Novosti Sport Događanja

Od 2015.g. izgrađeno vrtića za 450 mališana, u planu za novih 700 i Kurilovec, Kuče, Novo Čiče...

22.01.2022. / Maja Peranić

U posljednjih deset godina porastao je broj upisanih mališana u vrtiće na području Velike Gorice što su omogućila veća ulaganja u proširenje vrtićkih kapaciteta u gradu i prigradskim naseljima. Od 2015. godine do danas otvoreno je ili prošireno pet objekata za predškolski odgoj, no zbog povećanja potreba i sve većeg interesa roditelja za upis djece u vrtić, za naredno su razdoblje u pripremi novi projekti koji će omogućiti da još više malih Velikogoričana ima svoje mjesto u vrtiću.

Kako se kroz godine povećavala potreba za upisom djece u goričke vrtiće, Grad je ulagao u širenje vrtićkih kapaciteta. Podsjetimo, 2015. godine izgrađen je i otvoren DV u Velikoj Mlaki za 200 djece, te je nadograđen vrtić u Pucekovićevoj za 70 djece. 2017. godine izgrađen je i otvoren vrtić u Cvjetnom naselju za 100 djece, a radi se o područnom objektu DV Žirek, dok su samo prošle godine otvorena još dva objekta DV Lojtrica i to, novoizgrađeni DV u Selnici Šćitarjevskoj za 50-ero djece, te adaptiran prostor u Lukavcu za jednu odgojnu skupinu.

Samo za iduću pedagošku godinu otvorenjem novih objekata broj mjesta u vrtiću povećat će se za 160, dok su za sljedeće dvije godine u planu povećanja za još 530 mjesta.

Omogućit će to otvaranje već najavljenih objekata i to skorašnjim završetkom vrtića u Maloj Buni te uređenjem prostora u zgradi Goričanke, uređenje i dogradnja vrtića u Koprviničkoj, a iz Grada smo doznali kako će kroz naredne tri godine, uz novi vrtić u Kolarevoj, objekte vrtića dobiti i Kurilovec, Kuče i Novo Čiče. Cilj je s trenutnih 2800 doći do 3500 mjesta u vrtićima.

- Zadali smo si ambiciozan, ali ostvariv, plan gradnje vrtića kako bi proširili kapacitete i zadovoljili sve potrebe za upisom naših najmlađih u predškolski program. Kao što smo i najavili u programu, kao posebnu demografsku mjeru, nakon izgradnje vrtića oslobodit ćemo i roditelje troška plaćanja vrtića jer time pokazujemo koliko je Gorica velika - komentar je gradonačelnika Krešimira Ačkara na upit hoće li se planovi ostvariti.

83% djece polazi neki od programa

Broj djece u predškolskom sustavu posljednjih se godina mijenja te su vidljivi trendovi povećanja obuhvata djece predškolske dobi u okviru institucionalnog odgoja i obrazovanja. Podaci koje smo dobili iz Grada Velike Gorice pokazuju kako je u razdoblju od 2015. do 2020. godine na području našeg grada rođeno oko 3 500 djece, prosječno 575-ero djece godišnje. Predškolskim sustavom je u pedagoškoj godini 2021/22. obuhvaćeno 2 866 djece iz čega proizlazi da je oko 83% djece predškolske dobi obuhvaćeno nekim oblikom institucionalnog odgojno-obrazovnog programa.

Najveći broj djece polazi redoviti predškolski program u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica i to 2387-ero djece. Slijede dječji vrtići drugih osnivača pa tako privatne dječje vrtiće pohađa 261 dijete, a vrtiće Grada Zagreba 60 djece, dok obrte dadilja pohađa 70 mališana.

Od ukupnog broja djece u predškolskom sustavu, oko 730 djece jasličke dobi ostvaruje program predškolskog odgoja, što je oko 60% obuhvata djece u dobi od 1 do 3 godine. Obuhvat djece od treće godine do polaska u školu je veći od 90% jer od ukupnog broja djece od navršene treće godine do polaska u školu (oko 2300), njih oko 2130 polazi dječji vrtić.

-Ovo su okvirni podaci prema broju novorođene djece i obuhvatu institucionalnim programima, podaci ne uključuju djecu rođenu 2021. godine. Podaci o broju djece se mijenjaju i zbog promjene prebivališta zbog preseljenja, odnosno doseljavanja obitelji s djecom predškolske dobi na područje Grada Velike Gorice - pojasnili su iz Grada.

Porast broja upisanih za 15%

Broj upisanih mališana u posljednjih deset godina porastao je za 358, otprilike 15%, odnosno 2012. je u vrtiće bilo upisano 2420 mališana, dok je danas ta brojka ukupno 2778 mališana koji polaze vrtiće na području Velike Gorice. Izdvajanja iz gradskog proračuna za predškolski odgoj također su značajno porasla. U proračunu za 2012. izdvojeno je 57 milijuna kuna, dok je u novom proračunu za 2022. osigurano 76 milijuna kuna upravo za predškolski odgoj i to bez sredstava za gradnju.

U planu novi objekti za 690 mališana!

U planu ove gradske uprave nekoliko je novih projekata koji se tiču proširenja ili izgradnje novih vrtićkih objekata na području grada i prigradskih naselja, pojasnili su nam. Već ove i sljedeće godine planiran je dovršetak izgradnje područnog vrtića u Maloj Buni za 50-ero djece (DV Ciciban), uređenje i dogradnja vrtića u Koprivničkoj za 50-ero djece (DV Žirek) te adaptacija prostora u zgradi VG Goričanke za 60-ero djece (DV Lojtrica).

Za naredno razdoblje, u pedagoškim godinam 2023/24. – 2024/25. , u planu su projekti izgradnje novog objekta u Kolarevoj u dvorištu postojećeg objekta DV Ciciban za 200 djece, izgradnja novog objekta u Pokupskoj u Kurilovcu također za 200 djece, projekt izgradnje vrtića u Kučama za 50-ero djece, te privatni projekt izgradnje vrtića u Novom Čiču za 80-ero djece koji bi bio područni vrtić gradskog vrtića.

Raste interes za upise

Budući da je proteklih godina za upise u vrtiće na području grada pristizalo oko 600 prijava, a samo u 2021. taj je broj skočio na 800, vidljiv je povećan interes roditelja za upise u vrtiće, posebice u jaslički program, naglašavaju iz Grada. S obzirom na to da se broj novorođene djece na godišnjoj razini posljednjih šest godina bitno ne mijenja, može se pretpostaviti da se obuhvat djece predškolskim sustavom povećava. To se vidi i prema interesu roditelja za (kraći) program predškole u kojem broj djece opada jer je veći obuhvat djece u cjelodnevnim programima (u kojima se provodi i program predškole).

S obzirom na interese i potrebe roditelja, a kao nastavak ulaganja u sustav predškolskog odgoja, kapaciteti za sljedeću pedagošku godinu povećat će se za oko 160 mjesta, a za sljedeće dvije godine planiraju se povećati za još 530 mjesta. Iz toga slijedi da bi 2025. godinu dočekali s oko 3 470 mjesta u dječjim vrtićima Grada Velike Gorice.

Podijeli