Novosti Sport Događanja

"Nasrnuli na djelatnike pa na silu ušli u avion": Poznat razlog izbacivanja 14-ero putnika s leta za Bruxelles

29.11.2021. / Petar Brnada

Poznat je razlog neobičnog ekscesa koji se proteklog petka dogodio u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Podsjetimo, s poslijepodnevnog leta za Bruxelles iz tada potpuno nepoznatih razloga izbačeno je ukupno 14 putnika, a zbog svega je pozvana i policija.

Policijska uprava zagrebačka tada se oglasila šturim priopćenjem u kojem nisu navodili točan razlog izbacivanja putnika s leta.

-Danas 26. studenoga 2021. godine oko 16.35 sati zaposlenici zrakoplovne kompanije zamolili su 14 putnika da napuste prostor zrakoplova koji je trebao poletjeti za Bruxelles zbog neispunjavanja trenutnih pravila pružatelja usluge prijevoza, da bi zatim svi putnici napustili prostor zrakoplova također na zahtjev zaposlenika poradi obavljanja dodatnih provjera i zadovoljavanja uvjeta kompanije. Po obavljenoj dodatnoj provjeri, 156 putnika je zrakoplovom napustilo prostor zračne luke, dok 14 putnika nije zadovoljilo uvjete putovanja. Policijski su službenici od strane zrakoplovne kompanije pozvani na mjesto događaja u slučaju mogućeg protupravnog ponašanja kojeg nije bilo te nije bilo potrebe za postupanjem- priopćili su istog dana iz policije.

Iz provjerenih izvora, portal Croatian Aviation doznao je i objavio pozadinu cijele priče. Kako navode, postavljeno je vrlo jednostavno pitanje na koje mediji nisu dobili odgovor - kako je moguće da je u zrakoplov ušla osoba koja nema svu potrebnu dokumentaciju za put?

-Odgovor na ovo pitanje je zapravo jednostavan. Ryanair naime sve svoje putnike potiče da odrade online check-in (dapače, check-in u zračnoj luci se naplaćuje) te putnici sami printaju boarding pass i prolaze sigurnosnu kontrolu, kontrolu putovnica i dolaze na izlaz (gate). Do tog trenutka nitko ne provjerava dokumentaciju putnika iz jednostavnog razloga što ni ne postoji kontakt između djelatnika zračne luke i samog putnika- navode na Croatian Aviation.

Upravo to se dogodilo i na letu za Bruxelles. Djelatnici zračne luke krenuli su s provjerom svih potrebnih dokumenata prilikom boardinga, pri čemu 14 putnika nije imalo ispunjen PLF obrazac, dokument koji belgijske vlasti zahtijevaju za ulazak u zemlju zbog pandemije COVID-19.

A upravo taj važan „papirić“ jedan dio putnika nije imao pa su na boardingu obaviješteni kako neće moći ući u zrakoplov. Kako navode na Croatian Aviation, nekoliko njih je fizički nasrnulo na djelatnike zračne luke, ušlo u aviomost, a potom i u sam zrakoplov.

Djelatnici zračne luke to su prijavili kabinskom osoblju zrakoplova koje je zamolilo putnike koji nemaju potrebnu dokumentaciju da napuste zrakoplov. Kako se nitko od tih nije odlučio javiti, kapetan nije imao drugog izbora već zatražiti od svih putnika da izađu iz zrakoplova, kako bi se ponovno obavila kontrola dokumenata te kako bi se izdvojili putnici koji nemaju svu dokumentaciju za navedeno putovanje, pišu na Croatian Aviation ističući da veći broj djelatnika zračne luke, od pokretanja linija Ryanaira za Zagreb bilježi i veći broj neugodnih situacija. Putnici vrlo često dolaze na letove nespremni, s nepotpunom dokumentacijom koju ne zahtijeva zračna luka nego avioprijevoznik ili zemlja u koju se putuje pa se situacije u kojima se putnici svađaju s djelatnicima zračne luke, vrijeđaju ih ili pak fizički nasrću na njih, nažalost nisu rijetkost.

 

Foto: Ilustracija/MZLZ

Podijeli