°C 18

'Rukomet svima' kao dokaz da bavljenje sportom ne smije biti privilegija

15.03.2019.

Romana Šimek

Projekt “Rukomet svima”, rukomet za djecu i mlade, svojim aktivnostima doprinijet će većem uključivanju djece i mladih u sport, a sve kako bi se izbjegla socijalna isključenost ekonomski slabijih obitelji na području Grada Velike Gorice, ali i šire. Provedba je krenula u prosincu 2018. godine, a sredstva dobivena iz Europskog socijalnog fonda dovoljna su za njegovo dvogodišnje provođenje. Ukupan iznos projekta iznosi 800,000 kuna, od toga 680,000 bespovratnih sredstava putem EU fonda.

Temelji za cjelokupan razvoj i zdrav način života svakog pojedinca stvaraju se od najranije dobi, a ekonomska kriza i neimaština roditelja uvelike utječu na smanjenje mogućnosti uključivanja u športske aktivnosti djece i mladih.

Sport ne smije biti privilegija, a ovim projektom omogućit će se da bude opcija baš za svako dijete. Ciljana skupina su djeca i mladi nezaposlenih roditelja, djeca čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeca iz obitelji s troje i više djece.

-Ovo je vrlo plemenita i korisna stvar za društvo, nama je sport doista postao stil života. Baš poput Fujia, još jedan hvalevrijedan projekt koji nije namijenjen za uski dio društva, već za sve one koji do sada nisu bili u mogućnosti uključiti se u neku sportsku aktivnost- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić te pozvao cijelo Velikogoričko društvo da se uključi -Jer se to sve stvara radi vas- poručio je gradonačelnik.

-Kontinuirano nastupamo u Premier ligi i znam da zadnjih pet šest godina dolazimo do zaključka da trebamo na višu razinu podići rad s mladima, što više ih uključiti i nekako nam se to uvijek povuče ispod radara, uvijek gledamo više prema seniorima, prema prvoj ekipi i pomalo nažalost u drugom planu smo imali ove mlađe. Sada smo konačno došli u priliku da se ozbiljnije posvetimo tim mlađim dobnim kategorijama i nastavimo trend kojim smo se uvijek ponosili u rukometnom klubu u Gorici da većina naših igrača potječe iz naše škole, iz našeg kluba, iz naše Velike Gorice- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas

Od sezone 2013. godine ekipu u Premijer ligi vodi Hrvoje Pekera.

-Reakcije roditelja su izvrsne, opterećeni su davanjima na sve strane, a u slabijoj socio-ekonomskoj situaciji ili su se do sad žrtvovali da bi omogućili svojoj djeci te aktivnosti, sada će ipak biti malo rasterećene- rekao je dugogodišnji trener HRK Gorica, a sada tajnik kluba Hrvoje Pekera.

Postavlja se pitanje kako klub planira nastavljati provedbu tih aktivnosti nakon dvije godine, nakon što se potroše sredstva dobivena natječajem.

-Aplicirat ćemo na neke nove natječaje na lokalnoj i nacionalnoj razini te također od Europskog socijalnog fonda, pokušati ostvariti suradnju sa sponzorima i donatorima, kao i do sada. Prije smo razmišljali o Erasmus+ projektu, koji je malo zahtjevniji, no treba stalno pratiti aktualne natječaje, no nakon što jednom to prođete, onda je lakše, sad imamo iskustvo kako to napraviti- zaključno je dodao Pekera.

U projektnim aktivnostima predviđeni su treninzi, utakmice, nastupi na međunarodnom rukometnom turniru “Cell-up” u Veszpremu, s partnerom Ženski rukometni klub Udarnik organizirat će se mješoviti rukometni turnir u Velikoj Goricim a treneri će biti dodatno educirani za rad s ciljanim skupinama djece i mladih.