°C 13

Sastali se svi stožeri u županiji: Gorica i Dugo Selo broje najviše aktivnih slučajeva

30.09.2020.

Ivana Ćurić

Epidemiološka situacija na području Zagrebačke županije s trenutno 235 aktivnih slučajeva nije alarmantna, ali zahtjeva ozbiljnosti i odgovornost - rečeno je na drugom po redu sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima svih lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Sastanak je,kako je i bilo najavljeno, danas održan u prostorijama Zagrebačke županje.

-Prethodni ovakav sastanak održan je krajem kolovoza, a u posljednjih mjesec dana Zagrebačka županija kao i ostatak Hrvatske bilježi porast broj zaraženih osoba. Iz tog razloga Županijski stožer je u dva navrata tražio od Nacionalnog stožera uvođenje posebnih epidemiološkim mjera koje su za sada na snazi do kraja listopada– rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić te nadodao da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji posebne mjere revidirati i prema potrebi produžavati.

Babić se također zahvalio Nacionalnom stožeru na podršci u donošenju mjera, a lokalnim stožerima na prijedlozima te suradnji posebice u djelu praćenja provođenja mjera na svom području.

U posljednjih mjesec dana na području Zagrebačke županije virus se probio u 5 dječjih vrtića (zaraženo 3 djelatnika i dvoje djece), 7 osnovnih škola (zaraženo 7 učenika i 2 nastavnika), te dvije srednje škole (zaražena 2 učenika). Također, jedna pozitivna djelatnica bila je početkom listopada u domu za starije na području Vrbovečke Dubrave, a prije dva dana virus je probio i u dom za starije u Rugvici u kojem su na COVID-19 ukupno pozitivna 3 djelatnika i 8 štićenika koji su svi zbrinuti u bolničkom sustavu i nemaju težih simptoma. Ostali štićenici su testirani i svi su negativni.

Uz Dugo Selo, Gorica ima najviše aktivnih slučajeva

 

Krunoslav Sokol epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo apelirao je na važnost odgovornog ponašanja svih, a osobito zaposlenih u odgojno obrazovnim ustanovama, zdravstvenom sustavu te domovima za starije, a kao najveći problem istaknuo je velika okupljanja. 

Najveći broj aktivnih slučajeva bilježi Velika Gorica s okolnim općinama njih 65 i Dugo Selo s okolinom općinama njih 68.

S današnjim danom na području Zaprešića i okolnih općina aktivna su 32 slučaja, na području Jastrebarskog i okolnih općina 27 slučajeva, na širem području Samobora i Svete Nedelje 19 slučajeva, u Vrbovcu i okolnim općinama 7 slučajeva, širem području Svetog Ivana Zeline 12 slučajeva, dok je najmanji broj na području Ivanić-Grada i okolice njih 5. 

 

(foto:Zagrebačka županija)