Novosti Sport Događanja

OPET! Vrata od Krča potpuno uništena

12.09.2019. / Juraj Odrčić

Zaštićeno kulturno dobro "Vrata od Krča" ponovno su uništena! Niti dvije godine od kada ih je posljednji puta zakačio tegljač drvene građe ponovila se nesreća u kojom samo srećom nitko nije stradao. Na svom mjestu sada nisu opstala čitava niti godinu dana.

Vrata od Krča u Turopoljskom lugu spomenik su kulture čiji original je Plemenita opčina turopoljska postavila 1779. godine u znak sjećanja na veliko krčenje šume zbog formiranja obradivog zemljišta. Nakon stradanja u poplavi 1914., nova betonska vrata sagrađena su 1916. te su kao takva stajala cijelo stoljeće. U rujnu 2017. godine kamion ih je uništio te je uslijedila obnova koja je uspješno odrađena jer dijelovi nisu bili toliko oštećeni. Ovoga puta, situacija je znatno gora te je uz betonska oštećenja strukture vratiju uništen i natpis na drvenoj gredi.

“Ovdje su rascvjetane livade plemenitih Turopoljaca koje su, tijekom pet godina udruženim radom i zalaganjem, iskrčile marljive ruke. 1774. godine započele su krčiti, napokon 1779. godine razdijeljene su na svu braću, koja ovdje zadobiše jednake dijelove”, natpis je na gredi koji podsjeća na vrijeme kada je šumom gospodario turopoljski narod kome su šume i sva imovina oduzete 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine, a u Republici Hrvatskoj zakonskim aktima onemogućen povrat iste.

- Rijedak je primjer spomenika ljudskom radu - zaključna je rečenica u spisu Ministarstva kulture o ovom spomeniku kulture, a koji uslijed ovakvih događaja treba dodati nastavak "... i ljudskom nemaru!".

Galerija slika

OPET! Vrata od Krča potpuno uništena OPET! Vrata od Krča potpuno uništena OPET! Vrata od Krča potpuno uništena OPET! Vrata od Krča potpuno uništena OPET! Vrata od Krča potpuno uništena OPET! Vrata od Krča potpuno uništena

Podijeli