Novosti Sport Događanja

"Ništa osobito" amalgam je svega i svačega: Vedran Bokor dobitnik je Književne nagrade Albatros

25.09.2022. / Klara Kosić

Prosudbeno povjerenstvo Književne nagrade Albatros ocijenilo je zbirku pjesama „Ništa osobito“ Vedrana Bokora najboljim od svih rukopisa pristiglih iz cijele Hrvatske.

Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine te daje priliku neafirmiranim književnicima da objave knjigu i uplove u književne vode, što je mnogima bio značajan poticaj za nove radove. Dosad objavljene knjige predstavljaju pravo književno bogatstvo.

Ovogodišnje povjerenstvo činili su Ratko Cvetnić, Vedran Kukavica i Maja Kušenić Gjerek koja je pojasnila čime ih je pjesnik osvojio.

- Pjesnik Vedran Bokor iznenađuje nas ponajviše, na prvi pogled, lucidnim, ali i ludičkim pretapanjem rimovanih stihova i suvremenih doživljaja i promišljanja, možda najbliskiji u tome, po senzibilitetu pjeva i nerijetkim humorističnim notama, velikom hrvatskom bardu Ivanu Slamnigu. Ali ono što nas zbilja obara s nogu u njegovoj poeziji, to su stihovani zapisi iskonskog nadahnuća u kojima njegov talent, u bljesku, iskriljuje snažne emotivne i misaone slike, nad kojima, poput aura od svjetla i zvuka, još dugo lebde katarzične poante – kaže Kušenić Gjerek.

Vedran Bokor rođen je 1975. godine u Zagrebu gdje živi i radi. Pjesništvom se počeo baviti zbog potrebe da izrazi svoja zapažanja oko sebe, a inspiraciju za stihove nalazi već tridesetak godina. Ponekad se pak upušta i u pisanje pjesama za djecu ili se okreće kratkim pričama u žanru znanstvene fantastike, a okušao se i u pisanju drame. Neke pjesme su mu objavljene u zbirkama pjesama Ljubica (Samobor) i Erato (Zagreb), a kratke priče objavljivane su u poznatim zbirkama znanstvene fantastike SFeraKona i IstraKona.

Iako nagrađivan i ranije za svoja djela, nagrada Albatros, kaže,  najveće mu je i najznačajnije priznanje do sada.

- Iznenađen sam u potpunosti. Koliko god se nadao, ne očekuješ da baš ti osvojiš nagradu. Zbirku sam nazvao „Ništa osobito“ u svojevrsnom krležijanskom humoru, da mi ne bude žao što ne osvojim nagradu – kaže nam Vedran, i nadodaje da ga je osobito počastila usporedba s pjesnikom Ivanom Slamnigom.

- Inače nemam specifičnog uzora, ne nastojim imitirati ničiji stil, pa me usporedba iznenadila. Nije mala stvar biti uspoređen s velikim pjesnikom – kaže Vedran.

Zbirku „Ništa osobito“  opisuje kao „amalgam svega i svačega“ u kojemu se može naći metaforična poezija, ljubavna tematika, parodija, humor i sarkazam.

Kao i prijašnjih godina, nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena uoči blagdana Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice, a rukopis zbirke „Ništa osobito“  bit će objavljen u Biblioteki Albatros i konačno postati dostupan svim ljubiteljima poezije.

Podijeli