Novosti Sport Događanja

Novi župan predvodio Lucijsko spravišće

15.12.2016. / Nefertum IT
U Starom gradu Lukavcu 13. prosinca uvečer sastali su se suci Plemenite opčine turopoljske na tradicionalnom Lucijskom spravišću, baš su to  stoljećima unazad činili njihovi preci.

Svečanosti su nazočili saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, dogradonačelnici  Ervin Kolarec i Stjepan pl. Kos, predstavnici političkih stranaka i urbarskih zajednica, Siniša Bukal iz LAG-a Zrinska Gora-Turopolje, Martina Glasnović iz Javne ustanove Zeleni prsten, Ivan Nađ Zmaj Brezanski od Hrvata iz Društva braće hrvatskoga zmaja i drugi uzvanici.

Uz stihove hrvatske i turopoljske himne Lucijsko spravišće otpočelo je čitanjem Povelje turopoljskog bratstva koju je po 25. put pročitao Drago pl. Katulić koji ju je čitao i na Obnoviteljskom spravišću 1991. godine, a nakon što su skauti TUR-a donijeli betlehemsko svjetlo spravišće je moglo početi.

2016spravisce1.jpg

Okupljene je pozdravio novoizabrani župan POT-a Juraj pl. Odrčić zaželivši dobrodošlicu punoj dvorani u Starom gradu pri čemu je podsjetio na njegovo značenje.

- Ovaj Stari grad za nas Turopoljce ima puno jače značenje od same vojne utvrde. Tu je nekad bilo drveni kaštel i zbog njega smo bili u nepovoljnom položaju prema vlastelinima i vladarima onoga doba. I uz te nevolje kao i borbe s Turcima ljudi bi pomislili da će turopoljsko bratstvo nestati, no dogodilo se upravo suprotno. Naši preci našli su se 1560.g. pred Kaptolom, 113 predstavnika turopoljskih obitelji, i potpisali Povelju turopoljskog bratstva i obvezali su se na zajedništvo. Upravo se nadam da ćemo u tom zajedništvu, koje je tada svečano ovjekovječenim tim potpisima, živjeti i danas i na ovom skupu - poručio je okupljenima župan Odrčić.

2016spravisce4.jpg

Uz župana, turopoljsko je bratstvo izabralo i nove podžupane i nadzorni odbor te druge dužnosnike. Novim podžupanima imenovani su Marijan pl. Kovačić, Saša pl. Stepanić, Vladimir pl. Trupčević i Stjepan pl. Kosić.

Župan Odrčić predložio je i svoje pomoćnike, pa su jednoglasno izabrani i Josip pl. Srbljić (fiškuš i tajnik), Nenada pl. Kovačić (kapetan), Ivica pl. Pavišić (kaštelan), Stjepan pl. Čunčić (kulturnik), Damira pl. Brebrić (šumarnik)  Tomislav pl. Brebrić (poljoprivrednik) i Božo pl. Pavišić (arhivar), a potvrđen je i Nadzorni odbor.

2016spravisce6.jpg

Tijekom spravišća župan Juraj pl. Odrčić podnio je izvješće o radu u 2016. godini pobrojavši manifestacije koje POT organizira kroz godinu te druge aktivnosti. Među njima ističe se i obnova krova Stare škole u Kučama za što je Ministarstvo kulture i Zagrebačka županija odobrila 70 tisuća kuna, a Grad Velika Gorica osigurao dokumentaciju.

Župan je najavio i ciljeve u tekućem mandatu što uključuje osnaživanje turopoljskoga identiteta kod djece i mladih, brigu za budućnost turopoljske svinje, osnivanje Odbora za povratak imovine oduzete 1947. te održavanje postojećih manifestacija i revitalizaciju članstva.

- Nastavit ćemo razvijati Turopoljski banderij kao najboljeg promotora Plemenite opčine turopoljske i Grada Velike Gorice. Cilj nam je i vratiti se istraživanju naše povijesti i izdavaštvu kako bi osnažili turopoljski indentitet, konačno dovesti turopoljsku svinju na razinu održivog razvoja kako bi uzgajivači od svoga rada i živjeli te aktivirati pitanje povrata imovine i naravno održavati naše brojne manifestacije počevši već od Vincekova, Kobasijade i Jurjeva koji nas očekuju u prvom dijelu godine - rekao je župan Odrčić.

2016spravisce11.jpg

Podršku novim dužnosnicima dali su brojni gosti Spravišća.

- Česitam novom rukvodstvu i sviđa mi se što ovdje vidim spoj mladosti i iskustva i vjerujem da ćete ovu udrugu održati na životu. Zahvaljujem što u ovih 25 godina samostalne i nezavisne Hrvatske kvalitetno radite, što ste zadržali svoju povijest i prenosite je mlađim generacijama - rekao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

2016spravisce9.jpg

U pozdravnoj riječi gostiju obratili su se i drugi uzvanici, među njima su bila dva plemenitaša koji su ove godine dobili i Nagrade Grada Velike Gorice - Darko Stanilović i Stjepan Vitez.

- Želio bi da ovaj najsvečaniji dan POT-a, a to je Lucijsko spravišće, donese novu nadu i ohrabrenje, ne samo novim sucima, već i svima onima koji su u jednom času prestali vjerovati da ima smisla angažirati se dalje. Neka ova puna dvorana bude odgovor na to, kao što bi naš Zdravek rekao „Ima smisla i treba se boriti!“ - rekao je saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

Čestitke i savjete uputio je i dogradonačelnik Stjepan pl. Kos, a po završetku Spravišča uzvanici su nastavili druženje u povijesnom Starom gradu Lukavcu te prisustvovali postrojavanju Turopoljskog banderija.

2016spravisce10.jpg

2016spravisce123.jpg

2016spravisce8.jpg

2016spravisce2.jpg

2016spravisce7.jpg

Podijeli