Novosti Sport Događanja

Raspušten Domovinski pokret Zagrebačke županije: 16 vijećnika istupilo iz stranke, nastavljaju kao nezavisni

07.10.2021. / Maja Peranić

Odlukom zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, Maria Radića raspuštena je podružnica te stranke u Zagrebačkoj županiji. Kao razlog raspuštanja navodi se neprimjerena komunikacija, a Odlukom o raspuštanju van snage se stavlja i odluka o izboru izaslanika Zagrebačke županije za Sabor stranke. Iz predsjedništva županijske podružnice DP-a javnosti su se obratili priopćenjem u kojem ističu kako su neugodno iznenađeni i revoltirani ovakvim potezom potpredsjednika stranke čije obrazloženje smatraju uvredljivim i neprihvatljivim. Iz tog razloga 16 izabranih vijećnika s područja općina, gradova i Zagrebačke županije odlučilo je istupiti iz članstva stranke. Priopćenje koje potpisuje predsjednik dosadašnjeg DP-a Zagrebačke županije, Domagoj Lovrić uz članove predsjedništva, ovim putem prenosimo u cijelosti.

Dragi članovi Domovinskog pokreta, dragi prijatelji.

Obzirom od jučer više nisam predsjednik podružnice Domovinskog Pokreta Zagrebačke županije imam potrebu i osjećam obvezu obratiti se vama koji ste izgradili našu organizaciju te svojim trudom, volontiranjem, novcem, znojem bitno doprinijeli jako dobrom izbornom rezultatu DPa u našoj županiji. U Zagrebačkoj županiji smo zavrijedili vaših 11.528 glasova (9,92%) i osvojili 5 vijećničkih mjesta u županiji, a diljem gradova i općina smo dobili 19 vijećnika. Bez vaše potpore i imena Miroslava Škore to ne bi bilo moguće. Vaš glas nam je dao legitimitet da radimo i borimo
se na političkoj pozornici za interes građana, a ne interesnih skupina.

Želim svima prikazati naše dosadašnje zalaganje za ideje i program za koji ste nam dali povjerenje na izborima, te posljednja događanja prije raspuštanja naše podružnice. S pravim političkim, konkretnim djelovanjem smo tek započeli, međutim događanja unutar stranke su očiti razlog raspuštanja ove snažne i perspektivne organizacije.

Dana 05.10.2021. bez ikakve najave i obrazloženja zaprimili smo odluku zamjenika predsjednika DPa Maria Radića o raspuštanju naše županijske organizacije, podružnice DPa Zagrebačke županije. U odluci je kratko navedeno da nas raspušta radi neprimjerene komunikacije?! Organizacija od 15 ogranaka, 653 registrirana člana, s 24 vijećnika u općinama gradovima i županiji se raspušta radi neprimjerene komunikacije? Ne prihvaćamo ovakvo obrazloženje jer je smiješno, nelogično i uvredljivo.

Istovremeno g.Radić stavlja van snage odluku o izboru naših 9 izaslanika za Sabor stranke koje sam već imenovao u subotu 2.10.2021. Sabor se treba održati u subotu 9.10.2021. Izbor izaslanika je legalan jer je odluka o raspuštanju podružnice donesena nakon izbora izaslanika i jedino je može opozvati podružnica, nikako g.Radić. On nema tu ovlast.

Već neko vrijeme predsjedništvo naše podružnice osobito naši pravnici upozoravaju g.Radića na protustatutarne i potpuno nelegitimne akte koje ad hoc donosi predsjedništvo stranke pod njegovim vodstvom. Doneseni pravilnici o članstvu, o unutarstranačkim izborima su loši do te mjere da su neprimjenjivi u praksi. Sve kritike, prijedloge poboljšanja i konkretna rješenja smo otvoreno nas šest članova predsjedništva ZGŽ prezentirali g.Radiću na sastanku u Vlaškoj 81f dana 16.09.2021. Bili su prisutni Branko Cikojević dipl.iur. (Jaska), Barbara Knežević mag.iur. (Zaprešić), dr.sc. Dubravko Ljubić dipl.iur. (Samobor), Miljenko Šimunović dipl.ing. (Ivanić-Grad), prof.dr.sc. Zvonimir Lovrić dr.med. (Velika Gorica), Domagoj Lovrić, dipl.iur., a uz g.Radića je bio Stipe Mlinarić Ćipe.

Osobito smo inzistirali na demokratskom i transparentnom procesu izbora po načelu jedan član – jedan glas kako je komunicirano s članstvom od samog početka funkcioniranja Domovinskog pokreta. Jedna od osnovnih programskih postavki DPa je izmjena izbornog zakona, pa je bilo za
očekivati da unutar stranke imamo transparentan i demokratski proces kao primjer da prakticiramo ta načela. Ukazali smo na protustatutarna postavljanja (imenovanja) više vršitelja dužnosti (primjerice g.Peternela kao v.d. predsjednika podružnice Grada Zagreba) jer kada predsjednik organizacije dade ostavku prema čl.43. st.4. Statuta, vršitelja dužnosti bira među sobom preostalo predsjedništvo podružnice, a ne g. Radić jednostranim imenovanjem.

Nakon što je saslušao naše primjedbe i ideje, g.Radić je obećao da će se Statut mijenjati nakon izbora novog predsjednika stranke. Naveo je da će osnovati radnu skupinu za izmjenu Statuta u kojoj smo mi kao pravni stručnjaci trebali aktivno sudjelovati.

Želim jasno dati do znanja da je raspuštanje organizacije bio neopravdani čin samovolje jednog čovjeka koji prvo govori jedno da onda čini sasvim drugo. Obećava nam mandat za dobre promjene, a već sutra nam oduzima taj mandat zbog kako navodi „neprimjerene komunikacije“. Nismo krenuli u politiku da odustanemo. Vaših 11.528 glasova nas obvezuje da nastavimo dalje s idejama oko kojih smo se okupili i da budemo Vaš glas, iz naroda – za narod!

Uz dopuštenje osobe koja nas je prepoznala kao kvalitetne pojedince i kandidirala na proteklim lokalnim izborima, zadržavamo svoje originalno stečene mandate i stojimo Vama na raspolaganju kao nezavisni vijećnici.

Istovremeno dajemo ostavku u članstvu i na sve funkcije i pozicije unutar Domovinskog pokreta.

Domagoj Lovrić, predsjednik DPa za Zagrebačku županiju
Barbara Knežević, predsjednica ogranka Zaprešić, članica predsjedništva
ZGŽ i članica predsjedništva DPa
Branko Cikojević, predsjednik ogranka Jastrebarsko i član predsjedništva
DP ZGŽ
Miljenko Šimunović, predsjednik ogranka Ivanić-Grad i član
predsjedništva DP ZGŽ
Luka Tkalčević, v.d.predsjednika ogranka Dugo Selo i član predsjedništva
DP ZGŽ
Ruža Miletić, predsjednica ogranka Rugvica
Christian Varga, predsjednik ogranka Brckovljani
Ivica Kaurin, predsjednik ogranka općine Dubrava
Dražen Brnjas, predsjednik ogranka Brdovec
Ivan Medvidović, predsjednik ogranka Bistra

(foto: arhiva)

Podijeli