°C 0

Pedijatriju i ginekologiju i dalje muče isti problemi, ali naziru se rješenja. U Domu zdravlja uskoro i urolog i dijabetolog?

24.10.2020.

Petar Brnada

Nakon što je VGdanas u svibnju objavio kako je velikogorički Dom zdravlja početkom mjeseca ostao bez jednog pedijatra jer je u zasluženu mirovinu otišla dugogodišnja liječnica, odlučili smo provjeriti kakva je situacija po tom pitanju u Ispostavi gotovo šest mjeseci kasnije.

O tim kroničnim nedostacima, ne samo pedijatara, nego i ginekologa, pa i ostalih specijalizacija porazgovarali smo s novom voditeljicom Doma zdravlja Velika Gorica, Ljubicom Zrno. Kako nam je pojasnila voditeljica, u velikogoričkoj ispostavi i dalje imamo pet pedijatara, ali oni su u različitom svojstvu što se tiče radnog odnosa.

Naime, dvije liječnice će za dvije godine ispuniti uvjete za mirovinu, a preostale tri liječnice već su u mirovini pa se njima produžuje ugovor o radu. Dvjema od tri umirovljene pedijatrice ugovor se produžuje već treću godinu zaredom, no niti to nije dugoročno rješenje jer prema zakonu Liječnička komora nikome ne produžuje dozvolu za rad nakon 70. godine. Kako nam kaže voditeljica Zrno, jako dobra vijest je što su one psihički i fizički u kondiciji da mogu raditi, pa tako rade po 4 sata dnevno za Dom zdravlja.

-Inače se radi od 7 do 13 sati, a kolegice u mirovini rade od 8 do 12 sati. Ta dva sata razlike pokrivaju liječnice koje su na punom radnom vremenu. Medicinska sestra je tu stalno, radi trijažu i do sada je sve bilo u redu. Liječnice koje su u mirovini i rade po 4 sata isto su uključene u rad subotom, tako da naši najmlađi pacijenti nisu zakinuti jer i subotom radi pedijatrijska služba. Stoga pacijenti trenutno ne osjete nedostatak- rekla nam je voditeljica Zrno.

Kako doznajemo kroz razgovor, realna potreba za Veliku Goricu je pet pedijatara. Toliko ih službeno i imamo no kao što smo ranije istaknuli, njih troje radi na pola radnog vremena. Pritom treba naglasiti da problem pedijatara nije specifičan samo za Veliku Goricu nego i za cijelu Hrvatsku koja već godinama muku muči s novim specijalistima. Činjenica je da pedijatara nema, a kako nam govori Zrno uzalud je raspisan natječaj jer nije bilo specijalizacije.

Ipak, otkriva nam i jednu jako dobru vijest. Imaju, naime, jednu liječnicu koja je na polovici specijalizacije iz pedijatrije i koja, prema njenim riječima, jedva čeka da završi i dođe raditi, što će Domu zdravlja predstavljati znatno olakšanje i rasterećenje.

Školarci se prebacuju u obiteljsku medicinu

Uz najavljeni dolazak nove mlade pedijatrice, kao dio rješenja ovog kroničnog problema nameće se Preporuka stručnog vijeća Doma zdravlja da mladi liječnici koji su završili specijalizaciju obiteljske medicine uzimaju djecu pod svoju skrb.

- To nam se upravo i događa. Svi školska djeca od 7 pa naviše godina upisuju se u timove obiteljske medicine tako da bi pedijatri bili rasterećeni i da ne bi gubili vrijeme na djecu koja su školska. To za sada funkcionira. Budući da bi sva školska djeca bila na obiteljskoj medicini, a ne na pedijatriji, to bi predstavljalo veliko rasterećenje. Ako pretpostavimo da će kolege koje su dvije godine pred mirovinom tražiti produljenje ugovora te da će nam za dvije godine stići spomenuta nova pedijatrica, ta tri tima ubuduće bi mogla to odrađivati. Također, nadamo se da će svake godine barem po jedan liječnik biti poslan na specijalizaciju što bi onda bilo dovoljno za budućnost- tvrdi Zrno.

Posebnost Velike Gorice u zadnje vrijeme je i ta što odskače od hrvatskog prosjeka po broju novorođene djece, odnosno po omjeru rođenih i umrlih. Ne smije se, dakako, zanemariti niti rastući trend doseljavanja u naš grad pa će sasvim sigurno posla za pedijatre i ubuduće biti preko glave.

-U Gorici je više rođenih nego umrlih što je rijetkost. Mi sada za ovo vrijeme COVID-a imamo toliko trudnoća kakve dugo nismo imali pa nas zanima kakva će biti konačna statistika. Vidimo da svakodnevno imamo u skrbi rodilje. Prije kada bi se rodilo dijete slavili bismo kao da je ne znam ni ja što, a sada se to promijenilo jer ih je sve više. Zanima me koliko će ih biti i da li će ih biti više nego prošle godine- govori Zrno.

Trebamo i ginekologe

Uz probleme vezane za pedijatriju, na kroničan nedostatak liječnika nije ostala imuna niti ginekologija. Kako smo doznali, u goričkom Domu zdravlja trenutno su zaposlena tri ginekologa i sjajna je stvar što nitko od njih nije niti blizu mirovine. Ipak, kada čujete da tri ginekologa brinu za oko 9000 žena s područja grada, postaje jasno da ta brojka ginekologa nije dovoljna i da bi i oni uskoro mogli početi pucati po šavovima.

-Ovo im je već plafon što se tiče broja pacijenata o kojima skrbe, ali još su mladi. Kada bi nam došao samo jedan ginekolog bilo bi super jer mi zapravo i imamo prostora za četiri ginekologa. Ta četiri tima bi stvarno riješila problem jer bi preuzeli na sebe veliki broj žena i tako rasteretili svoje kolege- kaže nam voditeljica Zrno no ističe da je problem što u zadnje vrijeme nemaju nikoga tko se javio na specijalizaciju.

Upravo je Dom zdravlja Zagrebačke županije prošlog tjedna raspisao natječaj za dva pedijatra i dva ginekologa uz atraktivne uvjete. Pedijatri se traže u ispostavama Županijskog doma zdravlja u Samoboru i Vrbovcu, a ginekolozi u ispostavama u Dugom Selu i Ivanić-Gradu. Kada smo upitali zašto natječaj nije raspisan i za ispostavu u Velikoj Gorici saznali smo da u navedene ispostave u županiji dolaze raditi isključivo umirovljenici koji imaju ugovor na pola radnog vremena. Drugim riječima, nemaju niti jednoga pedijatra ili ginekologa koji je nositelj tima i koji je aktivno zaposlen u Domu zdravlja pa su samim time prioriteti što se tiče pronalaska novih pedijatara i ginekologa. Tako da i kada se pronađu novi mladi liječnici specijalizanti oni se šalju tamo gdje postoji najveća potreba jer svi dobivaju rješenje da su zaposlenici Doma zdravlja Zagrebačke županije, a ne jedne ispostave zasebno.

-Kada je trebala doći liječnica sa specijalizacije onda je morala biti poslana u Zaprešić jer smo tamo ostali bez ijedne ginekologice. Takav je ugovor. Inače, iz mog iskustva, kada mladi liječnici dođu na posao i ja ih upitam ako bi imali priliku birati između specijalizacija, kažu mi da se zapravo nitko nije javio za ginekologiju. To je vrlo neobično, ali tako je. Ipak, u okviru županijskog natječaja 17 kandidata je bilo na razgovoru, a troje šaljemo na specijalizaciju. Sve su mlade liječnice koje imaju oko 2 godine staža i sve one znaju da je to natječaj za Dom zdravlja Zagrebačke županije i da kada završe specijalizaciju da mogu biti poslane bilo gdje u županiji i sve su spremne na to. To je jedan lijepi podatak. Vjerujem da je sustav uvidio da nema specijalizacije i da će se ubuduće raspisivati natječaji pa da ćemo riješiti taj problem. Stoga sam isto tako uvjerena da će sljedeće godine vjerojatno biti raspisani natječaji i za Veliku Goricu- kazala nam je Zrno.

Stigao okulist

Što se tiče liječnika obiteljske medicine Domu zdravlja Velika Gorica trenutno bi dobrodošao jedan tim, a upravo se na tome intenzivno radi u posljednje vrijeme.

-Pred samim smo otvaranjem ordinacije, natječaj je tu. Pacijenti su prikupljeni, pa ja očekujem da će to početkom 11. mjeseca s radom krenuti nova ambulanta što je velika stvar. Moram istaknuti da sam posebno sretna što odnedavno imamo okulistiku. Imamo liječnicu koja je u stalnom radnom odnosu s Domom zdravlja što je jako velika stvar- otkrila nam je Zrno.

Naime, u ovoj teškoj financijskoj situaciji više od 200 tisuća kuna uspjelo se izdvojiti pa potrošiti na izuzetno kvalitetnu opremu za okulista. Tako okulistica u Domu zdravlja radi već tri mjeseca, a Zrno priznaje da bi bilo idealno da je još jedan tim tu.

-Do sada smo imali liječnicu koja je imala, da tako kažem, muzejsku opremu, i to je bila liječnica koja je bila koncesionar. Čovjek je iznimno zadovoljan kada može raditi s novom opremom kakvu sada imamo. Ne kažemo uzalud 'čuvam te kao oko u glavi' tako da zaista nije svejedno na kakvoj aparaturi okulist radi i određuje vam dioptriju. Za dioptriju smo do sada morali ići u Zagreb i sve plaćati, a sada više nećemo- zadovoljna je voditeljica.

U najavi urolog i dijabetolog

S 1. siječnja ove godine pulmolog više ne dolazi u Veliku Goricu. Ne zato što ga Grad više ne bi platio nego zato što jednostavno nemaju koga platiti. Sada se Dom zdravlja nalazi pred raskidom ugovora da taj prostor ponovno bude njihov jer se pulmolog tamo nalazio u najmu. A upravo taj prostor, otkriva nam Zrno, trebao bi postati nova ambulanta za urologa i dijabetologa!

-Obratili smo se Gradu i mislimo da će nam izaći u susret, a to je na način da nam sufinanciraju dolazak urologa i dijabetologa. Potreba za dijabetologom je u porastu i bit će u porastu i dalje, a za sada svi stanovnici Velike Gorice moraju ići u Zagreb. Sada bi dijabetolog dolazio njima. Naravno, i dalje će za neke obrade trebati ići u Zagreb, ali za sada moramo za sve i to je velika razlika- tvrdi Zrno.

Ističe podatak da mnogi muškarci moraju ići u Zagreb te smatra da bi jedan grad veličine Velike Gorice trebao imati specijalistu urologa. Time bi zaokružili jednu sredinu, uvjerava nas, no svjesna je da ne možemo sve imati. Tri dana bi dolazio dijabetolog, a dva dana urolog u tjednu to bi bilo sasvim dovoljno. 

-Također, moram naglasiti da nam svaki radni dan dolaze i kardiolozi iz KBC Rebro pa naši ljudi ne moraju ići van Gorice. Mnoge pretrage možemo ovdje napraviti i moram zadovoljno reći da naš Grad to sufinancira. Radiologija nam je jako velika. Tamo su mladi stručnjaci, dobro je opremljena i digitalizirana i to bi onda bio jedan zaokruženi lanac u potpunosti. Sada čekamo potporu Grada i za urologa i dijabetologa. Svi papiri su poslani. Do sada nismo imali problema što se tiče bilo kakve pomoći i uvijek su imali sluha pa se nadamo da će i sada tako biti. Sada treba vidjeti koliko bi oni financirali, a koliko mi kao ustanova pa bi onda mogli pregovarati sa specijalistima- završila je voditeljica Zrno ističući da čovjek treba čvrsto stajati na zemlji i tražiti ono što je realno, pogledati koje su stvarne potrebe za područje na kojemu se nalazimo.

Iako ćemo često čuti da Velika Gorica po svojoj veličini bi trebala imati svoju bolnicu, ne treba zanemariti činjenicu da Velikogoričani na pola sata od svog doma imaju najbolje doktore i najsuvremeniju medicinsku opremu u Hrvatskoj i od toga nas dijeli tek nevidljiva granica i crta na kartama zvana Grad Zagreb!