°C 0

Noćas pomičemo kazaljke unatrag, ali ne mijenja se samo to!

24.10.2020.

Ivana Ćurić

Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena stoga ne zaboravite pomaknuti kazaljke svojih satova unatrag, kao ni voziti s upaljenim svjetlima automobila i danju.

Zimsko računanje vremena započinje u noći sa subote, 24., na nedjelju, 25. listopada. Sat će se pomaknuti unazad tako da će u 3 sata u noći zapravo biti 2 sata. Jesen će nam stoga podariti dodatni sat koji možemo iskoristiti za dulje spavanje u nedjelju ujutro.

Zimskim računanjem vremena počinju i obveze za vozače koje se odnose na vožnju s upaljenim svjetlima i danju.

-Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna-upozoravaju iz Policijske uprave zagrebačke.

S povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.