Novosti Sport Događanja

Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo

10.07.2024. / Maja Peranić

Ovogodišnje nagrade Rudolf Perešin dodijeljene su jučer u samoborskoj Galeriji Prica pojedincima zaslužnima za postignuća u tehničkoj kulturi na području Zagrebačke županije. Tim povodom Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije proslavila je svoj veliki jubilej – 20 godina kontinuiranog rada te predstavila Monografiju svog djelovanja.

Posebna je ovo bila večer za Velikogoričane jer čak četvero njih ove je godine primilo nagradu Rudolf Perešin. Vinko Lujić, učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Eugena Kvaternika (predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture & informatike Velika Gorica) dobitnik je nagrade za životno djelo Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije „Rudolf Perešin“. Godišnje nagrade primili su pak Irena Gimpelj Gal, učiteljica mentorica u OŠ Nikole Hribara (Društvo pedagoga tehničke kulture & informatike Velika Gorica), Emina Gudelj, učiteljica informatike u OŠ Novo Čiče (Udruga za tehničku kulturu „Turopoljski tehničari“) te Dalibor-Matija Sabo (Oldtimer klub Turopolje). Osim ovih Velikogoričana, nagrađeni su i Mladen Božić, predsjednik FFVAL-a (Foto Film Video Amateri Luke) i Igor Jurišić, učitelj fizike i tehničke kulture u OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog.Priznanja laureatima uručili su predsjednik ZTK Zagrebačke županije Ivan Vlainić i zamjenik župana Ervin Kolarec.

Učitelj Vinko zarazio je generacije virusom tehničke kulture

Učitelju Vinku Lujiću nagrada za životno djelo kruna je njegova 40-godišnjeg rada u obrazovanju djece i odraslih. Virusom tehničke kulture zarazio je brojne generacije mladih koji su godinama osvajali prva mjesta na županijskim i državnim natjecanjima. Sva njihova postignuća, pod mentorstvom gospodina Luića, njegov su ponos. Djeca s kojima je radio nerijetko su odabirala upravo tehnička zanimanja.

-Posebno bih istaknuo prvo mjesto na državnom natjecanju iz informatike 2003. godine u izradi softvera koje je osvojio moj učenik Hrvoje Bando. Bilo je tu svake godine uspješnih rezultata na natjecanjima. Četiri prva na državnim, te brojna županijska. Bilo mi je drago što mogu djeci prenositi ljubav prema tehničkoj kulturi, informatici te prometnoj kulturi kao i raditi u obrazovanju odraslih -rekao nam je gospodin Lujić.

-Ova nagrada je kruna mog rada u obrazovanju djece i odraslih, ponosan sam na kolege u društvu pedagoga tehničke kulture kao i u Zajednici tehničke kulture Zagrebačke županije. Idem u mirovinu krajem godine i pitam se kako je to brzo proletjelo, ali ponosan sam na rad i ovu nagradu koju su mi kolege dodijelile – dodao je.

Dalibor Sabo: "Najveća nagrada mi je radost djece kad vide oldtimere" 

Godišnja nagrada Rudolf Perešin, među ostalima, pripala je i Velikogoričaninu Daliboru-Matiji Sabu, zaljubljeniku u starodobna vozila, entuzijastu koji je djedov traktor star preko 60 godina restaurirao te njime sudjeluje na svim značajnijim manifestacijama u Turopolju, ali i šire. Svojim je entuzijazmom potaknuo i druge da se bave starim vozilima, da se organiziraju oldtimer izložbe, a želja mu je u Velikoj Gorici organizirati traktorijadu. Gotovo da i nema građana koji ne prepoznaje njegov tirkizni oldtimer traktor od kojeg se ne odvaja.

-Traktor je iz 1957. godine, volim reći da je to dedin traktor i on je cijeli život sa mnom. Postoji prva slika mene i traktora još iz 1978.godine, ja sam imao 2 godine i od onda se ne skidam s njega – rekao nam je Sabo dodavši kako mu je ipak najljepše na njemu provozati djecu koja oduševljena uživaju.

Osim traktora posjeduje i jedan stari automobil iz 1978. te desetak starih bicikala od kojih najstariji datira iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Nagrada Rudolf Perešin, kaže nam, iznenadila ga je, jer tvrdi da on ne radi ništa posebno već samo ono što najviše voli - „vozi se i pravi važan u svom traktoru”. Iako je na njoj zahvalan, najveća mu je nagrada ipak nešto drugo.

-Nama oldtimerašima je najveća nagrada kad se vozimo uz cestu sa starim traktorom ili autom i dijete vam se nasmije i skuži da smo posebni! Roditelj mu objašnjava što je oldtimer, a vi mu još i potrubite pa je on vesel do neba! Vozim djecu na traktoru i dijete mi kaže: „Znate striček ja se prvi put vozim na traktoru, a ja kažem koliko je to stari traktor i ispričam priču o njemu! E to mi je najveća nagrada – rekao nam je gospodin Sabo.

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije proslavila 20 godina

Ovogodišnji dobitnici nagrada svak na svoj način doprinose promicanju i vidljivosti tehničke kulture na području Zagrebačke županije, a i šire. Nagradila ih je stoga s osobitim ponosom njihova krovna organizacija koja svake godine na ovaj način potiče djelatnost svojih članova. Već više od 20 godina Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije okuplja društva i udruge koje aktivno djeluju, a povodom tog jubileja izdana je i Monografija o njezinom radu.

Prvi predsjednik i idejni začetnik osnivanja Zajednice je bio Josip Burica iz Samobora zaljubljenik u oldtimere i radioamater. Pod njegovim su se predsjedanjem okupili prvi članovi iz svih krajeva županije 2003. godine. Nakon njega predsjednik je Zdenko Šroler iz Velike Gorice za čijeg je mandata povećan broj članica Zajednice. Od 2010. godine predsjedništvo preuzima gospodin Ivan Vlainić. Kroz godine je povećan broj članica, transparentnost rada, a Zajednica je nametnula neke tehnološke norme te je uvijek „u korak s vremenom, a nekad i korak ispred vremena” kaže današnji predsjednik Vlainić.

-Sretni smo što gajimo dugu tradiciju, 20 godina je brojka službene registracije, no rad nekih udruga seže u prošlost gotovo stotinjak godina – kaže nam današnji predsjednik.

Zajednica danas broji 25 aktivnih članica, među njima su informatičari, robotičari, inovatori, radioamateri, zrakoplovni klubovi, klubovi aviomodelarstva, oltimera, filmski klubovi... „Tehnika je svuda oko nas” - govori nam gospodin Vlainić.

-Okupio sam tim iz svih gradova i općina te zajedno osmišljavamo programe, trudimo se da dajemo rezultate i ostvarujemo vidljivost. Takva je i ta monografija u kojoj smo izvukli ljude iz njihovih garaža i samozatajnosti da se pokažu što rade – rekao nam je predsjednik Vlainić.

-Tehnička kultura je jedan perpetuum mobile jer koliko god mi uložimo sredstava i energije to će se višestruko vratiti. Naš sustav je potpora redovnom sustavu obrazovanja koji je reducirao satnicu tehničkog odgoja na jedan sat tjedno. Nema praktičnog rada već su upravo nastavnici u školi smislili izvannastavne sadržaje za učenike. Tu nudimo dodatnu vrijednost, pripremamo ih za natjecanja i radimo s djecom koja su zainteresirana – dodao je.

Nakon punih 20 godina Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije nastavit će i dalje svoj rad s ciljem umrežavanja svih gradskih i općinskih zajednica, udruga u tehničkoj kulturi. Područja koja su razvijena u jednom dijelu županije tako se prezentiraju u drugim dijelovima gdje su ona manje razvijena te se taj način stvara zametak tehničke kulture u svim sredinama u županiji, ona se širi i povećava se njena zastupljenost u svim krajevima županije.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

 

Galerija slika

Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo Nagrade Rudolf Perešin u rukama Velikogoričana: Učitelju Vinku Lujiću iz OŠ Kvaternik nagrada za životno djelo

Podijeli