°C 25

Pojedini gradovi krenuli u dezinfekciju javnih površina i ulica, evo što struka kaže o tome

29.03.2020.

Petar Brnada

U pojedinim hrvatskim gradovima se samoinicijativno, putem svojih komunalnih djelatnosti, a bez konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, započelo s dezinfekcijom javnih površina i gradskih ulica, u svrhu prevencije COVID-19.

S obzirom na navedeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je stručno mišljenje o provedbi dezinfekcije javnih površina i gradskih ulica.

-Temeljem dostupnih znanstvenih spoznaja, nema dokaza o učinkovitosti kemijske dezinfekcije cesta i vanjskih kolnika u svrhu sprječavanja pojave zarazne bolesti COVID-19. Higijenski standardi doneseni odredbama vezanima uz COVID-19 isključuju rizike od prijenosa virusa s pločnika i nogostupa. Osim toga, velike količine dezinfekcijskih sredstava potencijalno su štetni za ljude, neciljane vrste i okoliš i treba ih izbjegavati- navode iz Zavoda.

Prvo, prema literaturi nije poznato da je, iako se COVID-19 širi kapljičnim putem, dezinfekcija zraka, javnih površina i gradskih ulica učinkovita za suzbijanje bolesti i stoga je dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica neopravdana i one koje su u najavi treba zaustaviti.

Drugo, u korištenju osobne zaštitne opreme treba razlikovati različite čimbenike rizika, usvojiti predložene mjere prevencije epidemije i smanjiti nepotrebno korištenje osobne zaštitne opreme jer tih resursa već sada počinje nedostajati.

Takva mjera, u svrhu sprječavanja pojave zaraznih bolesti, trenutno nije opravdana, i dodatno, komunalne tvrtke čiji djelatnici to provode ne posjeduju odgovarajuće ovlaštenje.

-Obzirom na situaciju bilo bi opravdano da se dezinfekcijska sredstva usmjere na institucije od značenja, kao što su zdravstvene institucije, prodavaonice prehrambenih artikala, distributivne centre hrane i pića, ljekarne, benzinske postaje, pekarnice, logističke i distributivne centre hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije- kažu iz Zavoda.

'Prirodni dezinficijens'

Nadalje, dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica u ovom trenutku nije potrebna i nema stručne opravdanosti za sprječavanje zarazne bolesti COVID-19, naročito uzimajući u obzir i trenutne povoljne vremenske uvjete u vanjskom prostoru posebice sunčevu svjetlost koja je sama po sebi „prirodni dezinficijens“. Dezinfekcija gradskih ulica nije se pokazala učinkovitom, što potvrđuje i literatura.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također naglašavaju da se u pojedinim zemljama za dezinfekciju javnih površina koristi otopina natrijevog hipoklorita, no njegovim korištenjem može doći do povećanja štetnih nusprodukata u okolišu.

-Napominjemo da provedbu DDD mjera na gradskim ulicama i javnim površinama za  sprječavanje pojave zaraznih bolesti mogu i trebaju provoditi ovlašteni izvoditelji DDD mjera temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 22/14-RUSRH, 130/17,114/18) i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva (NN. 35/07)- poručuju iz Zavoda.

FOTO: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL