Novosti Sport Događanja

Nekad su u Lukavcu uzgajali zagrebačke prevrtače, danas imaju 80 egzotičnih Agarana i uzbekistanskih prevrtača! Ljubav prema golubovima traje generacijama

25.02.2024. / Maja Peranić

Još danas do podne možete posjetiti izložbu malih životinja, peradi, golubova, kunića i ptica koja je postavljena u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica. Među izloženim vrstama kriju se i one koje uzgajaju entuzijasti, zaljubljenici koji se uzgojem pojedinih pasmina bave dugi niz godina. Jedan od njih je i gospodin Ivica Pavišić iz Lukavca, strastveni zaljubljenik u golubove prevrtače koji ih u svom uzgajalištu u Lukavcu trenutno ima 80 komada. Rado nam je predstavio posebnu vrstu koju uzgaja i ovaj zanimljiv hobi kojim se bavi.

Tradicija golubarenja u obitelji Pavišić traje generacijama, priča nam gospodin Ivica. U svom regalu, na posebnom mjestu nalazi se i posebna nagrada: prvi pehar od osamostaljenja Hrvatske za zagrebačkog prevrtača pripao je upravo obitelji Pavišić na što su vrlo ponosni.

-Kad je nastala država Hrvatska bili smo prvi koji smo sa zagrebačkim prevrtačem odnijeli prvu nagradu u pasmini. Prvi pehar za zagrebačkog prevrtača je kod nas, u našoj obitelji. Ima posebno mjesto u regalu s drugim nagradama koje smo osvajali-priča nam gospodin Ivica.

Uzgojem golubova nastavio baviti nakon djeda i oca, a sada, kaže, interes se rađa i među njegovom djecom i unucima.

-Bavim se uzgojem cijeli život, bavio se djed, tata, ja, stariji sin i kako je krenulo i najmlađi unuk koji ima 4 godine nastavi će se baviti jer je već sad ekspert tu golubarenju-kaže nam gospodin Ivica.

U Lukavcu trenutno uzgaja oko 80 komada golubova. Danas ondje nema zagrebačkih prevrtača, ali su tu vrlo rijetke i posebne vrste. Riječ je o novim pasminama pristiglima iz Turske, iz sela Agaran po kojem je pasmina dobila ime. Agaran, Turkmenski Agaran i Uzbekistanski prevrtač tri su pasmine koje trenutno uzgaja.

-U Hrvatskoj smo samo nas četvorica koji imamo te pasmine golubova. Kad se otvorila Europa stranci su doveli te golubove iz Turske, mi smo ih vidjeli na izložbama u Njemačkoj i na prvi pogled je krenula ta ljubav - priča Ivica.

Golubove je morao odmah nabaviti i tako se krenuo baviti uzgojem, ali i treniranjem tih pasmina budući da se radi o sportskim prevrtačima. Opisuje nam kako izgleda njihov let za sportski nastup.

-Na livadu se stavi jedna gajba, oni se nakon treniranja puštaju i uvijek se vraćaju u tu gajbu. Pušta ih se po troje i nakon letenja se prevrću i spuštaju uvijek nazad u tu gajbu - opisao nam je gospodin Ivica.

Osim treniranja, kod uzgoja uvijek treba paziti na izgled golubova. Iako se radi o atraktivnoj vrsti, gospodin Ivica ističe kako nije riječ o ukrasnom golubu iako se naoko može tako činiti.

-Specifični su u odnosu na druge jer plijene pažnju zbog širokih "gaća" na nogama. Većina prevrtača danas se ne vrti jer su postali volijerski golubovi. No ovi, bez obzira na svoj izgled, mogu se doimati kao ukrasni, no oni to nisu-kaže naš sugovornik.

Problem je što u Hrvatskoj postoji vrlo malo vremena kada se golubovi mogu puštati da lete, kaže gospodin Ivica. Puštaju se oko Jurjeva, i u svibnju kad grabljivica sjedi na jajima. Ima još jedan period u jesen kad se puštaju.

-Stoga mi uzgajivači imamo jako velike gubitke s tim sportskim golubovima-objašnjava gospodin Ivica.

Često svoje golubove izlaže na izložbama poput ove u Velikoj Gorici. Smatra da su suci njegove golubove pomalo zakinuli kod ocjenjivanja iz razloga što se radi o novoj pasmini za koju još ne postoji ustaljen standard. No njegova ljubav prema spomenutim vrstama ovih ptica je velika i želja mu je da je se i ljudi naših krajeva što više upoznaju s njom.

Tko zna, možda će kroz godine uzgoja, treniranja i brige za svoje ptice, policu na kojima se nalaze nagrade krasiti još jedna, dodijeljena ovog puta, egzotičnom golubu s istočnih krajeva.

Podijeli