Novosti Sport Događanja

Prosječna neto plaća u Zagrebačkoj županiji je 7200 kuna, veća je samo u Gradu Zagrebu

04.06.2021. / Maja Peranić

Državnog zavoda za statistiku objavio je podatke o prosječnim mjesečnim neto plaćama po županijama za ožujak 2021. godine. Prema tim podacima Zagrebačka županija nalazi se na visokom drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba, a prosječna neto plaća je 7200 kuna. Granicu od 7000 kuna prosječne mjesečne neto plaće prešla je još samo Primorsko-goranska županija koja je na trećem mjestu.

Prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih po županijama kretale su se u ožujku od najviših 8593 kune kolika je bila prosječna plaća u Zagrebu, do najnižih 6075 kuna koliko se zarađivalo u Virovitičko-podravskoj županiji. Iza Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija sa 7200 kuna te Primorsko-goranska županija s 7034 kune prosječne mjesečne plaće.

Grad Zagreb prednjači i po broju zaposlenih – njih 339.000, slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 153.000 zaposlenih, Zagrebačka županija je sa 126.000 zaposlenih na trećem mjestu, a više od 100.000 zaposlenih imala je još jedino Primorsko-goranska županija sa 109.000 radnika.

Budući da najnoviji podaci o zaposlenosti ne pokazuju u kojoj županiji ljudi rade, nego imaju li status zaposlene osobe, Zagrebačka županija je zabilježila osjetni skok zaposlenih u odnosu na dosadašnje statističke podatke, dok je primjerice Grad Zagreb, u kojem velik broj stanovnika zagrebačkog prstena radi, zabilježio pad zaposlenosti.

Inače, Državni zavod za statistiku unaprijedio je statistiku tržišta rada. Set podataka koji se obrađuje iz Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (obrazac JOPPD) proširen je te su time znatno skraćeni rokovi objavljivanja podataka o zaposlenima po županijama, plaćama po županijama te plaćama prema spolu. Kako najavljuju, nova metodologija omogućuje im praćenje plaća i zaposlenosti u realnom vremenu te će zahvaljujući tome podatke na županijskoj razini moći objavljivati četiri puta godišnje.

Podijeli