°C 24

Narcise kao znak podrške oboljelim ženama

25.03.2017.

ivana

Rak dojke najčešća je vrsta raka kod žena.U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2 600, a umre 1 100 žena. Upravo kako bi upozorili žene na važnost samopregleda i prikupili sredstva za one kojima je zdravstvena pomoć ili savjetovanje potrebno, danas je i u Velikoj Gorici obilježen Dan narcisa.

Simboličnom prodajom pušleka narcisa od 10 ili 20 kn građani su i sami mogli podržati ovu akciju. Na Danu narcisa na Tržnom centru podršku su iskazali brojni građani te osobe iz društvenog i političkog života Velike Gorice i Zagrebačke županije.

-Simbolika je jasna, u cijelom svijetu se obilježava ovaj Dan narcisa, u cijeloj Zagrebačkoj županiji i Velikoj Gorici. Velik broj žena umire od ove bolesti i to je jedan globalni problem na koji treba upozoriti, a oboljelima treba biti snaga i podrška da odolijevaju bolesti-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić koji se sa svojim suradnicima pridružio obilježavanju Dana narcisa.

Uz vodstvo Grada u goricu su na Dan narcisa svratili predsjednik i potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i Mirela Katalenac, saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Goran Beus Richembergh, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Damir Šimunić te kandidat SDP-a za goričkog gradonačelnika Aleksandar Horvat.-Ovo je dan posvećen ženama oboljelim od raka dojke, Udruga to provodi već 16 godina na području cijele županije, a ove godine akcija se provodi u svim gradovima, većini općina, čak i nekim manjim mjestima gdje su žene iskazale želju da se uključe- rekla nam je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Prodajom narcisa prikupljaju se sredstva koja se koriste u slučaju kada oboljelim ženama zatrebaju hitne pretrage, a taj tren ne mogu se u kratkom roku naručiti na pregled, a dio za financiranje Udruge koja provodi razne edukacije o samopregledima među ženama svih dobnih skupina.

-Provodimo edukaciju u školama i u manjim sredinama, a mislim da su najviše zakinuta ruralna područja gdje su ženama nedostupniji edukacija i mamograf. Imamo plan kako se približiti im, godinama smo provodili program mobilnog mamografa, sada je malo zapeo taj program pa ćemo vidjeti hoćemo li uspjeti iskomunicirati da se dalje nastavi. To je izuzetno važno za žene jer se dobna granica obolijevanja od raka dojke bitno snizila, sve više je mladih žena koje obolijevaju-dodala je predsjednica Udruge Đurđa Dehin i uputila poruku svim ženama da ne čekaju, jer rak dojke u 97% slučajeva je izliječiv otkrije li se u ranoj fazi.

-Potrebno je redovno se samopregledavati i pozivamo sve žene da ne ignoriraju poziv na pregled nacionalnog programa "Mamma" , čak i ako nisu dobile poziv mogu se same javiti i redovno ići na pregled, i samopregledavati se jer žena svoje tijelo najbolje poznaje-zaključila je.

Galerija slika

Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama Narcise kao znak podrške oboljelim ženama