°C 23

Počinje ljetno računanje vremena, gasimo dnevna svjetla na automobilima

24.03.2017.

ivana

Ove nedjelje, 26. ožujka, kazaljke na satovima pomičemo unaprijed čime započinje ljetno računanje vremena.

Kazaljke se pomiču u 2:00 ujutro na 3:00 sata, pa ćemo spavati kraće, ali dobra vijest je da ćemo tako uživati u dužim danima. Za one koji sat koriste tek na mobitelima, pripazite da ne promijenite vrijeme jer ukoliko vam sat automatski preuzima vrijeme od mreže, pomicanje sata ne morate sami unositi.

Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

Posljednjih godina znanstvenici tvrde kako i manji poremećaji obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice, i da je povećani broj srčanih i moždanih udara posljedica pomicanja sata, pa pomicanje vremena ne odgovara svakome. Većina ljudi teže se prilagođava proljetnom, nego jesenskom pomicanju sata jer gubimo sat sna. Kako bi što manje osjetili promjenu, savjet je da par dana ranije idete spavati 10 do 15 minuta ranije nego inače kako bi pomicanje sata prvih par dana što manje utjecalo na vas. 

Motoristi i dalje obvezni voziti s dnevnim svjetlima

A s ljetnim računanjem vremena više nisu obavezna kratka svjetla na automobilima tijekom dana, no upozoravaju se vozači motocikla i mopeda kako su obvezni voziti sa svjetlima tijekom cijele godine ili riskiraju kaznu od 300 kuna.

-Uz dolazak ljepšeg vremena i veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozači ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, moraju voditi više računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige-savjetuju iz MUP-a.