°C 0

Ruše se rekordi: 27 novozaraženih u Gorici, 158 u županiji

24.10.2020.

Maja Peranić

Prvi je dan od pojave epidemije koronavirusa u kojem je brojka pozitivnih na području Velike Gorice porasla iznad dvadeset. U posljednja 24 sata u našem je gradu zabilježeno čak 27 novih slučajeva zaraze dok je u Zagrebačkoj županiji također oboren rekord te je danas ukupno 158 novozaraženih.

Među gradovima i općinama županije najviše novozaraženih ima upravo Velika Gorica dok je u drugim sredinama slika ovakva: 15 Samobor, 7 Sveta Nedelja, 25 Zaprešić, 11 Jastrebarsko, 2 Ivanić-Grad, 16 Dugo Selo, 6 Vrbovec, 8 Sveti Ivan Zelina, općine – 4 Brdovec, 8 Bistra, 3 Luka, 6 Dubravica, 2 Klinča Sela, 1 Pisarovina, 1 Žumberak, 1 Krašić, 2 Kloštar Ivanić, 1 Križ, 4 Brckovljani, 7 Rugvica, 1 Farkaševac. Prema podacima Zavoda 7 osoba je izliječeno.

S velikogoričkog područja još je jedan razred osnovne škole u samoizolaciji zbog pozitivnog učenika, a ona je propisana i učenicima dva razreda osnovne škole na području Dugog Sela  zbog pozitivnog djelatnika i učenika, jednom razredu srednje škole u Dugom Selu zbog pozitivnog učenika te po jednom razredu osnovne iz Zaprešića zbog pozitivnih učenika.

Iz Županije podsjećaju kako je s obzirom na epidemiološku situaciju s više od 1000 aktivnih slučajeva, Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije predložio Nacionalnom stožeru donošenje novih nužnih epidemioloških mjera.  Također, odlučeno je kako će od petka, 23. listopada 2020. Stožer civilne zaštite Zagrebačke svim organizatorima društvenih okupljanja na području Zagrebačke županije, bez obzira jesu li u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na kojima se očekuje više od 50 ljudi uskratiti izdavanje suglasnosti.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.