°C 11

Najbolji gradovi: Gorica finalist u kategoriji obrazovanja!

24.09.2018.

Petar Brnada

Medijska platforma gradonačelnik.hr u suradnji sa svojim partnerima Hanza mediom i istraživačkom agencijom Ipsos nedavno je krenula s velikim istraživanjem kojim se utvrđuje koji su najbolji gradovi u Hrvatskoj, a naša Velika Gorica našla se u finalu kada je riječ o kategoriji obrazovanja i demografije.

Naime voditelji projekta, na temelju niza pokazatelja istražuju koji su najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika, te kvaliteta života, a naposljetku će izabrati i pobjednika, to jest gradove s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta.

U sklopu istraživanja temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili su koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.

-Grad Velika Gorica već se etablirao kao rekorder po izdvajanju za obrazovanje, pa sa čak 39,58 posto proračuna usmjerenog u obrazovanje višestruko nadmašuju državno izdvajanje od 10,10 posto, ali i EU prosjek od 10,30 posto- piše gradonačelnik.hr.

Pritom navode da je Gorica u posljednjih nekoliko godina izgradila dva potpuno nova dječja vrtića za ukupno 320 djece, nadograđen je i postojeći vrtić u središtu Grada, a provodi se i energetska obnova te uređenje dvorišta vrtića. Pored toga, sufinancira se rad privatnih vrtića pa roditelji imaju iste uvjete plaćanja kao i u gradskim vrtićima, baš kao i oni čija djeca polaze vrtiće u Zagrebu.

Temeljem istraživanja naglasili su i da su roditelji djece s teškoćama u razvoju oslobođeni plaćanja programa u posebnom programu i SUVAG-u, a već drugu godinu provedeni su e-upisi što je omogućilo roditeljima da upišu svoju djecu u vrtić iz svoga doma.

-Što se škola tiče, Grad je u suradnji sa županijom osigurao besplatne udžbenike i radne bilježnice za svu djecu, financiraju školske i studentske stipendije, izbornu nastavu te pomoćnike u nastavi za svu djecu kojima je to potrebno. Osnovali su i Centar za djecu, mlade i obitelj u kojemu osiguravaju podršku i pomoć u učenju, svladavanju prijelaza u školovanju, pripreme za školu, podrške roditeljstvu, logopedske tretmane i savjetovališta- pojašnjava gradonačelnik.hr.

Velika Gorica u ovom se istraživanju „natječe“ u kategoriji velikih gradova čiji broj stanovnika premašuje 35 tisuća.

Društvo u finalu prave im Čakovec, Kaštela, Požega te Šibenik, a svečana dodjela nagrada najuspješnijim gradovima održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada koja će okupiti hrvatske stručnjake za lokalnu politiku i povezanu problematiku te predstavnike izvršne vlasti.