°C 5

Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukacijskog centra u Novom Čiču u punom su jeku

19.06.2020.

Redakcija

Da se naveliko radi i gradi u Novom Čiču, danas smo se uvjerili zajedno s gradonačelnikom Barišićem, poprativši tijek istih. Naime, kroz koji dan završava prva faza, koja se tiče izgradnje temelja novog doma mjesnog DVD-a.  Naime, stari vatrogasni dom u Novom Čiču izgrađen je negdje početkom 20. stoljeća, a dograđivan je 50-ih godina prošlog stoljeća, te doista više ne služi svrsi, kako po pitanju statike, tako i potrebnog kapaciteta.

- Naše je društvo staro 127 godina, a postojeći dom je u jako lošem stanju, stoga nam je iznimno drago da se investicija oko izgradnje novog doma pokrenula. Imamo veći broj članova koji su osposobljeni za intervencije. Godišnje izađemo na oko desetak intervencija koje se odnose na manje požare i ispumpavanja. Bili smo i na raspolaganju Gradskoj civilnoj zaštiti. Imamo puno udruga koje se u ovom trenutku nemaju gdje okupljati, stoga će izgradnja novog doma nama a i svim našim mještanima, te okolnim naseljima u mnogočemu uljepšati i pojednostaviti živote. Inače imamo dva vozila, a ovdje ćemo dobiti veći prostor za opremu. Zahvaljujem se Gradu koji je prepoznao važnost ove investicije - Zvjezdan Čurla, predsjednik DVD-a Novo Čiče.

DVD Novo Čiče jedno je od najstarijih i najkvalitetnijih dobrovoljno vatrogasnih društava na našem području, a budući da ovo područje aglomerira i okolna mu naselja, koji gravitiraju upravo prema Novom Čiču.

- Sada svjedočimo prvoj fazi izgradnje doma DVD-a Novo Čiče. Dom će po završetku radova imati oko tisuću kvadrata, od toga u prizemlju oko 600 kvadrata, na prvoj etaži oko 300 kvadrata, ukupne vrijednosti oko 4,5 do 5 milijuna kuna. Kao što vidite u tijeku je izrada temelja, čiji završetak očekujemo kroz koji dan. Nakon toga krećemo s podizanjem zidova, prve i druge deke, te će u konačnici poprimiti planiraju fizionomiju, pa se 'useljenje' očekuje tijekom sljedeće godine. Vrijednost radova u ovoj fazi je 600 tisuća kuna - gradonačelnik Dražen Barišić.

Kulturno umjetničko društvo Čiče iz Novog Čiča od Vladinog Ureda za udruge dobio je 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava u okviru projekta Prostori sudjelovanja-razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD i lokalne zajednice. S gradonačelnikom smo prošetali i do Etno sela Novo Čiče gdje je u tijeku izgradnja edukativnog centra.

- Za Novo Čiče ovo je iz emotivnih razloga ovaj projekt jedan od najbitnijih projekata. Nalazi se uz Župnu crkvu te kapelicu svetog Ivana. Ovaj projekt ulazi u završnu fazu uređivanja nakon godina radova. Ovaj objekt će dati novu razvojnu dimenziju, poduprijet europskim novcem, a dat će šansu da stari objekti uz njega poprime još veću funkciju. Vrijednost radova u svezi Edukativnog centra u trenutnoj fazi iznosi oko pola milijuna kuna, te očekujemo da će sljedeće godine završiti radovi, te započeti brojni programi u planu - kazao je gradonačelnik Barišić.

U sklopu projekta, 400 tisuća kuna planira se uuložiti u instrumente, nošnje i računala, ali i izgradnju prigodne rampe za osobe s invaliditetom. Vrijednost cijelog projekta iznosi oko 3 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku prva faza, a iz KUD-a su iznimno ponosni što će projekt oživiti cijelu zajednicu.

- Ova je priča krenula oko 2008. godine, a edukativno-kulturni centar je završni dio cijele priče, te je jako bitan za naselje ali i grad. Što se tiče ESF projekta koji nosi naziv 'Društveni centar Novo Čiče, kao mlado društvo smo skupili hrabrosti da se prijavimo, te smo omislili sadržaje. Prezentaciju istog ćemo održati 30. lipnja. U planu imamo 7-8 radionica kroz dvije godine, ples sviranje tkanje, vez, računalne radionice za starije osobe, te ono što posebno želim istaknuti je osnivanje tamburaške sekcije osoba s invaliditetom koji će po prvi puta dobiti priliku naučiti svirati i pjevati. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške našega Grada ali i gradonačenika. Idemo dalje, navikli smo raditi i stvarati, te moram reći da smo iznimno ponosni na ovaj projekt - zaključio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Novo Čiće.

Galerija slika

Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku Radovi na izgradnji Vatrogasnog doma i Edukativnog centra u Novom Čiču u punom su jeku