°C 18

Sastaje se Gradsko vijeće: Niz važnih odluka na dnevnom redu

05.06.2019.

Petar Brnada

Za točno tjedan dana velikogoričko Gradsko vijeće sastat će se na svojoj 4. ovogodišnjoj sjednici na čijem će se dnevnom redu naći i neke zanimljive i važne točke.

Naime, među brojnim izvješćima o realizacijama programa iz područja kulture, školstva, predškolskog odgoja i obrazovanja, sporta, komunalne infrastrukture itd. naći se i izvješće o radu gradonačelnika, ali i izvješće o radu davatelja javne usluge VG Čistoća d.o.o..

Nadalje, najveću raspravu vijećnika sigurno će izazvati četvrta točka dnevnog reda, a riječ je o prijedlogu odluke o novom kreditnom zaduženju Grada. Kako stoji u obrazloženju prijedloga, u Proračunu Grada Velike Gorice za 2019. godinu iskazana je namjera zaduživanja Grada putem kredita u ukupnom iznosu od 13,5 milijuna kuna kojim bi se trebala sufinancirati energetska obnova OŠ Nikola Hribar te OŠ Vukovina. Podsjetimo, riječ je o investiciji ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna, a ovim dugoročnim kunskim kreditom s rokom otplate od 5 godina, trebali bi se sufinancirati navedeni kapitalni projekti energetske obnove škola.

Pred vijećnicima će se naći i Prijedlog Odluke o imenovanju ulice u naselju Velika Gorica gradska četvrt Miljenko Granić o kojemu smo pisali jutros, Prijedlog Odluke o IV. izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Grada Velike Gorice i sl.

Zanimljiv je i Prijedlog Zaključka o davanju ovlaštenja gradonačelniku za potpisivanje Sporazuma o zajedničkoj suradnji Grada Velike Gorice te Općina Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica na projektu „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima. Bijela područja su ona područja u kojima ne postoji širokopojasna mreža.

Financiranje razvoja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupih mreža sljedeće generacije (NGA) u bijelim područjima pristupnih mreža sljedeće generacije – pristupne mreže se odnose na dio mreže koji se proteže između krajnjih korisnika (kućanstava, tvrtki i javne ustanove) i prvog koncentracijskog čvora mreže (posljednja milja). Pristupne mreže sljedeće generacije obuhvaćaju sva infrastrukturna i tehnološka rješenja kojima se može pružati brzi/ultrabrzi pristup (više od 30 Mbit/s – 100 Mbit/s), u skladu s definicijama Digitalne agende za Europu (tehnološki neutralno).