakmice prvoligaša- kazao je gradonačelnik Barišić.

Na drugo pitanje odgovorio mu je zamjenik gradonačelnik Ervin Kolarec koji je kazao da je prijedlog da se ove godine ide u koncesiju na dvije godine.

-Koncesiju vrši Veterinarska stanica Velike Gorice, nismo protekle godine imali primjedbe, struka odrađuje kvalitetan posao. Gotovo 500 pasa je zbrinuto u Jagodnom, veći dio je udomljen- otkrio je zamjenik Kolarec.

Zamjena javne rasvjete

Vijećnik Pero Josipović za gradonačelnika Barišića imao je dva pitanja. Naime, zanimalo ga je izvješće o radu VGČistoće koje prema njegovim riječima nije predano Gradskom vijeću te zašto je zaustavljen postupak javne nabave vezano za zamjenu javnih rasvjetnih tijela, kao i podizanje procijenjene vrijednosti s 28 na 33 milijuna kuna.

-Što se tiče energetske učinkovitosti, odnosno zamjene javne rasvjete na području grada zbog javnosti ću nekoliko stvari reći, ali mnoge stvari neću reći zato što me za to sprječava zakon o javnoj nabavi i zato što ne želim kršiti taj Zakon kao što vi činite. Vi ste u čistom sukobu interesa, to vi znate. Vi ste djelatnik HEP-a, a vaša tvrtka se javila na natječaj. Koristite ovu govornicu da za potrebe svoje tvrtke tražite dodatno pojašnjenja na što nemate pravo, tako da vas molim da se suzdržite od toga- rekao je Barišić.

Pritom je otkrio da će građani dobiti oko 9800 novih svjetiljki, imat će LED rasvjetu, energetski učinkovitu i kvalitetu rasvjetu u gradu za koju će netko jamčiti 7-10 godina da će ona biti kvalitetna.

-Tko će biti izvođač nas apsolutno ne interesira, samo neka zadovolji sve zakonom propisane kriterije i ovu kvalitetu koju tražimo, a vas uvaženi vijećniče pozivam da ne nastupate u ime jednoga od ponuđača koji su na tom javnom natječaju. Povećanje od pet milijuna kuna odnosi se na zamjenu ormarića koje trebamo zamijeniti jer su stari. I to ćemo pojasniti i to ćete pisanim putem dobiti na svoju adresu- pojasnio je Barišić.

-Mislim da je gospodin Josipović malo krivo shvatio ovo izvješće jer ja mislim da on tu cilja na prihode i rashode trgovačkih društava, u biti mi u tom izvješću koje dostavljamo i Fondu i Ministarstvu, a također i Gradu Velikoj Gorici, dostavljamo količine preuzetih otpada, a to je sve propisano na jednom obrascu koji nam Fond i Ministarstvo šalju tako da ja ne vidim ništa sporno u tome. List je dostavljen Gradu, a mislim da ga je Grad poslao dalje u Fond i Ministarstvo- odgovorio je direktor VG Čistoće, Ivan Rak.

Uslijedio je i odgovor vijećnika Josipovića.

-Gradonačelniče ja nisam u sukobu interesa jer ja nisam djelatnik tvrtke ponuditelja. Dakle, HEP ima 15-ak tvrtki u svom vlasništvu, ali sam gradski vijećnik i imam pravo da propitujem. Naravno da ja neću iznositi detalje o ovom postupku javne nabave, ali baš me zanima kako će ovaj natječaj završiti imajući u vidu kako se javne nabave u Velikoj Gorici provode- završio je Josipović.

„Gradski vrtovi pun pogodak“

Vijećnika Stjepana Kosića zanimalo je kada se može očekivati raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednih zemljišta te kakav je odaziv građana na postojeće gradske vrtove.

-Kako bi mogli pristupiti donošenju odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Grada, moramo pričekati da resorno ministarstvo donese pravilnik o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Tiče se dakle dodatnih 250 hektara na području Grada koje bi mi dali u najam našim OPG-ovcima- odgovorio je zamjenik Kolarec istaknuvši da od dugoročnog najma od ovih 900 hektara Grad uprihodi godišnje oko 300 tisuća kuna i sva ta sredstva idu za sve one zahtjeve koje podnesu predsjednici Mjesnih odbora, a tiče se puteva kojima bi sugrađani mogli doći do parcela koje obrađuju.

Vezano za gradske vrtove, Kolarec je kazao kako je to definitivno bio pun pogodak za Goričane, posebice one koji žive u stambenim zgradama.

-Na području grada imamo tri gradska vrta; u Zadarskoj, Sinjskoj i Teslinoj ulici, ukupne površine preko 10 000 metara kvadratnih. Parcele koristi 159 naših građana. Trenutno je raspisan natječaj za vrtne parcele kako bi se popunile, a u budućnosti razmišljamo još na nekim područjima grada otvoriti i četvrtu parcelu koja bi zadovoljila sve potrebe naših građana koji bi htjeli imati svoju vrtnu parcelu- rekao je Kolarec.

Divlji deponiji sve veći problem

Vijećnik Alen Šembera također se dotaknuo asfaltne baze te ga je zanimalo što će Grad napraviti i koja je strategija Grada da zaštiti stanovnike, a otvorio je i raspravu o divljim deponijima širem grada koji, kako je rekao postaju naša rak rana.

-Odgovorno, zakonito i transparentno provodili smo sve radnje do sada i tako ćemo raditi i ubuduće.. Niti je ovaj gradonačelnik, niti su prijašnja dva-tri, doveli Strabag u Donju Lomnicu nego su to učinili Lomničani znajući sve uvjete i okolnosti i za to su dobili protuvrijednost u financijama, odnosno u eurima. Naravno da ćemo pratiti sve i da ćemo prema propisima kontrolirati što će se dalje događati. Rekao sam vam da je moja kuća puno bliža asfaltnoj bazi nego što su kuće vas u ovoj dvorani i osobno sam zainteresiran da to bude ekološki i tehnološki prihvatljivo- odgovorio je gradonačelnik.

-Pitanje divljih deponija ponovno je aktualizirano u medijima, i mi, a i Grad također želimo da se ljudi što više informiraju o divljim deponijima i da se o tome piše što više kako bi pokušali promijeniti svijest građana. Ono što bih napomenuo za količine zbrinutog otpada s divljih odlagališta je to da je u 2017. godini zbrinuto 450 tona dok je 2018. to povećano na 850 tona što je gotovo 580 tisuća kuna iz proračuna VGČistoće što je znatan iznos- kazao je direktor Rak te dodao da planiraju u suradnji s Gradom nakon saniranja divljih deponija postavljati kamere i zatvarati prilazne puteve koji su u gradskom vlasništvu.

Most u Čičkoj Poljani i Tržni centar

Vijećnika Marija Zdelara zanimalo je što je s obnovom državnog mosta prijeko rijeke Odre u Čičkoj Poljani, koji je van funkcije od 2010. godine, ali i što je s podrumskim prostorom Tržnog centra kojim se, kako je rekao, šire nesnosni mirisi i fekalije.

-Skupili smo nekoliko kontakata s ciljem da se sredi to stanje u tržnom centru, tj. u podrumu, koje je ispod higijenskog minimuma. Mi tamo nismo ni vlasnici niti suvlasnici prostora, intenzivno tražimo drugo rješenje za izmještanje privremene tržnice, koja je na toj lokaciji već nekoliko godina. Apeliram na sve vlasnike i suvlasnike, da se okupe, i da zajedno nađu rješenje koje nam mogu ponuditi, jer sami ne možemo ništa- odgovorio je gradonačelnik Barišić.

Na drugo pitanje odgovorio je pročelnik Katulić.

-Mi ove godine imamo osigurana sredstva, u tijeku je postupak. Uključit će se Šumarski institut, da bi procijenio nosivost stupova, a na temelju toga znat ćemo dalje što napraviti- rekao je Katulić.

Zastupnika Igora Horvačića zabrinuli su semafori, katastrofalni nogostupi, ali i cjelokupna prometna situaciju u Buševcu čijim se cestama kako je kazao, gotovo pa voze utrke.

Značajniji problemi u Buševcu su prometne naravi. Cesta je vijugava, ravninom postiže veliku brzinu što vozači vole, razmislit ćemo da stavimo signalizaciju, a ako treba i ležeće policajce, da ih zaustavimo i da pokušamo smiriti promet. Što se tiče invalida, ići ćemo na lice mjesta, da se vidi koji dio trotoara je oštećen i kojem je potrebna obnova- rekao je gradonačelnik.

Promjena u Živom zidu

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeće došlo je do promjene u redovima Živog zida. Naime, vijećnika Zvonimira Stjepića zamijenio je njegov kolega Tomislav Jakovljević koji je tom prilikom položio i svečanu prisegu.