°C 13

Recikliramo tek 14,6% otpada, no konačno stigle dobre vijesti o nabavi posuda za razvrstavanje

28.09.2020.

Juraj Odrčić

Uvođenje sustava gospodarenja otpadom s razdvajanjem otpada na mjestu nastanka, u kućanstvima, nužno je kako bi se smanjio pritisak na prirodu - kako u iskorištavanju prirodnih resursa tako i gomilanjem otpada na odlagalištima. Put je to za koji se opredijelio gotovo cijeli svijet, a obvezala se i Hrvatska kao dio Europske unije. Naravno, još uvijek kaskamo.

Podaci govore da se po recikliranju otpada stvari u Velikoj Gorici tek pokreću. U 2019. godini prikupljeno je ukupno 16,2 tisuća tona otpada od čega tek 1,1 tisuća tona se odnosi na odvojeno sakupljeni (reciklirani) otpad. To iznosi svega 14,6% recikliranja na razini cijele Velike Gorice. Za usporedbu, u županiji se najviše reciklira u Svetoj Nedelji (23,59%), a ništa se ne reciklira u Pokupskom. Stanje u gradskom središtu mnogo je bolje od okolnih naselja te se reciklira više od 35% otpada. Razlog tome je što su kućanstva u urbanom dijelu grada pilot projektom bila opremljena posudama za razvrstavanje otpada.

Konačno dobre vijesti iz Fonda za zaštitu okoliša

Ministarstvo zaštite okoliša još je 2018. godine odlučilo (p)okrenuti Hrvatsku prema recikliranju i to kroz veliki projekt nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Za provedbu nabave posuda zadužen je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a potom bi ih preuzeli gradovi i općine koji su sa svojim komunalnim poduzećima zaduženi da uspostave održivi sustav gospodarenja otpadom.

Kroz Europski fond za regionalni razvoj tako su osigurana sredstva za nabavu posuda za 407 jedinica lokalne samouprave, koje su se javile na pozivni natječaj, te je procijenjena vrijednost projekta dosegla 370 milijuna kuna. Kako posude ne bi plaćali korisnici - građani, na isti način i Velika Gorica je odlučila opremiti kućanstva posudama za razvrstavanje otpada te je aplicirala nabavu 22 tisuće posuda -žute, plave i smeđe boje, vrijednih 8 milijuna kuna. No, ovako velik natječaj Fonda zapeo je u provedbi te bio i poništen, a ovih dana konačno su stigla vijesti da je natječaj okončan dodjelom ugovora.

Što to znači za korisnike usluga zbrinjavanja otpada VG Čistoće upitali smo direktora Ivana Raka.

- Kad ih dobijemo u roku nekoliko tjedana podijelit ćemo posude i tada će korisnici VG Čistoće na području Velike Gorice imati sve potrebno za razvrstavanje, te će time i VG Čistoća moći krenuti s primjenom novog sustava gospodarenja otpadom jer će biti ispunjeni svi tehničko-tehnološki preduvjeti za to - potvrdio nam je direktor Rak.

Svima dodatne kante kroz šest mjeseci

Ugovori s Fondom za zaštitu okoliša trebali bi biti potpisani kroz desetak dana, a odabrani ponuditelji iz natječaja imaju rok od šest mjeseci da isporuče sve posude naručena za Hrvatsku. U goričkoj Čistoći nadaju se će Velika Gorica brzo doći na red, a svijesti o potrebi recikliranja zasigurno će pomoći trenutno u tijeku europski projekt "Pametno gospodarenje otpadom u Velikoj Gorici" koji za cilj ima upravo edukaciju građana na ovu temu.