Novosti Sport Događanja

Palčić gore: Zgrada Pučkog učilišta svijetli ljubičasto u znak podrške prijevremeno rođenoj djeci

17.11.2023. / Maja Peranić

Jedna od deset beba rodi se prijevremeno. Širom svijeta. Stoga se svake godine 17. studenog obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece, malih Palčića. Podršku pruža i Grad Velika Gorica.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi odnosno oko 6 % živorođenih, te je taj udio, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu.

Nedonoščad se rađa nezrelo, s malom porođajnom težinom, a moguće su i brojne komplikacije pa im je potrebna posebna skrb i njega u prvim danima života, a i nadalje.

Posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne te u svijetu svake godine zbog prijevremenog rođenja umire milijun djece.

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata s pomoću kojih je 30-ak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Iako su to dječica koja se od prvih dana života suočavaju s teškoćama, brojna od njih moraju pohađati i određene vježbe tijekom svoga razvoja, oni se svakim danom pokazuju kao pravi mali borci i često upravo oni brže svladavaju brojne životne prepreke dokazujući svoju snagu i žilavost.

Kako bi se podigla svjesnost o prijevremenom rođenju od 2011.godine obilježava se Svjetski dan nedonoščadi – 17. studenog. U znak podrške mališanima i njihovim roditeljima, tog se dana nosi ljubičasta boja, a njome se osvjetljavaju i zgrade javne namjene. Tako i zgrada Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica danas od 16 do 22 sata svijetli ljubičastom bojom.

Galerija slika

Palčić gore: Zgrada Pučkog učilišta svijetli ljubičasto u znak podrške prijevremeno rođenoj djeci Palčić gore: Zgrada Pučkog učilišta svijetli ljubičasto u znak podrške prijevremeno rođenoj djeci Palčić gore: Zgrada Pučkog učilišta svijetli ljubičasto u znak podrške prijevremeno rođenoj djeci

Podijeli