°C 6

Počeli stizati novi spremnici za razvrstavanje otpada, stiže ukupno 22 tisuće komada

18.12.2020.

Juraj Odrčić

- U narednih par mjeseci gradovima i općinama u Hrvatskoj isporučit ćemo 1,23 milijuna spremnika raznih vrsta. Ovo je trenutno najveća naručena količina spremnika u Europi - kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić jučer prilikom primopredaje spremnika u Puli, a na tragu čega smo se raspitali kada će Velika Gorica doći na red.

Podsjetimo, radi se o investiciji od oko 370 milijuna kuna koju je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja za ovu namjenu odobrilo Fondu i za to osiguralo sredstva iz EU fondova kojima će se spremnici nabaviti za 407 gradova i općina. Time se teret kupnje spremnika, a u Velikoj Gorici se radi o 8 milijuna kuna, prebacio s komunalnih tvrtki (čitaj građana op.a) na europske fondove.

Predaja spremnika građanima preduvjet je za uspostavu novog sustava gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici koji za cilj ima povećati razvrstavanje otpada, odnosno recikliranje, i time smanjiti pritisak na odlagalište otpada u Mraclinu koje će se u sljedećih nekoliko godina zatvoriti. Nabava spremnika prvotno je "zapela" u Fondu zbog poništenog natječaja, no konačno je i ovaj veliki projekt krenuo u realizaciju.

- U utorak je stiglo prvih 600 komada posuda od 240 litara za biootpad koje će ići po zgradama, a prema dinamici Fonda do 10. siječnja stići će i tri tisuće smeđih kanti od 80 litara za ona kućanstva koja nisu uzela kompostere - potvrđuj nam Ivan Rak, direktor VG Čistoće.

Rokovi su to u kojima će VG Čistoća preuzeti spremnike, a oni imaju zadatak predati spremnike na korištenje građanima. S obzirom na EU pravila procedura je nešto kompliciranija jer će svaki korisnik morati potpisati primopredajući zapisnik, no očekuje se u veljači da bi posao sa smeđim biootpad kantama bio završen. Onda stiže glavni dio spremnika - dodatnih 19 tisuća žutih i plavih spremnika za kućanstva.

- Do 28. ožujka nama u tvrtku treba stići 19 tisuća žutih i plavih spremnika za kućanstva, zapravo svakog korisnika moramo "uloviti" kod kuće radi primopredaje spremnika i očekujemo krajem svibnja da bi posao podjele tih spremnika i završili. Znači trebamo podijeliti ukupno 22 tisuće spremnika u prvom dijelu godine - kaže nam Rak.

Sljedeća godina će tako donijeti novi sustav gospodarenja otpadom temeljen na razvrstavanju otpada na kućnom pragu. Da bi on funkcionirao VG Čistoća treba nabaviti i tri nova kamiona te bi sve u drugom dijelu godine trebalo po ovom pitanju nas približiti europskom standardu. Prije svega ovoga sljedeći tjedan će krenuti podjela spremnika u obliku životinja za dječje vrtiće, čime se od najmanjih nogu želi krenuti s edukacijom o razvrstavanju otpada.

Direktor Ivan Rak najavio nam je i sljedeći projekt na kojemu će se raditi kako bi bio spreman za EU financiranje. Radi se o novim podzemnim kontejnerima, kakvih već imamo na nekoliko lokacija, koji bi se postavljali u blizini stambenih zgrada. Time bi se smanjio broj spremnika u "smetlarnicima" jer bi žutih i plavih posuda bilo manje, dakle njih bi zamijenili podzemni kontejneri koje bi stanari koristili.