°C 11

Na ulazu u grad niknula oznaka lovišta na divljač, evo što znači

29.05.2019.

Juraj Odrčić

"Zajedničko otvoreno lovište - ovlaštenik prava lova Lovačko društvo Srna, namjena lovišta: uzgoj, zaštita, lov i korištenje divljači", natpis je na lovačkim znakovima koji su niknuli na nekoliko lokacija u blizini grada, a posebno je iznenadilo građane oznaka uz ulicu Rudolfa Fizira odnosno "kod Zubaka". Pitaju se stoga, "hoće li lovci uskoro šetati gradom"?

- Neće biti lova, već smo po zakonu dužni označiti lovište. Kako smo ušli u novo 10-godišnje razdoblje morali smo osvježiti oznake na granicama lovišta jer tijekom godine ljudi to maknu, a lovne inspekcije nadziru i ako ih ne stavimo onda smo u prekršaju - odgovara nam Josip Jančić predsjednik LD Srna koje je nadležno za teritorij u okolici grada.

Granica lovišta ovog lovačkog područja proteže se Fizirovom ulicom sve do Petrovine, uz nasip do Vukovine, od tamo prema Lazini Čičkoj pa preko Kobilića zatvara krug lovišta odnosno prostora za koje je nadležno Lovačko društvo Srna. Društvo je unutar toga prostora od 3200 hektara, a uključuje i gradsko središte Velike Gorice nadležno za divljač.

- Ako se životinja zatekne u tom dijelu mi kao lovci moramo to zbrinuti, a i odgovorni smo za štete na usjevima i na prometnicama kada divljač podleti pod automobil - pojašnjava Jančić uz obrazloženje da su od nedavno sva lovačka društva zbog toga osigurana kako bi mogla se podmirivati šteta koja nastane od divljači.

Od područja na kojima se odvijaju lovačke aktivnosti najbliže gradu su one u Gradićkom i Vukovinskom polju te Čičkom gaju, pojašnjava nam Jančić, a što znači da u tom dijelu fazanima, kunićima, srnama i drugoj divljači se ne piše dobro.