°C 18

Obiteljska destilerija Brigljević na tragu je vrhunskog žestokog pića koje bi nas smjestilo uz bok Francuzima i Škotima

12.03.2019.

Petar Brnada

Francuzi imaju konjak, Južna Amerika i Karibi rum, Škoti najbolje viskije na svijetu, a uskoro bi i Hrvati, točnije Turopoljci, mogli imati svoje vrhunsko žestoko piće kojim bi osvojili svijet.

Zasluge za to pripadaju staroj turopoljskoj plemenitaškoj obitelji Brigljević koja se već gotovo dva desetljeća bavi proizvodnjom rakija i likera, ali i gina, a sada su na dobrome putu da svijetu podare još jedno jedinstveno alkoholno piće koje bi oduševljavalo nepca i izvan granica Lijepe Naše.

Konkretno, riječ je o vrhunskoj hrvatskoj rakiji proizvedenoj od najkvalitetnijeg voća koja, za razliku od drugih hrvatskih rakija po kojima smo već poznati, odležava u drvenim bačvama u raznim uvjetima, što otvara čitav jedan novi svijet aroma i okusa. Ideja je to iza koje se krije Miljenko Brigljević, glava ove obiteljske destilerije i, nećete vjerovati, diplomirani snimatelj koji je 2002. godine napravio veliki zaokret u životu i ispisao neke nove stranice svog života...

S gospodinom Brigljevićem razgovarali smo uoči tiskanja posljednjeg broja VGdanas novina u kojemu tako možete pročitati kako je Miljenko kao diplomirani snimatelj završio u destileriji te kako je cijela priča započela. Miljenko nam je tom prigodom otkrio i da je tvorac prvog hrvatskog craft gina, ali i podijelio tajnu dobre i kvalitetne rakije.

Što se trenutno krije u bačvama u njegovom podrumu, koje rakije uskoro izbacuje u prodaju te kakvi su mu planovi za budućnost pročitajte u 145. izdanju VGdanas novina koje se nalaze na kioscima.