°C 32

Na proljeće kreće obnova Srednjoškolskog centra

01.02.2019.

Petar Brnada

Srednjoškolski centar Velika Gorica ovog proljeća kreće u veliku energetsku obnovu vrijednu 30,8 milijuna kuna.

Za navedenu investiciju povučen je maksimalni iznos od 15,1 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava dok je preostalih 15,7 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija, pa će tako velikogorički srednjoškolci, kao i ostali djelatnici i korisnici, uskoro uživati u znatno kvalitetnijem okruženju.

-Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u rujnu prošle godine podnijela prijave za 5 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Županija je dobila Odluku o financiranju Energetske obnova zgrade SŠ Velika Gorica, a isto se očekuje i za projekte energetske obnove SŠ Vrbovec, OŠ Đuro Deželić i OŠ Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu kao i Područne škole Rakov Potok (OŠ Sveta Nedjelja)- rekli su iz Županije.

Što se tiče samog projekta energetske obnove SŠ Velika Gorica, on sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

Ušteda energije za 81,24%

Kako su poručili iz Županije, uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima, te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova.

Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada će iz trenutnih energetskih razreda – zgrada za obrazovanje: D razred, velika sportska dvorana: D razred, mala sportska dvorana: C razred – prijeći u A razred. Naime, ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje nakon obnove bi trebala biti veća za 81,24% čime bi se ostvario energetski razred A.

-Sada nas čeka potpisivanje ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornim ministarstvom te proces javne nabave, a očekujemo da će se s radovima krenuti na proljeće- izjavio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić istaknuvši kako se europska sredstva očekuju i za preostale četiri škole.

Dodao je župan da je cjelokupna dokumentacija kvalitetno pripremljena, te da stoga nema razloga da ne povuku bespovratna sredstva, a podsjetio je da je i Zagrebačka županija u proračunu za ovu namjenu osigurala više od 30 milijuna kuna.

Pripremu projektne dokumentacije i prijavu projekta obnove kako Srednje škole Velika Gorica tako i preostalih projekata u suradnji su izradili Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.