°C 6

Nakon 109 godina rada DVD Kurilovec vodit će žena: Višnja Jančić nova je predsjednica!

20.02.2021.

Maja Peranić

Kurilovečki vatrogasci po prvi puta imaju ženu na čelu DVD-a. Na redovnoj izbornoj sjednici Skupštine izabrano je novo vodstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kurilovec za narednih 5 godina, a za predsjednicu je izabrana gospođa Višnja Jančić.

Prvi puta je to u povijesti DVD-a Kurilovec, starog 109 godina, da je na čelo postavljena jedna žena, vatrogaskinja. Riječ je o Višnji Jančić ponosnoj članici ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva već gotovo pune 44 godine.
-U ovom DVD-u sam od 1977. godine, a 20. svibnja bit će mi punih 44 godine što sam članica društva-napominje za početak nova predsjednica DVD-a Kurilovec i skromno dodaje:

-Ja sam samo kap u moru toga Društva, a drago mi je da sam sve te godine dala tom društvu. Lijepo je biti član i raditi humanitaran posao.

U vatrogastvu od djetinjstva

U Vatrogasno društvo Višnja Jančić stupila je još kao djevojka, sa svojih 17 godina, odmah kad je osnovano žensko odjeljenje DVD-a Kurilovec. Od tada do danas aktivno se uključivala u rad društva, sudjelovala na vježbama, natjecanjima, 29 godina bila je blagajnica, potom predsjednica Nadzornog odbora, a na posljednjoj održanoj Skupštini članovi su joj dali povjerenje da kao predsjednica vodi društvo u narednih 5 godina.

Vatrogastvo za nju, kaže nam, znači sve na svijetu. Časničku školu pohađala je dok joj je dijete imalo samo tri mjeseca, a dugi niz godina bila je i jedini ženski član ovog DVD-a.

-Za mene biti članica mog vatrogasnog društva znači sve na svijetu. Ja sam se od početka aktivno uključila u rad, ušla u Upravni odbor. Volim vatrogastvo. Išla sam u časničku školu kad je moje dijete imalo samo 3 mjeseca, bila sam časnik i 20 ak godina jedina žena u cijelom društvu. 20 godina sama sa svojim vatrogascima. Unazad desetak godina su se ponovo uključivale žene u rad imamo sada više članica-kaže nam gospođa Višnja.Jedinstvo i sloga su najvažniji

DVD Kurilovec broji ukupno 54 člana, a rad blagajnice, tajnice i, odnedavno, predsjednice obavljaju upravo žene. Njihova predsjednica za njih ima jedinstvenu poruku:

-Poruka je da moramo biti složni, jedinstveni i imati na umu da smo prvenstveno vatrogasci. Sloga zajedništvo i vatrogastvo moraju nam biti na prvom mjestu. Važno je i da volimo ovo društvo iznad svega, da radimo na interesu društva - to je najbitnije! Da budemo korektni i pošteni jedni prema drugima. Idemo raditi kako i do sad! Ja sam baš sam ponosna što imam takvo društvo, ono dobro radi sve ove godine-ponosno i emotivno ističe njegova nova predsjednica.

DVD Kurilovec Višnji Jančić povjerenje je dalo na 5 godina, a ona se nada da će to povjerenje i opravdati. Ističe kako joj je povjerena velika odgovornost, no ne propušta naglašavati kvalitetnu ekipu koja DVD-Kurilovec čini složnim već dugi niz godina.

-Želja mi je da i dalje radimo kvalitetan rad, da nastavimo tamo gdje su naši prethodnici stali, a nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Imamo kvalitetnu ekipu i mislim da ne bi trebalo biti problema. Nadam se duboko da ću uspjeti opravdati povjerenje. Nemam strah ali je to velika odgovornost, no trudit ću se da to bude dobro-zaključila je predsjednica Jančić.

U zapovjedništvu bez promjena

Redovna izborna sjednica Skupštine DVD-a Kurilovec održana je 11. veljače 2021. godine, a osim nove predsjednice izabrani su i drugi obnašatelji dužnosti.

Tako je za zapovjednika je izabran Hrvoje Sučić, za dopredsjednika DVD-a Miljenko Jančić, za zamjenika zapovjednika Mario Pischiutta, za tajnika Tea Bačurin Hasija, za blagajnika Petra Mataković Šafarić, a za članove Upravnog odbora Mario Crnkoci, Dražen Hasija, Mario Knapić, Ljiljana Pischiutta, Ivan Odrčić, Željka Šimunić i Juraj Veselić.

Za članove Zapovjedništva DVD-a, uz zapovjednika Hrvoja Sučića i njegovog zamjenika Maria Pischiuttu izabrani su Dejan Zubec kao pomoćnik za preventivne poslove, Boris Suša kao pomoćnik za opremu i tehniku, Petra Mataković Šafarić kao pomoćnik za administrativne poslove, te Dražen Hasija i Mario Knapić za članove.

U Nadzorni odbor DVD-a izabrani su Sanja Zubec kao predsjednik odbora, te Robert Šimunić i Željko Veselić za članove.

Članovi suda časti u narednih 5 godina bit će Mario Bučar, Božidar Dianežević, Nikola Jančić, Danijel Pavičić i Anđelko Veselić.