Peto izdanje Buševske štruklijade privuklo veliki broj zaljubljenika u ovu poslasticu
Nakon dvije godine apstinencije zbog „epidemiološke situacije“ ljubitelji domaćih štrukli došli su na svoje. Peto izdanje Buševske štruklijade privuklo je veliki broj zaljubljenika u ovu poslasticu. Pečene, kuhane, slatke i slane nude se posjetiteljima po povoljnim cijenama, a mi smo iskoristili priliku i obišli stolove na kojima su natjecateljice izrađivale ove delicije. Lidija iz Društva žena Velika Mlaka otkrila nam je svoj recept.
- Friški sir, tijesto i iskustvo. Kod izrade tijesta neki miješaju glatko i oštro brašno, neki ga rade samo s mekim brašnom, zatim idu, sol, ocat, ulje i jedno jaje. Moraš ih napraviti barem pet puta da bi se mogao prijaviti na natjecanje – objasnila je Lidija.
Naša sugovornica objasnila nam je kako se prije ništa nije bacalo te se sve trebalo iskoristiti pa i voda u kojoj su se kuhale štrukle. Zahvaljujući racionalnosti naših predaka nastala je i juha od štrukli.
- U vodu se stavi peršina i češnjaka, malo povrća i vrhnja te se dobije juha od štrukli. Prije su ljudi sve iskorištavali, niš nisu bacali – dodala je članica Društva žena Velika Mlaka.
Za ocjenjivanje je zadužen ocjenjivački žiri u sastavu Ivana Kovačević Roginić, Ivica Hemen i Ivana Belošević. Ocjenjivali su okus, ali i izgled te prezentaciju štrukli. Predsjednica žirija Ivana Belošević, koja već petnaest godina vodi obrt Turopoljski štrukli Cipov by Ivana, otkrila je svoju tajnu, naravno ne u detalje.
- Za dobre štrukle najvažniji su sastojci, domaće brašno, kvalitetan sir i spretna domaćica – istaknula je Ivana.
Osim u štruklama posjetitelji mogu uživati u turopoljskom gulašu i domaćoj gibanici po kojima su Buševčice nadaleko poznate, a za zabavu ispod velikog šatora zadužen je Dinacordi-Luna band.