°C 10

Opijali, prijetili i oteli starca, potom mu oduzeli stan

06.05.2019.

Romana Šimek

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske provode kriminalističko istraživanje nad većim brojem osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog većeg broja kaznenih djela Prijevara, Iznuda, Protupravno oduzimanje slobode i drugih kaznenih djela počinjenih na štetu više osoba sa zadarskog područja, priopćili su iz zadarske policije.

Dana 2. svibnja ove godine u odnosu na ova kaznena djela dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim Karlovčaninom, 41-godišnjakom s velikogoričkog područja i nad 32-godišnjom Gospićankom, koji su uz kaznenu prijavu za kaznena djela Prijevare, Iznuda i Protupravno oduzimanje slobode privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je za 29-godišnjim i 33-godišnjim Karlovčanima raspisana tjeralica, a kaznena prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je petorka dana 28. ožujka 2018. godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu upoznala 72-godišnjeg Zadranina, doveli ga u visoki stupanje alkoholiziranosti, te na prijevaran način naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7.

Istovjetno kazneno djelo počinili su i 5. travnja 2018. godine sklapajući dvogodišnji pretplatnički ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.

Istog dana na istovjetan prijevaran način naveli su 72-godišnjaka i s njim u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 576 m2 u mjestu Rtina za novčani iznos od 35 000 kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti, a da oštećenom nisu isplatili ni navedeni minorni novčani iznos.

Petorka je svoju kriminalnu aktivnost prema 72-godišnjaku nastavila tako da su 6. rujna 2018. godine, na istovjetan način, omamili ga, nagovorili da sjedne u njihov automobil, te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice u kuću vlasništvo 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji, te sutradan doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40.000 eura, a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom.

Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 000 eura.

Oštećenog su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Na istovjetan način prevarili su više starijih osoba.

foto: PU zadarska