°C 17

Registrirana nezaposlenost klizi prema troznamenkastom broju

17.01.2019.

Juraj Odrčić

Registrirana nezaposlenost, prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, klizi prema troznamenkastom broju za područje Velike Gorice te okolnih općina, a čime bi po prvi puta od kada se vodi statistika broj priavljenih osoba na burzi rada mogao pasti ispod broja tisuću.

Pokazuju to statistički podaci u posljednjem izvještaju za prosinac 2018. godine po kojemu je na burzi rada Novu godinu dočekalo 1010 nezaposlenih osoba što je za 400 osoba manje nego godinu ranije i čak četiri puta manje nego prije pet godina.

Prema tim pokazateljima mladi do 30 godina starosti čine 31,4% prijavljenih na burzi rada, a trećina nezaposlenih su novoprijavljeni na burzu rada. Onih s diplomom fakulteta ili više škole je dvjestotinjak, a zanimljiv podatak je i da se broj nezaposlenih bez ikakvog obrazovanja prepolovio u godinu dana. Pronađu li brzo posao ili zbog "pravila ponašanja" ih se briše iz evidencije iz statistika se teško da iščitati. No, prema brojevima polovica nezaposlenih je na burzu prijavljena zbog prestanka radnog odnosa kod prijašnjeg poslodavca, a iz redovnog školovanja na burzu se mjesečno prijavi stotinjak osoba pa tako četvrtinu nezaposlenih čine oni bez dana radnog staža.

Za one koji traže posao na burzi i žele raditi u Velikoj Gorici ili za goričkog poslodavca najviše se traže građevinski radnici različitih profila - od zidara, keramičara do pomoćnih radnika, i takvih je tridesetak oglasa. Uz to veća je potražnja za vozačima i radnicima u dostavi, prodavačima te radnicima na održavanju automobila. Od obrtničkih zanimanja traže se i frizeri te električari.

Ukupno je na vratima burze rada trenutno oglašena potreba za 150 radnika za područje rada u Velikoj Gorici. Radnih mjesta tipa "nešto s papirima" je najmanje, ali traži se i knjigovođa te radnika u mjenjačnici. Da je potreba za radnim kadrom šarolika pokazuje i oglas Kaznionice u Turopolje koja traži doktora opće medicine i medicinskog tehničara.