°C -1

Pokupsko: Županija osigurala 80.000 kuna za nemoćne i starije osobe

18.02.2019.

Petar Brnada

Za osobe starije životne dobi s područja općine Pokupsko i ove je godine u sklopu programa „Pomoć u kući“ kojega provodi Zagrebačka županija osigurana pomoć kako bi se poboljšala kvaliteta te uvjeti njihovih života.

Konkretno, program obuhvaća aktivnosti poput nabave i dostave hrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim, odnosno samačkim domaćinstvima, a osim na području Pokupskog program će se provesti i u Žumberku te Pisarovini.

Kako su kazali iz Županije, svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi, za što je u 2019. godini osigurano ukupno 350 tisuća kuna.

-Žumberak, Pokupsko i Pisarovina područja su posebne državne skrbi, no o njima značajno skrbi i Zagrebačka županija, kako kroz brojne infrastrukturne projekte tako i kroz socijalne programe. Program „Pomoć u kući“ Županija je u početku sufinancirala sa 150 kuna mjesečno po korisniku, a od prošle godine taj smo iznos povećali na 250 kuna. Dom je najprirodnije okruženje za život, a na ovaj način želimo omogućiti što većem broju naših žitelja da ostanu u svom domu što je dulje moguće- rekao je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

S obzirom da je Ministarstvo socijalne politike i mladih 2014. godine redefiniralo kriterije za stjecanje prava na pomoć u kući, mnogi korisnici ostali su bez prava na usluge temeljem tog Programa. Zagrebačka županija je najprije u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, a od 2017. godine i s općinom Pokupsko, odlučila nastaviti provoditi program „Pomoć u kući“ te pružiti nadstandard socijalnih usluga.

Od spomenutih 350 tisuća kuna koje su planirane za 2019. godinu, 190 tisuća kuna predviđeno je za provođenje programa na Žumberaku, a po 80 tisuća kuna u Pisarovini i Pokupskom.

Foto: Zagrebačka županija