Novosti Sport Događanja

Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu

06.11.2023. / Ivana Ćurić

Namaz od bučinih koštica s kobasicom turopoljske svinje i tartufima ili možda pražetina s tartufima i vrhnjem zvuči zaista ukusno i primamljivo no prvo treba pronaći tartufe. Gdje? Pa, naravno u Turopoljskom lugu. A upravo tamo o bogatstvu koje krije turopoljska gruda na ovom području ukazuju i nove informativne ploče postavljene na putu do Luga.

Riječ je o prvoj Poučnoj stazi crnih tartufa u Zagrebačkoj županiji, projekt je to koji spaja prirodne ljepote i gastronomsku izvrsnost našeg kraja. Inicijativa je to koja je proizašla iz zajedničkog rada i europskog projekta Turističke zajednice Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskih šuma i Općine Posušje, a sve uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Poučnu stazu predstavila je danas u Lugarnici Čardak Turistička zajednica Zagrebačke županije.

-Ova tartufatska priča Zagrebačke županije ide punim jedrima prema ostvarenju našeg cilja, a to je da svaki dionik našeg turizma sazna da u Turopoljskom lugu, pet minuta od Velike Gorice, samo 30-ak min od centra Zagreba postoji ovo zeleno utočište u kojem ćete moći istražiti one ljepote podzemnog bogatstva naše prirode. Zagrebačka županija teži smjeru održivog turizma i s tom težnjom je krenuo ovaj projekt iznikao iz fondova EU-rekla je danas Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.- Gledamo da sve što radimo, odradimo što kvalitetnije sa sredstvima koja su nam dostupna iz EU fondova i ova suradnja s BiH je bila ključna kako bi postavili ove info table da na ulasku u samo Turopolje svi gosti, putnici namjernici dobe informaciju o ovom divnom bogatstvu biljaka i plodova koji su na iznimnoj cijeni, ali bez stručnog vodstva, a to su tartufari i njihovi psi ih ne mogu istražiti-dodala je Alilović.


Nastavak je to suradnje koju Turistička zajednica Zagrebačke županije ima još od 2019. godine kada je potpisala sporazum s Hrvatskim šumama. Konkretno u ovom projektu naglasak je na tartufima i aktivnom odmoru kojeg može ponuditi ovaj kraj. Poznati turopoljski tartufar Petar Alebić želi pozicionirati mogućnost lova na tartufe što se pokazalo dobrim na događanjima koje organizira Turistička zajednica ZŽ i Plemenite opčina turopoljska koja ujedno promovira i lov na tartufe u Turopoljskom lugu.-Želja nam je da lov na tartufe ojača sve više, da osvijestimo da u Zagrebačkoj županija postoje tartufi, naravno da se pritom poštuje procedura jer tartufar mora prijaviti lov i platiti naknadu, a želja je i da se kušaju tartufi u našim restoranima, kao što su Mon Ami u Velikoj Gorici ili Korak Winery na Plešivici jer postoje i žumberački tartufi koji se tamo mogu kušati. Najbolje od svega je da na lokaciji pola sata od Zagreba nudi se prekrasan odmor u prirodi i da naši restorani prihvaćaju ideju promocije lokalnih tartufa u svojoj ponudi. Istarski tartufi su možda poznatiji, a naši se uberu deset minuta prije i evo ih za čas na stolu restorana što imate priliku kušati-dodala je na kraju Alilović.

Kako bi se konkretno predočili primjeri tartufa u raznim delicijama pobrinuo se Velikogoričan Bruno Ceronja, vlasnik restorana Mon Ami koji već 25 godina djeluje u našem gradu.

-Njegujemo turopoljsku tradiciju od raznih jela, pa odnedavno i turopoljske tartufe koji su tek prije nekoliko godina stupili na scenu uz podršku Turističke zajednice ZŽ i gospoše Alilović. Pošto smo danas u prirodi pripremili smo fingerfood, odnosno kanape od pileće jetrice s tartufima i džemom od brusnica i pečenih paprika, zatim namaz od bučinih koštica s turopoljskom kobasicom i tartufima, te pražetinu tradicionalno turopoljsko jelo, kad nije bilo puno namirnica koristilo se domaće vrhnje i kukuruzno brašno kojeg je bilo, a kojim bi jaja dobila na izdašnosti i bilo je pogodno za turopoljske težake koji su tada naporno radili na polju-ispričao nam je Bruno Ceronja. Bilo da želite osobno kušati turopoljske tartufe ili ih sami pronaći u organiziranom lovu, sada znate da je i Turopolje jedna destinacija gdje možete to i ostvariti.

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu Prvo u lov, a onda za stol: Prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije označena je u Turopoljskom lugu

Podijeli