°C 15

Na goričkim prometnicama lani 397 prometnih nesreća i 176 ozlijeđenih

16.01.2018.

ivana

Na području Policijske postaje Velika Gorica u 2017. godini dogodilo se 397 prometnih nesreća, što je manje nego u 2016.  kada ih je bilo 422.

Brojke prometne statistike PP Velika Gorica pokazuju kako je lani zabilježen i manji broj poginulih na goričkim prometnicama. Život je izgubila jedna osoba, dok je u 2016. izgubljeno čak četiri života na cestama.

 U 2017. bilo je i manje nesreća s ozlijeđenim osobama, bilo ih je 113, a ukupno je u tim nesrećama ozlijeđeno 176 osoba.

Dva slučaja zabilježena su u kojima nije utvrđen krivac prometne nesreće, odnosno da je vozač pobjegao s mjesta prometne nesreće. Jednu prometnu nesreću skrivila je i osoba koja je ranije sudjelovala u prometnoj nesreći. Državljani Europske unije sudjelovali su u 14 nesreća na goričkim prometnicama u kojima je uglavnom nastala materijalna šteta.

Bočni sudari su najčešći

Kada je riječ o vrstama prometnih nesreća drugu godinu za redom najčešće su to bili bočni sudari (88) koji čine 24,7 posto vrsta nesreća. Zatim je najčešći sudar tijekom vožnja u slijedu (68). Naravno, najčešća okolnost koja je prethodila nesrećama na goričkim prometnicama je brzina neprimjerena uvjetima na cesti koja je prethodila u 97 nesreća (24,4 posto prometnih nesreća), a nakon nje najčešće je to bilo oduzimanje prednosti (62).

Pješaci uzrokovali sedam nesreća

Tijekom cijele 2017. godine dogodilo se i deset prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci, a sedam njih prouzročili su upravo oni.

Tri prometne nesreće dogodile su se na pješačkom prijelazu zbog nepoštivanja semafora od strane pješaka, dvije su se dogodile na parkirališnom prostoru. Na jednog pješaka naletjelo je vozilo, a van naselja dogodio se još jedan nalet automobila na pješakinju.

U 37 prometnih sudjelovala su i djeca što je za 15,4 posto manje nego pretprošle 2016. godine.

Za 31 posto u porastu je broj prometnih u kojima su sudjelovali mopedisti i motociklisti. U 13 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti i mopedisti većinom vozač i putnici nisu koristili zaštitnu kacigu.

Prošle godine bilo je i manje nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti. Takve nesreće u padu su za 29 posto i bilo ih je 17. Biciklisti su u nesrećama najčešće sudjelovali vozeći po prometnom kolniku, a u prošloj godini ozlijeđeno ih je 16.

Manje nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači

Za sedam posto u padu su lani bile nesreće u kojima su sudjelovali mladi vozači (15-24.godine), a takvih nesreća bilo je 106. Od tog broja 54 nesreće su skrivili mladi vozači, a pod utjecajem alkohola bilo je petero vozača.

Za 10,26 posto zabilježeno je manje prometnih nesreća u kojima je barem jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola. Takvih nesreća bilo je ukupno 70, u njima je ozlijeđeno 28 sudionika, a jedna je osoba poginula.

Najviše nesreća događalo se petkom (85) i ponedjeljkom (70). Najviše nesreća dogodilo se u prosincu (55), a vozači su najviše pazili u veljači (16).

Lani je evidentiran i 9.751 prometni prekršaj što je 14,21 % manje nego u 2016. godini, najčešće je to bilo prekoračenje brzine (4.197) i nepropisno zaustavljanje i parkiranje (1.278), no kad je riječ o poduzetim mjerama podijeljeno je tek 620 novčanih kazni.

 

(I.C./FOTO:ARHIVA)