Novosti Sport Događanja

Pregledani vrtići i škole: Dvorana u Kumičiću privremeno van uporabe, traži se rješenje za školarce iz Dubranca

12.01.2021. / Maja Peranić

Nakon razornog potresa temeljito su pregledani svi objekti školskih i predškolskih ustanova na području Velike Gorice na kojima je prijavljena šteta. Van uporabe jedino je Područna škola Dubranec dok je privremeno neuporabljiva sportska dvorana OŠ Eugena Kumičića. S obzirom na to da se bliži početak nastave u drugom polugodištu, ulažu se napori da se ona organizira na pravi način za školarce iz Dubranca koji su u potresu ostali bez svoje škole.

Ukupno je obiđen 21 školski objekt te 13 predškolskih objekata na području Velike Gorice, izvijestio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji pročelnik UO za društvene djelatnosti Neven Topolnjak. Većina ih je, kaže, uporabljiva te na njima traje sanacija manjih ili većih oštećenja.

-Od prijavljenih objekata neupotrebljivim je ocijenjen jedino objekt PŠ u Dubrancu, dok je privremeno neupotrebljiva sportska dvorana OŠ Eugena Kumičića. Svi ostali objekti su uporabljivi i imaju manje ili veće štete koje su se tijekom ovih dana, tj. odmah nakon potresa, počele sanirati i do početka drugog polugodišta, 18. siječnja, bi trebale biti sanirane-kazao je Topolnjak.Dodao je i kako se još nije donijela konačna odluka o početku polugodišta na području Zagrebačke županije s obzirom na situaciju s epidemijom, te da je dio županije već donio odluku da će viši razredi do 31. ožujka nastavu pohađati online. O svemu se još čeka konačna odluka Ministarstva.

On line nastavu za početak će pohađati i školarci PŠ Dubranec dok se za njih ne organizira drugačiji oblik nastave. Nadležni upravni odjel u stalnom je kontaktu s Ministarstvom po tom pitanju, te je u tijeku razmatranje opcija, kaže pročelnik Topolnjak, kako bi se djeci osigurao siguran i adekvatan prostor za pohađanje nastave. Jedna od opcija je organizacije nastave u nekom od društvenih domova, a ako to ne uspije djeca će možda morati pohađati školu u Lukavcu.-Rješenje koje je jedino moguće je da će PŠ Dubranec za početak raditi online, na što su navikli u prošloj školskoj godini i u prvom polugodištu ove. Gledamo način organizacije rada za tu djecu rješenja koja bi im bila najizglednija. Možda neki društveni dom koji bi zadovoljavao uvjete koje traži ministarstvo, a to su prostorni i sigurnosni uvjeti. Nismo do kraja pronašli rješenje, ali čim bude mi ćemo ga objaviti. Imamo zamjensko rješenje da se djeca prevoze do PŠ Lukavec, ali najprije ćemo probati to drugačije organizirati. U kontaktu smo s ministarstvom koje nam mora dati suglasnost, ono je dobilo naše izvješće-kazao je Topolnjak.

Napomenuo je da je i odmah nakon potresa aktiviran i Centar za djecu, mlade i obitelj koja pruža psihološku pomoć građanima, stradalnicima potresa, no nedavno su krenule i radionice namijenjene djelatnicima vrtića, a isto će biti organizirano i za učitelje i nastavnike po početku polugodišta.

-U samom prostoru Centra pruža se psihološka pomoć najviše za stanovnike područja općina Pokupsko i Kravarsko, a ima i nešto naših građana Velike Gorice koji trebaju pomoć. Također, jučer su počele radionice u vrtićima, namijenjene djelatnicima, a tiču se nošenja sa stanjem sada kada imamo podrhtavanje tla. Bit će takve radionice organizirane i za učitelje osnovnih škola-kazao je pročelnik Topolnjak.

Podijeli