°C 6

Nominirani za nagrade Grada su…

22.11.2018.

Petar Brnada

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice na svojoj je sjednici donijelo konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu nagrada koji je potom dostavljen Gradskom vijeću. Upravo će Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici koja je zakazana za srijedu, 28. studenog, potvrđivati predložene kandidate.

Slijedom javnog poziva na predlaganje kandidata i kandidatkinja za dobitnike javnih priznanja Grada pristiglo je ukupno 27 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba, a Povjerenstvo se nakon temeljitog razmatranja pristiglih prijava odlučilo dodijeliti 16 nagrada.

Kako stoji u Obrazloženju, Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti dvije Povelje Grada Velike Gorice za životno djelo, tri Nagrade s likom Franje Lučića, tri Nagrade „Krčka vrata“, dvije Nagrade s likom Nikole Škrlca Lomničkog, četiri Nagrade „Zlatna turopoljska podgutnica“ te dvije Nagrade „Turopoljsko srce“.

Za Povelju Grada za životno djelo nominirani su:

-Đurđa Havidić koja je više od 50 godina amaterskog rada posvetila mnogim ljudima i udrugama. Godine 1970. osnovala je Aktiv žena, a 1984. godine pokrenula je oživljavanje DVD-a u Velikoj Mlaki te osniva žensko vatrogasno odjeljenje. Uz to je osnovala i KUD Juraj Suša, inicirala izgradnju telefonske mreže u Velikoj Mlaki, 1995. godine kao predsjednica MO potiče izgradnju vodovoda, kanalizacije i plina, a 2001. godine izabrana je za predsjednicu Udruge umirovljenika.

-Dr. Ivan Jurkin, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Gorici kao liječnik, kao ravnatelj Doma zdravlja i kao dugogodišnji predsjednik Crvenog križa Velike Gorice. Na spomenutim mjestima dao je veliki osobni doprinos, a kao načelnik Sanitetske službe 153. brigade HV-a bio je spreman položiti i svoj život kada je početkom rujna 1991. godine u Pokupskom sudjelovao u izvlačenju ranjenika, izložen pogibelji usred neposrednog granatiranja.

Za Nagradu s likom Franje Lučića nominirani su:

-Stjepan Rendulić koji je svojom dugogodišnjom aktivnošću dao trajan doprinos u promociji Grada. Na njegovu inicijativu obnovljen je Ogranak matice hrvatske, a pokrenuo je i razne programe pod nazivom Matičin četvrtak te Matičin književni natječaj. Uz to je u Velikoj Mlaki otvorio i Matičinu čitaonicu, a zahvaljujući njegovom zalaganju Ministarstvo kulture izdalo je rješenje da je turopoljski dijalekt nematerijalno kulturno dobro RH.

-Nenad Črnko, gospodarstvenik i vlasnik City radija, Reportera Velike Gorice, Reportera Svetog Ivana Zeline te cityportala.hr. Črnko je doprinio i poboljšanju infrastrukture na nogometnim terenima te potpisao ugovor s VVG-om na kojem gorički sportaši-studenti ostvaraju pogodnosti pri plaćanju. Za vrijeme njegova mandata na mjestu predsjednika II HNL po prvi puta su i drugoligaši počeli sudjelovati u određenim raspodjelama financijskih sredstava. Pod njegovim je vodstvom HNK Gorica ušla u Prvu ligu gdje trenutno drži sjajno četvrto mjesto.

-Krešimir Starčević, poznati pijanist i pedagog te jedan od najaktivnijih i najuspješnijih glazbenika mlađe generacije. Starčević je dobitnik mnogih nagrada na hrvatskim i međunarodnim glazbenim natjecanjima, a za postignuća u akademskoj godini 2012./2013. nagrađen je i Dekanovom nagradom. Ujedno je punih 18 godina i orguljaš te voditelj dječjeg zbora župe NBDM.

Za Nagradu „Krčka vrata“ nominirani su:

-Gradsko stambeno gospodarstvo Velike Gorice d.o.o. koje se pozicioniralo kao profitabilno poduzeće usmjereno inovativnim i korisnim projektima. Zaslužni su za povlačenje i realizaciju financijskih potpora i subvencija iz fondova EU u programu energetske obnove stambenih zgrada u Velikoj Gorici, za što je osigurano šest milijuna eura.

-Boris Rozić koji je svojim trudom i angažmanom dao veliki doprinos poslovnoj odluci Atlantic grupe da dođe u Veliku Goricu i izgradi veliki logistički distribucijski centar u gospodarskoj zoni Meridijan 16. Atlantic grupa jedna je od najvećih prehrambenih kompanija u regiji  koji zapošljava oko 5300 ljudi.

-Matea Mesić koja je svojim kontinuiranim i stručnim radom tijekom školovanja ostvarivala vrhunske rezultate na brojnim državnim natjecanjima. Na Svjetskom prvenstvu frizera i kozmetičara koje se ove godine održalo u Parizu između 4000 sudionika iz 50 zemalja svijeta Matea je osvojila brončanu medalju u kategoriji „prestige bridal style“.

Za Nagradu s likom Nikole Škrlca Lomničkog nominirani su:

-Miroslav Drljača, doktor ekonomskih znanosti. Njegov životni rad obilježavaju četiri karijere; sportska, vojna, menadžerska i znanstvena. Godine 2000. dobio je nagradu Zajednice športskih udruga Velike Gorice i Glasnika Turopolja za sportskog radnika godine. Jedan je od začetnika i osnivača Udruge pripadnika 153. brigade HV-a, a za monografiju iste brigade 2004. godine dobiva Povelju Zagrebačke županije.

-Stjepan Lučić, uspješan obrtnik iz Kuča i vlasnik autolimarske radionice. Bio je član skupštine Udruženja goričkih obrtnika i 12 godina predsjednik auto sekcije. Tijekom 35 godina aktivno je radio na razvoju mjesne samouprave, ali i cijeloga grada. Bio je izabran u Gradsko vijeće već u prvom sastavu, a tijekom Domovinskog rata bio je član kriznog stožera.

Za Nagradu „Turopoljska podgutnica“ nominirani su:

-Turopoljski banderij, postrojba najpoznatija po rupcu koji nosi oko vrata- podgutnici koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Jedan su od važnih simbola Grada te su nezaobilazni sudionici vojnih parada i ophodnji.

-Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Velike Gorice koja danas broji 17 članica, a u 70 različitih sekcija okupljaju oko 1600 aktivnih članova od čega je više od 780 djece i mladih.

-Plesni klub Megablast koji svoj rad prezentiraju na brojnim smotrama, festivalima i natjecanjima, a njihovi članovi višestruki su državni, europski i svjetski prvaci.

-Nogometaš Marcelo Brozović o kojemu ne treba previše pričati. Svi su upoznati s jednim od najborbenijih i najupornijih igrača naše nogometne vrste koja je ljetos u Rusiji postala svjetski doprvak i time ostvarila najveći uspjeh hrvatskog nogometa.

Za Nagradu „Turopoljsko srce“ nominirani su:

-Kaja Gmaz koja već više od 20 godina posjećuje dječje vrtiće i osnovne škole učeći djecu važnosti pravovremenog i pravilnog pranja zubi te pravilne prehrane. Svoj humanitarni rad Kaja je proširila i izvan granica Lijepe naše te sudjeluje u humanitarnom radu u dalekoj Africi za koju prikuplja i dostavlja osnovne higijenske potrepštine, hranu, vodu, lijekove…

-Sandra Toplek Ban koja već 25 godina odgaja male i velike Velikogoričane u Dječjem vrtiću Velika Gorica. Koautorica, kreatorica i prevoditeljica je raznih programa; „Znam, hoću, mogu kad krenem u školu“, „3+ pozitivan, prihvaćen i uključen“, te je humanitarka koja svojim entuzijazmom i angažmanom postaje bitan faktor iskustva, emocionalno središte i često psihološki savjetnik raznih akcija koje provodi.