°C 20

Raste broj oboljelih od gripe, cjepiva u Gorici više nema!

23.01.2018.

majai

Gripa je i ove sezone uzela maha i na području Velike Gorice. Iako je u prosincu bilo tek petero oboljelih ta je brojka proteklih dana narasla na 380. Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknuli su i da je potrošeno svo cjepivo na području Zagrebačke županije.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije zabilježio je 1716 slučajeva gripe na području koje pokriva. Najviše oboljelih, 380, upravo je u Velikoj Gorici, potom slijede Samobor (332), Zaprešić (331) i Dugo Selo (286). Ispostave gradova županije potrošile su i sve zalihe cjepiva protiv gripe pa se sve zainteresirane upućuje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

-Mi cjepiva više nemamo, nešto malo ga još ima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 3, u Zagrebu pa se zainteresirani mogu tamo javiti-rekla nam je voditeljica službe za epidemiologiju Zavoda, dr.med. Vanja Slavić-Vrzić.

Gripa traje od pet do tjedan dana i u načelu je samoizlječiva, ali treba je odležati. Kod uobičajenih simptoma potrebno je nadoknađivati tekućinu, snižavati temperaturu i mirovati. U prvi tren najbolje je ne hitati odmah doktoru jer postoji rizik da ćete zaraziti druge ljude u čekaonici, a on ionako neće moći učiniti više od onoga što možete sami kod kuće.

Osobe koje primijete da im se tjelesna temperatura ne snižava ni nakon tjedan dana ili osjete pritisak u prsima, otežano disanje ili bol u ušima, svakako neka se jave svom liječniku jer to znači da su se razvile komplikacije.

(mi)