°C 13

Na Aktualcu o Strabagu, javnom prijevozu, obnovi škola, srušenim crjepovima...

31.01.2019.

Ivana Ćurić

Gradsko vijeće u 14 sati otpočelo je rad na prvoj ovogodišnjoj sjednici, a prilika je to bila da se na Aktualnom satu postave zanimljiva pitanja.

Aktualni sat otvorio je Zvonimir Stjepić iz Živog zida koji je gradskoj izvršnoj vlasti donio i komad crijepa za poklon rekavši da je to od stanovnika Donje Lomnice uz lijepe pozdrave, upitavši što se namjerava poduzeti vezano za rušenje cijepova zbog aviona tom naselju.

-Nepotrebno je donositi crijep, bio sam jučer i jutros tamo, poduzeli smo da smo obavijestili Agenciju za civilno zrakoplovstvo, Kontrolu zračnog prometa i zračnu luku, to su moguće pravne mjere koje smo mogli napraviti da upozorimo. Odgovorili su nam i ranije u rujnu da je sve prema Pravilniku, ali ne slažemo se s tim jer inače ne bi ovi cijepovi letjeli. Pošto ste vi nama donijeli crijep, ja ću vama pokloniti odgovore od institucija da se malo educirate u čijoj je to ingerenciji-kazao je dogradonačelnik Krešimir Ačkar.

Drugo pitanje odnosi se na jezero Vukovina.

-Na putu je prekomjernoj eksploataciji šljunka, kod sebe imam mjerenja od jednog rekreativca koje pokazuje da je prekopano više nego što bi smjelo biti, slučaj je prijavljen DORH-u a vještačenje je pokazalo da maksimalnoj može biti 22 m, na ovim slikama mapiranja jezera dubine su i do 39 metara, zanima me što je Grad po ovome učinio jer tu borave građeni i rekreativci, ako se ne stane na kraj, postat će opasno-rekao je Stjepić kojem je zbog prekoračenja vremena za govornicom riječ oduzeo predsjednik Gradskog vijeća.

Na drugo pitanje nije dobio odgovor, no zamjenik Ervin Kolarec rekao je da će uputiti pisani odgovor.

-Lani sam pitao za ležeće policajce na cesti od Lukavca do Hrašća, rečeno je da će se nešto pokušati, ali mislim da se ništa nije napravilo-rekao je vijećnik Željko Stanilović (Stranka rada i solidarnosti) u svom pitanju.

-Imali smo dosta pitanja od građana, ali to je u nadležnosti Grada Zagreba na koji smo ih uputili-prokomentirao je pročelnik za promet Dubravko Katulić.

Vijećnik Alan Šembera (MOST) pitao je za troškove energetsku obnovu škola "Hribar" i "Vukovina".

-Zanima nas trošak obnove tih škola, najskuplja obnova koju sam našao u Zagrebu je srednja škola Ruđer 6,7 milijuna kuna, obnova „Vukovine“ se procjenjuje na 9 milijuna kuna, a „Hribara“ 22 milijuna kuna. Molili bi i pismeni odgovor i troškovnik.

-Svi su podaci transparentni i dostupni, školu je projektirala struka, ne ja niti zamjenik, to su projektantske cijene, u postupku je javna nabava i objavit će se javno troškovnici da se vidi što će se točno raditi. Iznijeli ste krive podatke, iz EU sredstava će se za to dobiti 13 milijuna kuna, za Hribar je 8,5 milijuna, a za Vukovinu 3,5 milijuna kuna, to su bila maksimalna sredstva koja su se mogla dobiti. Bit će i konferencije u veljači na kojoj će se moći postaviti pitanja i prezentirati ovi projekti-obrazložio je pročelnik Domagoj Ilečić.

Prva konferencija trebala bi biti 7. veljače za obnovu OŠ Vukovina, a tjedan dana kasnije za OŠ Nikole Hribara, no datume će još potvrditi.

Drugo pitanje vijećnika Šembere odnosilo se na pregovore za međugradski prijevoz ZET-a.

-Pregovori su u tijeku, ne samo za Grad već i za okolne općine, krajnji rok za potpis ugovora je kolovoz. Mi ćemo se angažirati da nam bude što jeftiniji i kvalitetniji prijevoz, a samu odluku donosit će Gradsko vijeće-rekao je pročelnik Katulić.

Vijećnik Milivoj Dianežević (HDZ) upitao je za radove u Donjoj Lomnici od strane Strabaga.

-Zašto nije mjesni odbor obaviješten o rješenju kojim se dozvoljava prekop u mjestu, veći dio Odranske ulice je zatvoren, to je jedna od najprometnijih ulica, ZET, vatrogasci su obaviješteni, a mjesni odbor nije. Čemu mi onda služimo?-pitao je gradsku vlast Dianežević kritizirajući da zimi nije sezona građevinskih radova i zbog tog iste ne izvode VG Komunalac niti Vodoopskrba, ali Strabag izvodi.

-Što se tiče izdavanja rješenja za kopanje kanala u Donjoj Lomnici, ja se jedino mogu ispričat zbog specifične situacije ih nismo obavijestili, iako nije pravilo, ali zbog specifične situacije trebali smo to napraviti. U tijeku je izgradnja Vukomeričke, i most u Matkovićima gdje je cesta zatvorena zbog radova u tijeku, lani je Porinova bila, nismo zatvarali zbog zimske službe već zbog radova-pojasnio je pročelnik Katulić.

Drugo pitanje odnosilo se na rušenje cijepova u Donjoj Lomnici što, istaknuo je, nije prvi put. Cijeli slučaj se dogodio tijekom školskog velikog odmora, a vijećnika HDZ-a zanimalo je što će se poduzeti. Predsjednik Karas naglasio je da se o tom već govorilo kada je isto pitanje postavio vijećnik Živog zida.

 

Uskoro više...