°C 20

Razgovor: Ivana Bakunić, direktorica Meridiana 16

01.03.2019.

Juraj Odrčić

Samo pet godina nakon otvorenja poslovne zone Meridian 16 Business parka te dvije godine nakon dolaska prve tvrtke na područje zone iz kompanije stiže vijest kako je prostor tzv. prve faze od 250 tisuća kvadratnih metara rasprodan zbog čega razvijaju drugu fazu projekta

Krenete li u večernjim satima obilaznicom prema goričkom čvorištu autoceste A11 Zagreb-Sisak uočit ćete u daljini veliki svijetleći natpis. Radi se o svijetlu na novom logističko-distributivnom centru Atlantic grupe u zoni Meridian 16 Business Parka. Samo u njemu svoje radno mjesto naći će više od dvjesto radnika, a tik do njih još su dva nova objekta. Uz objekt tvrtke FAS logistika koja je 2017. godine prva započela gradnju u radnoj zoni, trenutno se gradi objekt hrvatske podružnice njemačke tvrtke Palco d.o.o. koja se bavi distribucijom i tehnološkom podrškom za prehrambenu industriju, a u čijem će goričkom centru posao naći desetak randika. Kako saznajemo, stižu i novi investitori.   

Direktorica Meridiana 16 Ivana Bakunić pojašnjava nam kako su sklopljeni predugovori o kupoprodaji s tvrtkama AGS Movers, Astreja plus d.o.o., Alcu d.o.o. i Bertol metali, a ove tvrtke su u postupku ishođenja dozvola za njihove projekte.

-Također, kroz nekoliko dana očekujemo sklapanje predugovora s još tri nova kupca te bi time gotovo u cijelosti bila popunjena prva faza razvoja poslovne zone, koja obuhvaća oko 250.000 m2. Paralelno pripremamo i drugu fazu razvoja slične površine gdje već također imamo zainteresirane kupce, i to za parcele veće od 100.000 m2. Većinom svi kupci su iz područja logistike i skladištenja te djelomično i proizvodnje - rekli nam je direktorica Bakunić.

Veliki interes investitora za Goricu

Što se tiče interesa investitora za Veliku Goricu na hrvatskom i europskom tržištu, iz Meridiana su kazali da su u proteklih godinu dana primijetili veliki interes investitora, kako domaćih tako i stranih, pri čemu kao glavne razloge navode odličan geografski položaj i prometnu povezanost, blizinu glavnih prometnih sjecišta, blizinu zračne luke te blizinu glavnom gradu.

- Kao prednost Velike Gorice pri odabiru lokacije za buduću investiciju svakako treba navesti i značajno manja porezna opterećenja i druga davanja poput komunalnog doprinosa, komunalne naknade i sličnog, u odnosu prema Gradu Zagrebu. Nadalje, obzirom da je grad Velika Gorica peti grad po veličini u Hrvatskoj odličan je izvor kvalificirane radne snage. Bitno je istaknuti da su mnogi investitori prepoznali i podršku te kooperativnost koju gradska administracija daje pri razvoju pojedinih projekata i to u smislu brzine izdavanja potrebnih dozvola ili davanja potrebnih pojašnjenja, a što je jako bitan faktor pri razvoju projekta - kaže nam mag.iur. Bakunić.

Prometna povezanost ključna prednost

Očekivano, većina investitora dolazi iz djelatnosti logistike te je njihov prvenstveni razlog za odabir zone Meridian 16 bio upravo pozicija zone i prometna povezanost. Dakle, u blizini zone je izlaz na autocestu i daljnja prometna sjecišta, na svega nekoliko kilometara se nalazi i zračna luka, a dovršetkom radova na Radničkoj cesti u Zagrebu otvorene su četiri prometne trake koje praktički vežu samu zonu pa sve do Kvaternikovog trga u Zagrebu. Za djelatnost logistike bitna  je i činjenica što se zona nalazi izvan područja naplate cestarine.

- Također, mnogi investitori prepoznaju i kao prednost ove zone što je ista jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je u većinskom privatnom vlasništvu te se ista profesionalno i planski razvija. Društvo Meridian 16 Business Park d.o.o., kao developer za predmetnu zonu, svakom investitoru je na usluzi počevši od kupnje zemljišta, preko ishođenja potrebnih dozvola pa i nakon početka obavljanja djelatnosti u zoni te ćemo i nakon popunjavanja zone izvršavati upravljanje istom - pojašnjavaju iz Meridiana.

Eko-industrijska zona

S obzirom da je cilj razviti jedinstveni koncept eko-industrijske zone iz Meridiana poručuju da se vode principima zelene i održive gradnje, a što su odlično prihvatili i kupci u zoni. Cijela zona će biti certificirana jednim od međunarodnih zelenih certifikata, a po čemu će također biti jedinstvena u Hrvatskoj.

Za ovu godinu najavljena je gradnja nove prometnice unutar zone, a iz Meridiana su otkrili kakva je budućnost zone u sljedećih deset godina.

- Kako se zona brzo puni, nastala je potreba za gradnjom daljnje infrastrukture. Tako je za ovu godinu planirana izgradnja još jedne prometnice s pripadajućom infrastrukturom. S obzirom da se u sljedećem periodu kreće u razvoj druge faze projekta, ovisno o brzini popunjavanja te faze paralelno će se razvijati i daljnja infrastruktura - rekli su iz Meridiana te dodali da je kroz period od 10 godina plan u cijelosti razviti zonu čija je površina više od milijun kvadratnih metara odnosno 105 hektara, te će u tom periodu uslijediti gradnja još jedne potrebne prometnice.

Atlantic grupa završila svoj centar

Na području poduzetničke zone Meridian 16 u Vukovinskom polju niknuo je novi logističko-distribucijski centar vrijedan 18,5 milijuna eura kojeg je izgradila Atlantic grupa.

Investicijom je Atlantic grupa dobila novi i suvremeni logistički centar i time objedinila skladišne kapacitete na području grada Zagreba. Građevinska kompanija Kamgrad s vrha ljestvice domaćih građevinara uzela je u razmatranje i odabrala geografsku lokaciju u blizini Velike Gorice, a u prvoj fazi izgradnje osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta.

- Trenutno se na novoj lokaciji logističko-distribucijskog centra Atlantic Grupe vodi 205 zaposlenika i najveći dio seli s drugih ranijih lokacija skladišta, a 17 je novo zaposlenih, dok će kroz narednih mjesec dana preseljenjem dodatnog segmenta poslovanja s bidonima na novoj lokaciju raditi i dodatnih 27 zaposlenika - kazali su nam iz Atlantic grupe.

Članak je prvotno objavljen u 143. broju VGdanas novina!