Novosti Sport Događanja

Podijeljeni prvi uskrsni poklon bonovi: "Bit će dovoljno za šunkicu i jaja"

10.04.2019. / Petar Brnada

Velikogorički Centar za socijalnu skrb i Grad Velika Gorica i ove su se godine uoči Uskrsa pobrinuli da blagdanski stol naših najpotrebnijih sugrađana ne ostane prazan.

Naime, jutros je u prostorijama Centra krenula podjela uskrsnih bonova u vrijednosti od 300 kuna, a koji su namijenjeni socijalno ugroženim obiteljima te samcima sa šireg područja grada.

Kako su nam kazali iz Centra, u njihovoj evidenciji nalaze se 232 korisnika zajamčene minimalne naknade. Danas je po bonove došlo 87 obitelji, a sutra će po svoj uskrsni „poklon“ doći i 145 samaca, za što je Grad osigurao 70 tisuća kuna.

-Vrijednost bona je 300 kuna s time da je nemogućnost kupovine alkohola, cigareta i bonova za mobitel.  Svaki bon sadrži otraga podatke o osobi; ime i prezime, OIB, te se oni potpisuju na taj bon koji je osobno za njih. Isto tako, nama se potpisuju na spisak da su primili te bonove pa ih mogu iskoristiti za hranu, higijenske potrepštine i što god im treba- rekla nam je Irena Prahin, voditeljica Odjela za djecu mlade i obitelj.

Podjela poklon bonova zapravo je jedna novina od ove godine. Naime, nova ravnateljica Vesna Grospić odlučila je da to ne budu poklon paketi kao do sada nego da to budu bonovi.

-Ti paketići do sada su bili svakojaki, bilo je tu bombona, šećera, brašna, higijenskih potrepština, ali nekako smo mislili da je bolje da korisnici samo izaberu ono što im je najpotrebnije u iznosu od 300 kuna. Vrijednost paketa i do sada je bila 300 kuna no sada sami mogu birati i to nam se činilo puno bolje za korisnike- kazala je Prahin.

Kako je dodala, uvijek imaju još dodatnih upita obitelji i samaca koji ne ulaze u ovu skupinu.

-Danas ljudi teško žive s minimalnim mirovinama i plaćama tako da uvijek imamo upita za još više. U slučaju da se netko ne odazove mi ćemo to raspodijeliti nekome drugome kome je također potrebito- rekla je voditeljica Prahin.

Ovim „novim“ oblikom uskrsne pomoći izrazito su zadovoljni i korisnici Centra, no svi su skromnog razmišljanja, zadovoljni što dobivaju bilo kakvu pomoć.

-Svi sa socijalnog su dobri, sve mi pomognu i daju mi za djecu, kao i Grad Velika Gorica. Svima hvala i sretan im Uskrs. Što se tiče bonova, dobro je i ovako i onako, glavno da se može osnovno kupiti, a ne baciti novac na gluposti. Bit će dovoljno za šunkicu i jaja, budemo pokrpali- otkrila nam je gospođa koja je po svoj poklon bon stigla iz Turopolja.

Zadovoljan je i gospodin iz Čičke Poljane koji nam je unatoč brojnim godinama na leđima i sa štakom u ruci s osmijehom na naš upit „kako ste?“ odgovorio- mladenački! I to također sretan i zahvalan što će mu ovaj poklon bon omogućiti ipak nešto ljepši Uskrs.

-Ja sam zadovoljan, ovo je odlično. Bolje išta nego ništa. Mislim da je bolje dobiti ovakav poklon bon pa da si sam rasporedim što želim kupiti. U svakom slučaju bit će dovoljno- završio je skromno naš sugovornik.

Podijeli