Novosti Sport Događanja

Na Vijeću burna rasprava o javnom prijevozu

30.11.2021. / Maja Peranić

Osim o Gradskom proračunu za 2022. godinu burna rasprava na sjednici Gradskog vijeća, koja od 9 sati ujutro još uvijek traje, razvila se i oko Izvješća o organizaciji javnog prjevoza na području grada. O javnom prijevozu vijećnike je informirao pročelnik UO za promet Grada Velike Gorice Dubravko Katulić istaknuvši da je za tu stavku u proračunu za iduću godinu planirano 35 milijuna kuna. Dio tih sredstava odnosi se na subvenciju ZET-a za međužupanijski prijevoz, dok se za onaj komunalni, unutar grada i prigradskih naselja planira angažirati novog koncesionara, te bi u skladu s tim on bio jeftiniji. Bitno je naglasiti da građanima cijena karata neće rasti kako za prijevoz do Zagreba tako i unutar grada. Također, Velika Gorica i njena naselja planiraju se povezati sa željezničkim kolodvorom kako bi se putnike usmjerilo da se do metropole voze vlakovima.

Gradu 31. prosinca ističe ugovor sa ZET-om koji od njega traži daljnje povećanje subvencije na 54 milijuna kuna godišnje. Ti su troškovi Gradu neprihvatljivi i smatraju ih ucjenom od strane Grada Zagreba i ZET-a.

-ZET daje nepovoljne uvjete i svi gradovi okolo nisu ponudili tako skupu cijenu kao ZET, ali naši sugrađani su navikli na ZET i vezani smo na Zagreb, ne možemo im neke stečevine ukinuti. Stoga je intencija je da međužpanijske linije ostanu prema Zagrebu, da ih mi kao grad zadržimo. Razlika je što tražimo realnu i prihvatljivu cijenu koju nam ZET ne nudi – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Pročelnik Katulić objasnio je kako će ZET zadržati međužupanijske linije, no što se tiče lokalnih zadržat će ih dok se ne pronađe novi koncesionar. Stoga je u proračunu predviđeno 35 milijuna kuna za javni prijevoz.

-Za sam komunalni prijevoz osigurali bismo 20 milijuna kuna, međužupanijski 12 milijuna kuna, no plus još 3,6 milijuna kuna sa ZET-om prva dva mjeseca iduće godine, dok ne dobijemo novog koncesionara, to je onda tih 36 milijuna kuna-objasnio je Katulić predstavivši ukratko i Studiju koju je za Grad izradio Fakultet prometnih znanosti s novim rješenjima javnog prijevoza na području grada.

Nakon toga svoje mišljenje o javnom prijevozu imala je prilike izraziti oporba. Razvila se poduža rasprava kroz koju su su oporbeni vijećnici najviše kritika uputili na račun gradske vlasti da se u rješavanje problema s javnim prijevozom prekasno upustila.

-Kasni se s ovim najmanje 2 godine. Ugovor je istekao 2019.godine, tada je već trebao biti potpisan dugoročni ugovor, a mi sad tražimo da se to stavi na dnevni red. Na vlasti su sve to vrijeme dvije iste stranka HDZ i MB365 i niste ga rješavali. Ne vadite se sada s Tomaševićem jer vam on nije ništa kriv što niste potpisali već dvije godine taj ugovor. Iz ovog ne vidimo što će biti 31.1., u siječnju niti kroz iduću godinu-rekao je SDP-ov Ivo Jelušić.

Iz redova vladajućih za riječ se javio vijećnik Odrčić.

- Tomašević traži da još više zagrabi kod nas i da mi Goričani plaćamo da bi on spasio svoj ZET. Prije 5 godina karta je bila 10 kn, pa sada 4 kune. U pravu je kad gradonačelnik kaže da najgore što može biti je da ostane ovako. Napraviljena je studija na 350 stranica u kojoj je ponuđeno rješenje kako to može biti bolje. Od vas oporbenih vijećnika nismo čuli kako to može biti bolje - rekao je Odrčić na što mu je Jelušić odgovorio da svoje prijedloge nije iznosio jer za to priliku nikad nije dobio.

-Problem ZET-a je puno duži nego što je koalicija HDZ-a i MB365 u Velikoj Gorici na vlasti. Radilo se čitav niz studija i trebao uvesti vlastiti prijevoz i ne možemo za takav novac dobiti visoku kvalitetu i broj linija koji bi zadovoljavao tolik broj građana. Nisu vijećnici BM-a niti itko drugi ti koji će te pregovore održavati nego gradonačelnik-rekla je vijećnica Tajana Zelenika.

A vijećnik Beus Richembergh smatra da se za pregovore sa ZET-om treba puno bolje pripremiti.

- Problemi nisu od jučer, prva greška je bila kad je Velika Gorica izlazila iz Zagreba, a nije riješila pitanje svojih pravnih udjela. Razvod nije napravljen kad je trebalo. Drugo, sve su gradske uprave Boga molile da ne moraju pregovarati sa ZETom nego da nastave ugovor od prethodnika, a drugi da se Zagrebu nađemo u milosti. Od toga nema nikakvih koristi. Gorica i Zagreb imaju čitav niz pitanja i problema. Iz Velike Gorice se prema Zagrebu gleda sitnom dušom kao da smo u izbjeglištvu. Savjet je pripremite se za pregovore sa ZET-om -kazao je vijećnik Goran Beus Richembergh.

Ozren Robić istaknuo je kako je bezobrazno od oporbe tražiti rješenja na koje Grad nema odgvore već godinama

-Cilj je bio da raspravljamo i dobijemo informacije; gdje smo sada, što ćemo u kratkom roku napraviti i koje je dugoročno rješenje. A postojeće stanje je 12 godina ne činjena ničega, HDZ-ova administracija je do toga dovela. Što vi uopće spremate, koje su vaše opcije kao Grad sa ZET-om? – rekao je Robić.

-Mi moramo poduzeti korake: ili ćemo raditi svoj prijevoz ili ćemo raspisat poziv za drugu firmu i dugoročno razmišljati da kroz deset godina budemo sam svoj gazda. To sam ja očekivao da ćete staviti to na stol i mi bi tada raspravljali. Ovdje mi imamo studiju i stručnjaci su nam rekli da trebamo željeznički prijevoz, i da trebamo manje plaćati. Treba tu infrastrukturnih zahvata za kolodvor, u nešto što može prihvatiti 1000 ljudi dnevno, a to nije u proračun stavljeno-kazao je SDP-ov Marijo Zdelar.

- Iz materijala koje smo dobili i studije koja je napravljena i onoga što je gradonačelnik rekao je prilično jasno koji su ciljevi i na koji će se način riješiti javni prijevoz. Prvo je bitno da građani znaju da građani koji putuju ZET-om u Zagreb, intencija je da se apsolutno ne promijeni ništa i da se dalje voze za 4 kuna po zoni, to je manje nego da iznajmim bicikl da se vozim po Zagrebu. Drugo ova studija, nije nastala jučer, godinu dana se priprema. Dan je konkretan prijedlog s novim linijama, organizacijom prijevoza da se bolje uredi lokalni prijevoz. Ukupno rješenje je ostanak veze sa ZET-om prema Zagrebu i novi koncesionar na lokalnim linijama - napomenuo je Odrčić, dok su oporbeni vijećnici i dalje ostali složni u tome da se sa izradom studije i rješavanjem ovog problema krenulo prekasno.

-Mi podržavamo sve dobre ideje no trebalo se ranije krenuti u rješavanje ovog problema. Imali smo probelma i prije Tomaševića. Sjetite se ukidanja brze linije. Pohvaljujem uvođenje novih linija, neozbiljno je to ljudima obećavati, ako se infrastruktura ne osigura. Iskreno se nadam da će se kod linija koja se odnose na ruralna dijelove paziti i nadam se da nećemo imati sudbinu Pokupskog čiji stanovnici moraju dva pokaza kupovati i dvije vrste karata. I nadamo se da će se voditi računa o divljim cijenama i da će se zašttii ljude od plaćanja visokih cijena-rekla je MOST-ova Karmen Rak.

Damir Slojšek upitao je i što je sa izmještanjem ZET-ovih garaža nakon čega mu je odgovoreno da će ZET iseliti iz njih nakon što se odabere novi koncesionar za goričko područje.

Nakon rasprave Izvješće je usvojeno većinom glasova.

Podijeli